Wij organiseren af en toe een gratis filmvertoning in de bib, heel eenvoudig via een dvd-speler en een beamer. We betalen dan een kleine vergoeding aan SABAM. We hoorden onlangs dat er naast de vergoedingen voor SABAM ook 'distributierechten' verschuldigd zouden zijn.

Wie heeft ook al filmvoorstellingen georganiseerd in de bib? Hebben jullie distributierechten betaald? Weet iemand of wij dat als bibliotheek verschuldigd zijn? Hoe gaat dat in zijn werk?

Reageren kan ook via bibliotheek@erpe-mere.be.

Alvast bedankt!

 

Sara Van Der Bruggen

Openbare Bibliotheek Erpe-Mere

 

Weergaven: 1413

Berichten in deze discussie

Ja, wij deden dat vorig jaar met "Age of Stupid" (wel niet ín de bib, maar het was de DVD van de bib).  We vroegen via de verdeler of we deze mochten vertonen in het openbaar (zonder inkomgeld); dat mocht, maar de prijs was niet mis.  Ik denk dat we iets van € 125,- daarvoor betaalden.  Al die zaken, SABAM ook, kan je natuurlijk altijd proberen te omzeilen, maar wettelijk moet het zo, vrees ik.

In de bibliotheek waar ik tot enkele maanden geleden werkte, vertoonden we ook films, bv. naar aanleiding van de Jeugeboekenweek. We vroegen hiervoor toestemming aan een van de verenigingen die het vertoningsrecht voor films hebben. Sabam werd niet rechtstreeks betaald omdat deze vereniging dat regelde. Intussen is de markt wat veranderd en moet je zelf Sabam contacteren. De verenigingen die het vertoningsrecht hadden, o.m. a7a, hebben hun rechten doorgegeven aan Bevrijdingsfilms.

Meer uitleg vind je o.m. op deze site: http://www.formaatplus.be/informatie/andere_wetgeving/videovertonin...

Hieronder kort geijkte procedure bij het organiseren van een filmvoorstelling:

  1. Contact opnemen met Bevrijdingsfilm vzw (www.bevrijdingsfilms.be)

 

Als zij de film vertegenwoordigen, kan je bij hen het verschuldigde auteursrecht regelen voor zowel (de maker van) het beeld als (de maker van) de muziek --> dan ben je er in één keer vanaf.

Billijke vergoeding (vergoeding voor de uitvoerder als opgenomen muziek wordt afgespeeld in publiek), hoeft voor filmmuziek niet te worden betaald (bij gebreke aan een KB die dat kan afdwingen).

2. Als Bevrijdingsfilms de film niet vertegenwoordigt:

a. Aangifte doen bij SABAM (48u voor voorstelling)

 

Zo kan je het auteursrecht voor (de maker van) de muziek regelen (tarief 32A inzake muziekuitvoeringen bij film-, dia- en videovertoningen). Als de muziek niet in het repertoire van SABAM zit, heeft SABAM de plicht dit mee te delen.

b. De producent contacteren

 

om het auteursrecht voor (de maker van) de beelden te regelen (gegevens vind je op de hoes film, video, dvd, …)

 

Beste groeten,

Hannes

LOCUS

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden