In alle communicatie over de exit geen woord over de bibliotheken. Worden we gelijkgeschakeld aan een bedrijf, een winkel, vrije tijd, contactberoep...? 

Los van hoe we het veilig zullen kunnen/moeten aanpakken, wie weet al wanneer hij de deuren weer gaat openen voor bibliotheekbezoek? 4 mei, 11 mei, 18  mei, nog later?

Wat onze bib betreft, ik wil eerst een aantal noodzakelijke maatregelen op punt krijgen (plexi-wand aan de balie, quarantainebakken voor de ingeleverde materialen, quarantainestatuut voor materialen die al binnen zijn maar nog niet beschikbaar, winkelmandjes om de toegankelijkheid te kunnen beperken tot een max aantal). Nog totaal geen zicht op wanneer dit zal lukken. 

Maar daarnaast vind ik het ook belangrijk dat we onze strategie een beetje op mekaar afstemmen. Vandaar mijn vraag naar het Wanneer? Bedankt voor je reactie.

Groeten van bib Hoeilaart,
Annemie Pijcke

Weergaven: 5394

Berichten in deze discussie

collega's,

zijn er bibliotheken die WEL open doen op 18 mei en hoe doen ze dit ?

PS Niet om jullie aan te geven via de kliklijn, wel uit interesse om af te tasten wat nu in feite kan en wat niet.

grtn,

Christophe Coffyn

bibliothecaris

Ik heb gezien dat Hasselt en Genk de deuren op 25/5 openen voor bezoekers

Maandag zijn alle bibliotheken weer open.

Publicatie in het Belgisch Staatsblad, 3de editie van 15 mei 2020 (als bijlage):

p. 35732

"Art. 1 [...] § 7. De inrichtingen die behoren tot de culturele, feestelijke, recreatieve, toeristische, sportieve en horecasector zijn gesloten. [...] In afwijking van het eerste lid zijn de bibliotheken open. [...] Art. 9. Dit besluit treedt in werking op 18 mei 2020."

"Art. 1 [...] § 7. Les établissements relevant des secteurs culturel, festif, récréatif, touristique, sportif et horeca sont fermés. [...] Par dérogation à l’alinéa 1 , les bibliothèques sont ouvertes. [...] Art. 9. Le présent arrêté entre en vigueur le 18 mai 2020."

De federale FAQ is nog niet geactualiseerd, maar naar ik vernam zou die als volgt worden aangepast:

“De bibliotheken worden beschouwd als openbare dienstverlening en zijn publiek toegankelijk met vrije in- en uitloop voor de basisdienstverlening (ontlenen en inleveren). De social distancing maatregelen dienen gerespecteerd te worden. De gouverneurs dienen toe te zien op het feit dat de vrije publieke toegang georganiseerd wordt.”

Bijlagen:

Ik had al heel lang een heel lange bijdrage willen schrijven voor Kenniskantoor, maar de tijd ontbreekt me helaas.  Gelukkig schreef Jeroen De Boer kort en bondig alles wat ik had willen schrijven: https://jeroendeboer.net/2020/05/06/de-bibliotheek-is-open-wat-bete...   :-)

Blijkbaar zijn bibliotheken die zichzelf tot boekerijen reduceren een wijd verspreid internationaal fenomeen.  In het buitenland vooral met duur betaalde e-boeken, bij ons voorlopig met een vaak exclusieve focus op een afhaaldienst.  

David Lankes: “To say we are about community and only be a source of ebooks in a pandemic is hypocrisy. Yes, our fellow citizens need ebooks, but they need compassion, connection, and community dedicated to their full well-being.
[…]
We must fight for a new normal with our collections, our buildings, but mostly, with our expertise.”

Als bestrijders van fake news worden we voortdurend geconfronteerd met voor onze bezoekers zeer verwarrend fake news over bibliotheken in de officiële communicatie van hogere overheden, in de FAQ van het crisiscentrum en bijgevolg ook in de pers.  Als je de diversiteit van hoe onze sector richting exit gaat niet kan vatten in de communicatie, zwijg er dan alstublieft gewoon over, in plaats van steeds weer verkeerde verwachtingen te scheppen bij ons publiek.

De zogenaamd gegarandeerde afhaaldienst tijdens de piek overal - en vaak in erg onveilige omstandigheden - laten afdwingen door de gouverneurs is niet gelukt en was al pure waanzin.  Trek daar aub lessen uit.  Lokale besturen gaan op hun eigen tempo richting exit: om zoiets veilig te doen moet een dienst eerst klaar zijn voor het volgende stapje (bv. zeer beperkt bezoek op afspraak, bv. vanaf juni).  Vrije publieke toegang is nog heel ver weg.  

Groeten van Tim

Bib Londerzeel 

De federale FAQ is aangepast:

Kan ik nog naar de bibliotheek?
De bibliotheken worden beschouwd als openbare dienstverlening en zijn publiek toegankelijk met vrije in- en uitloop voor de basisdienstverlening (ontlenen en inleveren). De social distancing maatregelen dienen gerespecteerd te worden. De gouverneurs dienen toe te zien op het feit dat de vrije publieke toegang georganiseerd wordt.
https://www.info-coronavirus.be/nl/faq/#005

Puis-je encore aller à la bibliothèque ?
Les bibliothèques sont considérées comme un service public et sont accessibles avec entrée et sortie libres pour les services de base (emprunts et retours). Les mesures de distanciation sociale doivent être respectées. Les gouverneurs doivent veiller à ce que le libre accès du public soit organisé.
https://www.info-coronavirus.be/fr/faq/#005

Patrick Vanhoucke zei:

Maandag zijn alle bibliotheken weer open.

?? en wat is er dan wel veranderd?

Enfin, Boutersem gaat morgen NIET open!

Wat er veranderd is?

"met vrije in- en uitloop voor de basisdienstverlening (ontlenen en inleveren)."

Dat is dus ruimer dan de afhaaldiensten die tot nu toe georganiseerd moesten worden, want die voorzagen niet dat gebruikers vrij in de bibliotheek konden rondlopen om hun keuze te maken. De huidige formulering "De gouverneurs dienen toe te zien op het feit dat de vrije publieke toegang georganiseerd wordt." laat wel wat meer marge dan de vorige "De gouverneurs dienen toe te zien op het feit dat deze dienstverlening gegarandeerd blijft." Want dat organiseren vraagt natuurlijk tijd en kan op het ritme van elke lokale situatie gebeuren (zolang je er maar mee bezig bent het te organiseren).


Dirk Hermans zei:

?? en wat is er dan wel veranderd?

Enfin, Boutersem gaat morgen NIET open!

Maar wat is de 'vrije' in- en uitloop?

Betekent dit dan een afspraaksysteem niet meer aan de orde is maar dat van iedereen het systeem met de winkelitems wordt verwacht? In fase 2 van de VVBAD-exitstrategie waren beiden toch mogelijk? En veel collega's zijn zich toch als afspraak-bib aan het voorbereiden nu?

In het geval van de echt vrije in- en uitloop, zijn er collega's met alternatieve systemen? Het groen/rood-licht van De Panne lijkt me heel duidelijk voor het publiek. Wie automatische deuren heeft en een daaraan gekoppeld systeem, heeft geluk. Maar als je balie niet heel dicht bij je toegang is, hoe doe je het zonder extra personeel te moeten inschakelen? Of heeft jullie publiek voldoende discipline om een mandjessysteem toe te passen met alleen maar schriftelijke aanwijzingen?

Veel courage in ieder geval aan iedereen in deze verwarrende tijden!

collega's,

tja, wat moet er nog geschreven worden ?
Dat de bibliotheken die maandag NIET open gaan, in overtreding zijn ?

Man, man, man, eerlijk gezegd een klucht. 

Voor 1 keer vind ik het spijtig dat ik m'n ellebogen niet heb gevolgd. Ik wou zo graag open doen op maandag maar heb me laten vangen door de onduidelijke communicatie.

Sinds vrijdag had ik enkele zaken on hold gezet waardoor open doen op 18 mei nu niet meer mogelijk is. Om het ietwat communiceerbaar te maken heb ik nu 25 mei vooropgesteld als nieuw openingsmoment.

En, ik zal inderdaad maar x-aantal mensen binnenlaten adhv onze verkeerslichten. Kun je het inrichten op een andere manier, doen, zou ik zeggen.

Ik kreeg onderstaand filmpje doorgestuurd en dit is het summum. Ook te vinden in onze lokale Delhaize, dus ik veronderstel dat zij wel een bovenlokale werking hebben ;-)

https://www.youtube.com/watch?v=rD0pt9FB4es

 Onze minister geeft ook wat richtlijnen mee.

https://www.janjambon.be/nieuws/bibliotheken-weer-open-voor-iedereen

aan al wie wil open doen, veel succes, maar hou het gezond en controleerbaar.

PS als ik denk aan vrije in- en uitloop, dan denk ik aan een kippenhok. En dat wil ik toch vermijden.

groeten,

Christophe Coffyn

bibliothecaris

Vrije in- en uitloop valt m.i. te interpreteren als: je laat gebruikers terug binnen in de bibliotheek, waar ze zelf hun keuze uit de collectie kunnen maken en materialen kunnen lenen. Hoe je dit organiseert, bepaal je lokaal, volgens de afspraken met het gemeentebestuur en volgens de logistieke mogelijkheden die je hebt.

