In 2017 zouden we graag onze openingsuren eens herbekijken voor de drie bibliotheken in Zoersel.

Omdat we soms teveel personeel nodig hebben op één dag, wilden we bijvoorbeeld telkens maar op één avond in één bibliotheek open zijn en niet meer in twee tegelijk. Eventueel ook eens meer in de voormiddag open zijn (momenteel maar één voormiddag open enkel in Zoersel).
Iemand ervaringen met wat goede momenten zijn?

We zouden ook graag feedback aan onze bezoekers vragen. Zijn er bibliotheken die dit al eens gedaan hebben? Werd dit dan digitaal gedaan of op papier? Of beiden?
En wat zou het beste werken? De mensen dagen en uren laten aankruisen of ze laten stemmen op bv. twee of drie verschillende door ons opgestelde tijdsschema's.

Ter info de huidige openingsuren:
Zoersel: ma 13u-20u; di 13u-16u; woe 13u-20u; do 9u30-12u30 en 16u-20u; vrij 13u-16u; za 9u30-12u30
Sint-Antonius: ma 13u-17u; woe 13u-17u; do 17u-20u; za 9u30-12u30
Halle: ma 13u-20u; woe 13u-17u; za 10u-12u

Alle reacties of bedenkingen welkom!

Weergaven: 438

Berichten in deze discussie

Zeker zinvol om je gebruikers te bevragen, de manier waarop laat ik even in het midden. Wat ook nuttig kan zijn is om de zogenaamde baliebelasting te bekijken. Je kunt dan min of meer objectief meten wat per week de drukste dag of per dag de drukste momenten zijn. Althans wat uitleen betreft, want over bezoekers die niks uitlenen of inleveren zegt dit niets. Wat de mogelijkheden zijn om de baliebelasting te meten, zul je eens met je PBS moeten bekijken. Ook het cijfermateriaal van je bezoekersteller kan zinvol zijn om te bekijken.

Wij hebben indertijd ook de baliebelasting gemeten en een enquête naar onze leners (vanaf 14 jaar) gemaild via Monkey Survey (opgelet! Zet de mailadressen in BCC). Als je je informanten wil sturen, kan je ze best laten kiezen tussen door jullie vooropgestelde dagen en uren.

Als je ze vrij laat kiezen krijg je waarschijnlijk een aantal niet-realistische voorstellen... 

Maar als je ze vrij laat kiezen, krijg je wel een goed beeld van wat men echt wil. En dat kan interessant zijn om aan het beleid voor te leggen. Bij de uiteindelijke realisatie zul je uiteraard wel rekening moeten houden met de mogelijkheden en praktische beperkingen. Als je bij de bevragingen geen verkeerde verwachtingen creëert, hoeft dat geen probleem te zijn.

Marijke Dierickx zei:

Wij hebben indertijd ook de baliebelasting gemeten en een enquête naar onze leners (vanaf 14 jaar) gemaild via Monkey Survey (opgelet! Zet de mailadressen in BCC). Als je je informanten wil sturen, kan je ze best laten kiezen tussen door jullie vooropgestelde dagen en uren.

Als je ze vrij laat kiezen krijg je waarschijnlijk een aantal niet-realistische voorstellen... 

Gelijkvormigheid in openingsuren per bib  is gemakkelijker te onthouden, maar dit moet natuurlijk ook realiseerbaar zijn. De huidige openingsuren lijken me moeilijk te onthouden. Baliebelasting is inderdaad interessant om te meten. Zo zagen wij bv. dat tussen 17u en 18u het veel drukker was dan tussen 18u en 19u. Een uitbreiding vanaf 16u leek ons daarom interessant. Hiermee sluiten we ook aan op het einde van de schooldag, zodat ouders direct na school naar de bib kunnen. Bij je bevraging zou ik niet peilen naar 'wanneer zou de bib open moeten zijn', maar naar 'wanneer zou jij komen naar de bib?'. Er is een verschil tussen wat voor de mensen goede openingsuren lijken, en wat uiteindelijk echt voor hen past. Veel hangt af van hun routines, woonwerkverkeer, hobby's..

Kanttekening: het kan best zijn dat de meeste mensen liever hebben dat de bib elke dag open is tussen 16u en 17u, en dan toch slechts 1x in de week komen. Als je dan bijvoorbeeld 2x per week tijdens die uren open bent zullen die mensen zich wel schikken naar de openingsuren.

Daarnaast zijn er ook momenten waarop slechts een klein aantal mensen komt, maar dat kan voor die mensen de enige mogelijkheid zijn om naar de bib te komen. Vb. in Leuven zijn we op donderdag open tot 20u. Het is dan niet druk, maar er zijn wel mensen die enkel op donderdag om 19u30 naar de bib kunnen komen. Als we dus de 'dictatuur van de meerderheid' zouden volgen, blijven die mensen in de kou staan. Gewoon de grootst gemene deler volgen is dus niet zaligmakend.

Voor de openingsuren lijkt het me belangrijk zowel de verblijfsfunctie van de bib (mensen die graag elke middag de krant komen lezen) als de circulatiefunctie in het achterhoofd te houden, en dat voor je verschillende doelgroepen. Hoe groot die doelgroepen zijn, mag niet de enige variabele zijn om te beslissen of met hen rekening gehouden wordt.

Dag Sarah, Wij hadden tot voor kort een filiaal in Edegem, daar probeerden we aanvullend open te zijn (bv vrijdag 18-20u terwijl de hoofdbib van 14-18u open was). Op drukke momenten (woensdag namiddag en zaterdag voormiddag) waren we op de twee plaatsen open, maar dat betekent inderdaad altijd extra personeelsbezetting.

Bevraging naar de leners: als je de keuze helemaal vrij laat, wil iedereen wel dat de bib op een bepaald moment open is => best op voorhand bepalen wat haalbaar is voor jullie en daar tussen laten kiezen.

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden