Momenteel kunnen onze gebruikers van de verschillende soorten materialen een vast aantal ontlenen (5 boeken, 10 strips, 5 tijdschriften, 5 dvd's en 5 cd's).
Wij denken er echter over om naar een systeem te gaan waarbij er bv. 20 stuks vrij gecombineerd mogen worden.
Zijn er bibliotheken die zo werken? Wat zijn de ervaringen, eventuele voor-of nadelen?
Alvast bedankt.
Sarah Van Steen
Bibliotheek Zoersel
Tags:
Wij werken al zo van in den beginne, maar dan wel met een maximum van 10 per kaart. Geen problemen, behalve dan dat we soepel zijn er soms wel eens over gaan. Misschien is 15 of 20 wel een beter maximum.
In het gemeenschappelijke reglement van het PBS Vlaams-Brabant, dat door een kleine meerderheid van de bibliotheken wordt toegepast, mogen klanten sinds 2011 vijftien materialen ontlenen. Bij ons was het voordien ook 5 boeken + 5 tijdschriften + 5 cd's + 5 dvd's, wat een hele mondvol was bij nieuwe inschrijvingen.
Sindsdien zijn klanten die vragen hoeveel boeken of dvd's ze mogen meenemen aangenaam verrast wanneer we "15, ongeacht de materiaalsoort" antwoorden. In de praktijk nemen vooral de veellezers (romans) en veelkijkers (dvd's) meer dan 5 materialen van dezelfde soort mee. Verder zien we dit ook vaak bij klanten die strips of tijdschriften ontlenen.
Het enige nadeel dat ik kan bedenken is de invloed op het aantal actieve lidkaarten, dat sindsdien een licht dalende trend vertoont, terwijl het aantal uitleningen fors gestegen is. Partners lenen vaker uit op één kaart en ook ouders zijn minder geneigd om voor elk kind een aparte kaart te laten aanmaken.
Dag Sarah
in de bib van Kapelle-op-den-Bos kunnen de leners 10 materialen uitlenen ongeacht de materiaalsoort. De verschillende onderdelen van de collectie zijn hiervoor groot genoeg en zo kan iedereen dat meenemen wat hem interesseert. De gebruikers appreciëren dit enorm. De uitleen verloopt vlotter omdat je geen opmerkingen maakt rond aantallen per collectieonderdeel.
Ook wij hadden een daling van de actieve leners omdat er meer op 1 kaart werd gezet. Vooral de uitleen van de collectie strips zowel jeugd als volwassenen ging door deze ingreep in stijgende lijn.
Mvg
Anne-Marie
Dag Sarah
Wij laten 20 stuks kiezen ongeacht het materiaal. Alleen positieve ervaringen ermee. Leners kiezen maar hanteren toch een systeem van fair-play
Mvg
Leen De Launoit
bib Aartselaar
Collega's
In Schilde hanteren wij bewust een beperking van het aantal strips (3) en AVM (2) met de bedoeling leners aan te zetten tot lezen, wat toch de bestaansreden van de bibliotheek is. Dit houdt wel een impliciete appreciatie in van de aard van de materialen, ik ben me ervan bewust dat vele gebruikers daar geen boodschap aan hebben.
Overigens stel ik me vragen bij de forse totaalaantallen : 20 tot 30, bij ons 11, behalve voor leerkrachten. In de totalen en de gemiddelden van BIOS leidt dit tot een grote vertekening.
Ik ben er bovendien niet van overtuigd dat de leescultuur hiermee bevorderd wordt.
Of vergis ik me ?
Dag Sarah,
Bij ons mag je 15 materialen uitlenen (en we hebben al de soorten die jij opsomt)
Is dat nodig, zoveel? Soms is het 'nemen om te hebben', denk ik - wanneer ik mensen bezig zie. En zoals iemand al terecht opmerkte : 'lezen ze die dan ook effectief?
Een nadeel : Voorbeeld : Soms zijn bijna alle interessante reisgidsen uitgeleend van één bepaald land (beperking opzetten?)
Er zijnveel meer bibmaterialen afwezig, wat zich uit in meer reservaties, op zich geen probleem, gewoon een evolutie die ik vaststel.
Groetjes
Anne
Bibmedewerker Dilbeek
In bib Bredene kunnen klanten tot 20 materialen uitlenen, maar (jammer genoeg) max. 10 AVM. We konden het beheersorgaan niet overtuigen deze laatste beperking op te heffen.