Niemand zegt dat je evenveel uren open hoeft te zijn als voor de crisis. Niemand zegt dat je deze 'open' werking niet mag combineren met een (reeds bestaande) afhaaldienst. Hoe je het ook organiseert, zorg steeds dat het in overeenstemming is met wat de federale regering oplegt in functie van veiligheid en gezondheid, volg ook lokale beslissingen als die er zijn (in Brussel zijn er bijvoorbeeld gemeenten die het dragen van een neusmondmasker verplichten in alle winkels en handelszaken, men kan veronderstellen dat dit dan ook in bibliotheken geldt).

Gebruik de gids van de VVBAD als leidraad of geheugensteuntje. Overhaast geen stappen en zorg dat je zelf het gevoel hebt dat je het onder controle hebt alvorens een volgende stap te zetten. Ga daarover zo nodig ook in dialoog met je gemeentebestuur, dat mogelijk niet altijd precies weet welke logistiek er bij het openhouden van een bibliotheek komt kijken. Zorg ook voor een duidelijke en eenvoudige communicatie met je publiek. Indien nodig ook in andere talen dan het Nederlands, of ondersteun je talige communicatie met duidelijke pictogrammen.


Carmen Vanden Broucke zei:

Maar wat is de 'vrije' in- en uitloop?

Betekent dit dan een afspraaksysteem niet meer aan de orde is maar dat van iedereen het systeem met de winkelitems wordt verwacht? In fase 2 van de VVBAD-exitstrategie waren beiden toch mogelijk? En veel collega's zijn zich toch als afspraak-bib aan het voorbereiden nu?

collega's,

hier onze zelfgemaakte afbeeldingen om het overzichtelijk te maken voor onze bezoekers. 

Deze worden in het groot aangebracht aan onze voorgevel (grote raampartij) met raamsticker.
Daarnaast werken we met ruiters die langs het traject zullen staan met daar nogmaals de juiste informatie op.
Het voordeel van het werken met de afbeeldingen in het biblogo : stel nu dat er iets verandert, dan dienen we maar 1 logo te vervangen.

Vb. Wij laten max. 5 mensen toe, wettelijk zouden er meer binnen mogen. Praktisch kunnen we er meer binnen laten gezien we zelf ons verkeerslicht bedienen. Kanttekening : Een mama met haar kind wordt gerekend als 1 bubbel, dus zij mogen samen binnen, worden gerekend als 1, maar dan willen we wel hebben dat ze samen blijven tijdens hun bezoek.
Ook dit zijn zaken die we (hopelijk) in de loop der tijd kunnen versoepelen.

Daarnaast hebben we geopteerd voor afbeeldingen, vergezeld van wat tekst, omdat we in de zomer ook onze anderstalige bezoekers de juiste info willen meegeven. Alles in 4 talen aankondigen zagen we niet haalbaar.

Alles is uiteraard voor verbetering vatbaar, daarom ook de mogelijkheid om bepaalde afbeeldingen te overplakken met verbeterde info.

Bedankt voor de afbeeldingen Christophe. Heel handig en duidelijk!

christophe coffyn zei:

collega's,

hier onze zelfgemaakte afbeeldingen om het overzichtelijk te maken voor onze bezoekers. 

Deze worden in het groot aangebracht aan onze voorgevel (grote raampartij) met raamsticker.
Daarnaast werken we met ruiters die langs het traject zullen staan met daar nogmaals de juiste informatie op.
Het voordeel van het werken met de afbeeldingen in het biblogo : stel nu dat er iets verandert, dan dienen we maar 1 logo te vervangen.

Vb. Wij laten max. 5 mensen toe, wettelijk zouden er meer binnen mogen. Praktisch kunnen we er meer binnen laten gezien we zelf ons verkeerslicht bedienen. Kanttekening : Een mama met haar kind wordt gerekend als 1 bubbel, dus zij mogen samen binnen, worden gerekend als 1, maar dan willen we wel hebben dat ze samen blijven tijdens hun bezoek.
Ook dit zijn zaken die we (hopelijk) in de loop der tijd kunnen versoepelen.

Daarnaast hebben we geopteerd voor afbeeldingen, vergezeld van wat tekst, omdat we in de zomer ook onze anderstalige bezoekers de juiste info willen meegeven. Alles in 4 talen aankondigen zagen we niet haalbaar.

Alles is uiteraard voor verbetering vatbaar, daarom ook de mogelijkheid om bepaalde afbeeldingen te overplakken met verbeterde info.

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden