Collega's,

 

Driemaal onze sector negatief in beeld in De Morgen deze maand - op 24/1 : aanwezigheid dichtbundels in bibliotheken dramatisch, op 18/2 : top 50 te dominant in de bibliotheken, op 21/2 : grote kortingen voor bibliotheken maken de onafhankelijke boekhandel (mee) kapot.

 

Naar mijn gevoel snijdt de kritiek ook hout, maar enige relativering is wenselijk.

 

Laten we dit zomaar over ons gaan ?

 

Kris Michielsen

OB Schilde

Weergaven: 1231

Berichten in deze discussie

En dan is het nog afwachten wat er morgen onder de titel 'Een toekomst voor de bibliotheken?' zal staan.

Eeuwig positief ingesteld, onthou ik vooral dat én auteurs én uitgevers én boekhandels de bibliotheken een belangrijke economische factor toedichten in het boekenvak. En dat klopt. En daarom dragen we beter pro-actief creatieve oplossingen aan dan te reageren vanuit een defensieve egelstelling. Denk ik. Temeer omdat er inderdaad, afgezien van wat inhoudelijke foutjes en kronkelige redeneringen, inderdaad hout gesneden wordt in de bewuste artikels, niet?

Dus, gooi ook de leenrechtdiscussie in het mandje en ga rond de tafel zitten met alle betrokken partijen, waarbij dan ook alle argumenten in de weegschaal gelegd worden, zoals het argument dat we misschien wel een economische rol spelen maar geen economische taak hebben. Daar moet wel ergens een vergelijk in zitten... Iemand?   

Niet schieten op de boodschapper. Luister naar de boodschap.

 

Dat van die economische taak en rol vind ik wel mooi gezegd, Chris.

Interessante discussie. Voor het stuk van morgen (donderdag) heb ik in elk geval mijn best gedaan, maar ik heb er geen zicht op wat Karl Van den Broeck ervan zal maken.

Ik volg de redenering van Chris: er wordt hout gesneden en ik kan hem misschien meteen gerust stellen: we zitten al allemaal rond de tafel. Er bestaat een Boekenoverleg waar alle spelers die in De Morgen aan bod komen, en ook nog wat meer, rond de tafel zitten. Er is dus een platform waar we kunnen discussiëren.

Maar ik moet er wel meteen bij zeggen dat het moeilijk verhaal is en dat er nog al te vaak gefocust wordt op de verschillen en de tegenstellingen en veel te weinig op die punten waar we mekaar aanvullen en versterken. Er is nog wel wat werk aan de winkel.

Inderdaad een andere klok in het artikel van vandaag. 

Het toekomstbeeld dat wordt geschetst is voor een deel koffiedik kijken, wat het gemakkelijker maakt er een positieve invulling aan te geven.  

Jammer genoeg wordt er niet ingegaan op de negatieve punten uit de vorige artikels en wordt de nuancering die ik bedoelde niet gegeven.

Wat overigens niets afdoet aan het feit dat Bruno zijn best heeft gedaan...

Kan iemand de vermelde artikels inscannen en op Kenniskantoor plaatsen, voor diegenen die geen kranten in de bib hebben?
Alvast dank!

Collega's,

Voor wat de poezie betreft, voel ik mij niet aangesproken. Als middelgrote bibliotheek beschikken we over een ruime poeziecollectie, die weliswaar veel te weinig wordt gebruikt. Bovendien stonden de maanden januari en februari van dit jaar bijna volledig in het teken van poezie. Maar WAT ALS de managers eens wat meer poezie zouden lezen?

Voor wat de top 50 betreft voel ik mij ook niet aangesproken. Ik heul niet autistisch mee in die draaikolk van tijdelijk opgeklopte sellers. Na een jaar mag je er toch een aantal exemplaren van afvoeren.