Wij zien geen nadelen, enkel voordelen (en veel minder infovragen aan de balie over hoeveel materialen ze mogen uitlenen). Die 20 materialen komen vooral bij gezinnen of mensen die op reis gaan van pas: enkele reisgidsen, tijdschriften, leesboeken, films.. De meeste klanten beperken zich toch tot wat voor hen lees-, luister-, of kijkbaar is. En onze rekken zijn niet leeg. Het is vooral een gebruiksgemak. Voorheen moesten we de materialen sorteren per gezinslid om de max. aantallen niet te overschrijden. Vereenvoudigen was noodzakelijk voor een vlotte werking van onze zelfuitleenbalie.
Zoals Anne al zei, mag je bij ons 15 materialen uitlenen, zonder beperking qua soort. Ik vind dit goed, zeker voor tijdschriften, strips, en kinderboekjes, waarbij je kaart anders al snel 'vol' zou zijn. En ja er zijn mensen die dan 10 films meenemen, maar de bibliotheek heeft ook een ontspanningsfunctie, en als dat voor die mensen film kijken is, dan vind ik dat prima. Meestal brengen deze filmliefhebbers de dvd's ook snel terug. Het enige 'nadeel' is dat boetes snel kunnen oplopen als iemand veel materialen mee heeft en te laat is...Maart dat is natuurlijk de vernatwoordelijkheid van de lener.
Dag Sarah,
lezers mogen bij ons 20 materialen lenen, om het even wat (jeugdleners mogen geen volwassen romans, volwassen strips en volwassen films lenen).
Voor de uitleen is dit eenvoudiger zeker als gezinnen komen die anders altijd moesten wisselen met kaartjes om alle materialen mee naar huis te nemen.
Groetjes uit Kruibeke,
Els
Hallo,
ik vind het raar om een beperking op het aantal strips op te leggen met als argument leesbevordering (tenzij je niet zo'n grote collectie zou hebben) zoals ze nog in Schilde doen. Ik dacht dat we die tijd stilletjes aan achter ons hebben gelaten: het idee dat stripverhalen lezen niet echt lezen is.
Of mensen lezen wat ze uitlenen is op zich een interessante vraag, maar het feit dat ze de kans krijgen om met een pakketje boeken naar huis te gaan zonder daarvoor veel (of niet) voor te betalen, is volgens mij sowieso veel waard. In een kleine bib als de onze, kunnen we regelmatig de mening van de mensen vragen over bepaalde boeken en meestal hebben ze de boeken toch wel gelezen en als het niet zo is dan geven ze ook wel een reden: "ik heb geprobeerd, maar het boeide me niet". altijd interessant om te weten voor als je een beetje later een andere gebruiker moet helpen een goed boek te vinden.
Wij hebben lang een maximum aantal DVD's gehanteerd, namelijk drie, maar nu onze collectie wat groter is, gaan we het maximum verhogen naar 10, net als alle andere materialen (dus: tien materialen per kaart, gelijk welk materiaal. Eén uitzondering: slechts drie cursussen "Nederlands leren" per keer wegens een grote vraag en niet zo'n grote collectie.)
Groetjes,
Anneke
Dat intrigeert mij eigenlijk wel : zijn wij een uitzondering als we beperkingen op strips en films hanteren ? Of stripverhalen lezen echt lezen is, daarover kun je filosoferen, films kijken is dat in ieder geval niet (behalve de ondertitels). Eigenlijk stelt zich hier de vraag naar de kerntaak van de bibliotheek.
Mijn grootste bezwaar tegen de grote aantallen is evenwel het scheeftrekken van de cijfergegevens (o.a. BIOS), zowel over de tijd als tussen bibliotheken onderling. Naar mijn gevoel offer je elk houvast op aan een illusie : dat mensen die meer meenemen ook meer lezen...
Behalve voor de bestaansreden voor de bib aan zich lijken de "cijfergegevens" me hoe langer hoe minder relevant. Als de uitleencijfers in spectaculair dalende lijn gaan zal het nog maar de vraag zijn of een gemeente hun beperkte budgetten daarin nog wil investeren.
Dus so what, lezen de mensen de 30 dingen die ze meenemen, of ligt dat daar maar een maand te vegeteren onder de salontafel, no problem. Als je ziet dat de pulp/bullshit die we aankopen zoveel beter weg gaat dan relevante dingen, waar zou je je dan nog druk over maken..
Ik vraag me trouwens af waarom we aan Vlaanderen nog gegevens (bios) moeten doorgeven ... alles afbouwen, niks normen meer, maar anderzijds nog het lef hebben om toch nog binnen te kijken en hun zegske te willen doen...
Dirk
Welkom bij
Kenniskantoor
39 leden
46 leden
52 leden
40 leden
144 leden
165 leden
43 leden
177 leden
© 2024 Gemaakt door Kenniskantoor. Verzorgd door