De bib van Rumst heeft momenteel 3 filialen met een eigen collectie.
De materialen uit deze afdelingen hebben elke een andere barcode nummer.
(Rumst 010, Reet 011 en Terhagen 013)
Doordat we met een elektronisch uitleensysteem (RFID) werken, gebeurt het vaak dat boeken uit een ander filaal in de hoofdbib terechtkomen omdat leners niet weten wat deze barcodenummers betekenen.
Om het de leners en onzelf makkelijker te maken, hadden we om te beginnen gedacht gekleurd labels op de boeken van elk filaal te kleven met de benaming van de thuisbibliotheek van een werk.
Hebben andere bibliotheken met filialen hier ervaring mee?
Tips/ bemerkingen/enz. zijn altijd welkom op annelies.opdebeeck@bibliotheek.be.
Vriendelijke groeten.
Tags:
In Brussel gebruiken de bibliotheken van het BruNO-netwerk (PBS) barcodelabels waar behalve de barcode ook de naam van de bibliotheek in leesbare letters op staat gedrukt. Dit vereenvoudigt de visuele identificatie en leidt bij mijn weten slechts relatief zelden tot vergissingen.
Het voordeel van de naam op het barcodelabel te zetten is dat je geen afzonderlijk label met de naam meer moet kleven. In het geval van RFID-labels zou je een tekst op de labels kunnen laten drukken, afhankelijk van de vestiging.
In Brussel hebben de meeste gemeenten slechts één bibliotheekvestiging. Uitzondering is de grotere bibliotheek van Brussel-Stad, die toestaat dat haar werken in eender welk van haar vestigingen (hoofdbibliotheek Laken, filiaal Neder-Over-Heembeek, uitleenpost Haren) worden binnengebracht. De bibliotheek zorgt - via de gemeente - zelf voor de logistiek om alles weer op de juiste plaats te krijgen. Dus daar speelt deze problematiek niet. Daarnaast heeft in Brussel alleen de bibliotheek van Watermaal-Bosvoorde nog een filiaal.
Hallo Annelies
Wij werken nog niet met RFID maar onze barcodes in de hoofdbibliotheek én in de uitleenposten zijn hetzelfde en tevens op de titelpagina gekleefd, dus wij dienden ook de boeken van de uitleenposten te onderscheiden van die van de hoofdbibliotheek.
Wij kleven dus in de linkerbovenhoek van het boekkaft/cd-doosje, ed een gekleurde sticker met de plaats van de uitleenpost (groen voor de ene, oranje voor de andere) zodat het voor ons én voor de gebruiker duidelijk is waar het item heen moet...
Groetjes
Sofie Vermeir
Bibliotheek Hamme
Ichtegem: Ichtegem, Eernegem, Bekegem
Wij kleven een kleine rechthoekige gekleurde sticker onder het signatuuretiket op de boekrug
Ichtegem (hoofdbib) - geen sticker
Eernegem - gele sticker
Bekegem - rode sticker
De enige werken waar er verwarring kan ontstaan zijn werken met gele of rode ruggen, die onvoldoende kleurverschil genereren met de gele of rode sticker. Dat zijn er verwaarloosbaar weinig.
Stickertjes zijn 8 mm op 12 mm en normaal gezien zo in de handel te verkrijgen.
Wij werken met een eigendomsstempel van het filiaal op de titelpagina. Een aanduiding op of in de buurt van het signatuur lijkt me echter een betere oplossing. Op die manier kan je immers ook in het rek nog makkelijk materialen terugvinden die in de verkeerde bib staan.
Bib Pittem kleeft voor boeken uit de uitleenpost een geel bolletje in de buurt van de signatuur. Dit is enkel nuttig voor de personeelsleden, want klanten kunnen hun boeken terugbrengen in de bibliotheek van hun keuze.
Welkom bij
Kenniskantoor
39 leden
46 leden
52 leden
40 leden
144 leden
165 leden
43 leden
177 leden
© 2024 Gemaakt door Kenniskantoor. Verzorgd door