En over die grote kortingen voel ik mij al evenmin aangesproken. Ik propageer al jaren de goeie boekhandel en of men nu in een jaar 4000 materialen aanschaft of 4200, het is de kwantiteit die telt, de mate waarin we de vele vragen op een doeltreffende manier met diverse materialen kunnen beantwoorden.

Dat het beeld van de bib met de jaren is veranderd, lijkt mij meer dan logisch. In grote steden is de bib hip omwille van de stille ruimtes en de leerrijke omgeving. In bibliotheken die dat stads- , regionaal of studentikoos karakter niet hebben, is die aantrekkingskracht er niet. Het artikel van vandaag 23/2/2012 in DM is dan ook iet of wat vertekend. Wanneer er in Gent of Antwerpen 1000 bezoekers minder per week zouden zijn, dan zie of voel je dat niet.

Maar laten we wel wezen, er zijn nog vele (digitale) veranderingen op til en dat zal er voor zorgen dat onze positie voortdurend zal wijzigen. En zoals mijn motto tegenwoordig luidt: er zijn nooit te veel boeken (cd's, dvd's...), er zijn alleen te veel mensen.

Jan Bib

Harelbeke

Dag collega's

Het artikel over de poëzie kan misschien wel gerelativeerd worden. Als enige voorbeeld werd de laatste bundel van Luuk Gruwez genoemd, die in slechts 6 'uitleenposten' aanwezig zou zijn. Onze collectieverantwoordelijke voor de fictie kon dit maar moeilijk geloven en bij controle op zoeken.bibliotheek.be bleek inderdaad dat z'n laatste publicatie "Garderobe" (een bloemlezing, 2010) in 69 bibliotheken aanwezig is; en de bundel "Lagerwal" uit 2008 in 125 bibliotheken. Waar komt dat cijfer 6 dan vandaan? En was dat de basis om te verklaren dat bibliotheken 'afhaken' bij het kopen van poëzie?

Beste Sara,

De LAATSTE dichtbundel van Luuk Gruwez heet niet "Garderobe" noch "Lagerwal", maar "De kerf in je wang" en is een bibliofiele uitgave met tekeningen van Karel Dierickx. De uitgave zal in bijzonder weinig of geen openbare bib aanwezig zijn vermits de uitgeve 600 euro kost.

Dit even ter correctie van de literatuurgeschiedenis.

Vriendelijke groeten

Jan Bib

Beste Jan,

Bedankt voor de correctie. Maar goed, dan geldt nog meer dat de aanwezigheid van deze dichtbundel in de bibliotheken moeilijk als argument gebruikt kan worden om aan te geven dat bibliotheken geen poëzie zouden aankopen.

Mvg, Sara

Het ging wel degelijk om Garderobe van Luuk Gruwez, een bloemlezing uit eerder gepubliceerd werk. Koen Van Bockstal heeft dit bevestigd in een mail. Toen ik antwoordde dat ik minstens 68 bibliotheken vond die de bundel in bezit hebben antwoordde hij dat het onderzoek in het voorjaar 2011 gebeurd is (de bundel is van oktober 2010). Hij spreekt van 686 uitleenposten en alle steekproeven worden daaraan gerelateerd.

We hoeven idd niet defensief te zijn, maar als je in de bib inspanningen doet om het niet-commerciële aan te bieden terwijl je weet dat het niet uitleent, dan moeten de cijfers wel kloppen.

Het goeie nieuws: Koen Van Bockstal eindigt zijn mail met de bemoedigende woorden: "En bij het uitwerken van een resultaatsgericht actieplan om “poëzieverkoop te stimuleren” zullen we de bibliotheeksector daar ook nadrukkelijk bij betrekken, omdat zij daar – volgens ons – ook absoluut hun deel van de verantwoordelijkheid kunnen opnemen."

 

Als ik er aan denk, doe ik dit deze namiddag of avond

patrick vanden berghe zei:

Kan iemand de vermelde artikels inscannen en op Kenniskantoor plaatsen, voor diegenen die geen kranten in de bib hebben?
Alvast dank!

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden