Beste collega's,
Hopelijk stel ik een vraag die velen anderen ook wilden stellen: wat met de quarantaine van binnengebrachte materialen nu het virus weer zo actief onder ons is? In Kapellen voeren we nu opnieuw maatregelen in om mensen zoveel mogelijk te scheiden en hen toch toegang te geven tot de collectie... maar dan moet die collectie natuurlijk wel gegarandeerd "veilig" zijn. Ik hoor graag van jullie!
Veel moed, Suzanne
Tags:
Suzanne,
bij ons staan de materialen nog altijd 3 dagen in quarantaine. Eén van de maatregelen die wordt gesmaakt door ons publiek.
groeten,
Christophe Coffyn
bibliothecaris
Hallo
Wij zijn niet dagelijks open dus de quarantaine is dan min of meer gegarandeerd. We kunnen ook afsluitbare dozen gebruiken indien noodzakelijk.
Ontsmetten is een volgende stap.
Carine Kaprijke
Eventueel eens aan de minister-president vragen? Staat de collectie al in brand? indien niet moet ze nog niet geblust worden...
Ik vrees dat het zoals in maart zal zijn, iedereen zal weer voor zichzelf mogen uitmaken hoe om te gaan met de zaak..
grtz
Dirk
Beste Suzanne,
Wij zijn de quarantaine ook de hele tijd blijven volhouden. En ik kan beamen wat Christophe zegt: mensen voelen zich veel geruster (en nu dus zeker) als ze horen dat we dit doen.
Groeten,
Carmen, bib Brakel
Mijn advies - en ik ben me ervan bewust dat dit misschien door sommigen als omstreden zal worden beschouwd - is om materialen niet meer in quarantaine te houden.
Er zijn de afgelopen maanden verschillende onderzoeken geweest rond hoe lang virussen actief (besmettelijk) blijven buiten het lichaam en met name op gladde en minder gladde tot poreuze substraten. De resultaten lopen erg uiteen en de meeste onderzoeken vonden plaats in laboratoriumomstandigheden die niet met de realiteit te vergelijken zijn. En dat laatste is - wat besmettelijkheid betreft - eerder een voordeel dan een nadeel, omdat de laboratoirumomstandigheden voor een virus "comfortabeler" zijn dan de echte wereld. Die laboratoriumtests gebeuren bijna allemaal in donkere ruimten omdat men dan geen rekening moet houden met de invloed van de hoeveelheid UV-licht ("donker" is immers donker, maar als er licht is dan is de kwestie hoeveel en dat maakt de experimenten minder vergelijkbaar). Maar er is ook vastgesteld dat het virus langer actief blijft in het donker dan in het licht. UV-licht heeft een negatieve invloed op het virus.
Ook in de meest recente versie van de "Sectorgids voor bibliotheken, archieven en documentatiecentra: gids met adviezen voor een werking volgens kleurencodes tijdens de coronapandemie" van de VVBAD is er geen sprake meer van quarantaine van bibliotheekmaterialen. Hierbij is rekening gehouden met een advies (van eind mei) van de voormalige GEES die aanraadde om maatregelen te nemen die duurzaam en op lange termijn in de dagelijkse werking geïntegreerd kunnen worden. Materialen in quarantaine houden is op de lange termijn geen haalbare maatregel.
Wat je eventueel nog kunt doen (maar wat door de voormalige GEES ook niet als een duurzame maatregel werd beschouwd) is de buitenkant van materialen reinigen met alcohol of een ander (basisch) desinfecterend middel.
Maar wat veel belangrijker is, is dat zowel gebruikers als medewerkers een goede handhygiëne toepassen, regelmatig de handen wassen (liever met gewone basische zeep dan met alcoholgel of andere ontsmettingsmiddelen) en vermijden van het gezicht aan te raken (met name de neus en de lippen of andere delen met slijmvliezen waarin het virus zich graag nestelt).
Met vriendelijke groet
Patrick Vanhoucke
(een van de vele medewerkers aan de gids van de VVBAD)
In bib Hamme zijn we gestopt met boeken in quarantaine te plaatsen deze zomer.
Dit is een pragmatische keuze. Kleine balieruimte, quarantainetafels voor afhaalpunt namen veel plaats in aan onze ingang en elders kunnen we ze ook niet plaatsen.
De boeken worden in het rek gezet. Er kunnen bij ons per 30 min slechts max. 6p binnen. De boeken staan allemaal in het rek - geen tafel met nieuwe aanwinsten. De kans is dus zeer klein dat een klant net dat boek of die dvd uit het rek haalt die aan andere klant juist heeft teruggebracht. Bovendien ontsmetten mensen hun handen als ze binnen komen. De kans op besmetting lijkt ons dan ook zeer laag. Je kan immers ook niet 100% uitsluiten dat mensen ene boek vastnemen en terugzetten. Die zouden dan ook meteen ontsmet moeten worden. Quarantaine toepassen op items die zijn teruggebracht heeft eerder een symboolwaarde en geeft mogelijk een vals gevoel van veiligheid.
Het enige dat we consequent ontsmetten zijn de winkelmandjes want die worden doorgegeven aan de volgende klant. Binnen de bibcollectie zelf ligt voor mij een groter gevaar bij thematafels en nieuwe aanwinsten. Die nemen mensen mogelijk vast om dan toch terug te zetten. Als je die factor tijdelijk verwijderd reduceer je daar een zeker risico op besmetting.
Geen opmerkingen van klanten gekregen hierover, trouwens...
In bib Veurne plaatsen wij ook sinds juli de materialen niet meer in quarantaine, op basis van het advies dat Patrick hierboven vermeldt. We winnen er heel wat tijd mee en zijn er voor zover ik weet nooit op aangesproken geweest. Ik vind het ook belangrijker dat we onze tijd stoppen in het toezien op en toepassen van de essentiële maatregelen.
mvg
Karlien Brysbaert
In Londerzeel zijn we nooit gestopt met quarantaine. Voor mij hangt dit volledig samen met de regels om de werkplek te ontsmetten, gedeelde materialen ontsmetten, ieder zijn persoonlijk toetsenbord en muis,..., die in de dagelijkse praktijk voor ons vaak veel minder evident zijn om strikt toe te passen dan de quarantaine. Ik volg de redenering niet dat dit niet vol te houden zou zijn op lange termijn en dat dit te omslachtig is.
Vóór Corona werden teruggebrachte materialen tijdens de openingsuren teruggeplaatst door vrijwilligers. Ook klassen kwamen toen tijdens de openingsuren. Sinds juni laten we onze vrijwilligers buiten de openingsuren komen, evenals (tot voor kort) de klassen. Omdat we het terugsteken gescheiden willen houden van de klasbezoeken, komen we automatisch uit bij een quarantaine, want er schieten maar twee voormiddagen per week meer over om dit te doen. Met een klein beetje gezond verstand blijft alles zo meer dan 72u staan in verkiezingsboxen. ;-)
Ik wacht nog steeds op een wetenschappelijke consensus die duidelijk stelt dat het virus niet via oppervlakken kan worden overgedragen. In het GEES-advies van juni las en lees ik vooral een pragmatische invalshoek: er zijn praktijken die veel risicovoller zijn + het is voor bibliotheken niet evident om een quarantaine op lange termijn te organiseren en vol te houden. Het eerste stel ik zeker niet in vraag, maar het tweede in onze bib dus wel. ;-)
Groeten van Tim
Bib Londerzeel
Dank voor alle reacties!
Wij gaan ons beraden, met al jullie goede argumenten voor en tegen in het achterhoofd. Better safe than sorry, zou je denken. Maar inderdaad heeft het op onze werking nogal een ingrijpende en intensieve impact; met zelfinleverkasten en -uitleenstations én zeer beperkte opslagruimte is quarantaine inderdaad een uitdaging gebleken. Gezondheid en moed gewenst aan jullie allen.
Dag Tim
Alle waardering voor de manier waarop jullie dit ter plaatse regelen. Als het voor jullie een werkwijze is die op de lange termijn haalbaar is, des te beter.
Wat betreft: "Ik wacht nog steeds op een wetenschappelijke consensus die duidelijk stelt dat het virus niet via oppervlakken kan worden overgedragen." >>> Natuurlijk niet. Het coronavirus (net als andere virussen en ook vele bacteriën waarmee we dagelijks in contact komen) kan wel via oppervlakten worden overgedragen. De vraag is eerder of de overgedragen viruslading dan nog voldoende groot is en of de virussen zelf nog voldoende actief zijn om iemand te besmetten. Besmetten betekent dan dat het virus doordringt in de gezonde cellen van het menselijk lichaam en vervolgens gaat vermeerderen. Het is niet omdat je een gecontamineerd object aanraakt, dat je automatisch zal worden besmet.
Wat betreft: "In het GEES-advies van juni las en lees ik vooral een pragmatische invalshoek." >>> Ja, natuurlijk. Als we zoals zo vaak wordt gezegd "met het virus moeten leren leven", dan is de enige manier om dat te doen op een pragmatische manier. Betekent dat een risicovrije manier? Nee, dat betekent een manier die ons enerzijds voldoende garanties biedt op veiligheid, maar die anderzijds niet te moeilijk te implementeren is en die we op de heel lange termijn kunnen volhouden. En dan hebben we het dus vooral over persoonlijke verantwoordelijkheid door handen te wassen enz. Te "exotische" maatregelen gaan al snel slabakken (we zien dit nu ook onder de bevolking, die heel die cascade van maatregelen niet meer kan volgen en dus niet opvolgt) en hebben op de lange termijn dus een averechts effect. Bovendien: als onderzoek uitwijst dat het virus langer actief blijft in een donkere omgeving dan in dag- of rechtstreeks zonlicht, is het dan wel een goed idee om ze in afgesloten boxen te bewaren gedurende de quarantaine? En dan pleit ik er voor alle duidelijkheid niet voor om alle boeken door een tunnel met UV-C-licht te sturen (die toestellen bestaan ondertussen).
Groeten
Patrick
Tim Lerno zei:
In Londerzeel zijn we nooit gestopt met quarantaine. Voor mij hangt dit volledig samen met de regels om de werkplek te ontsmetten, gedeelde materialen ontsmetten, ieder zijn persoonlijk toetsenbord en muis,..., die in de dagelijkse praktijk voor ons vaak veel minder evident zijn om strikt toe te passen dan de quarantaine. Ik volg de redenering niet dat dit niet vol te houden zou zijn op lange termijn en dat dit te omslachtig is.
Vóór Corona werden teruggebrachte materialen tijdens de openingsuren teruggeplaatst door vrijwilligers. Ook klassen kwamen toen tijdens de openingsuren. Sinds juni laten we onze vrijwilligers buiten de openingsuren komen, evenals (tot voor kort) de klassen. Omdat we het terugsteken gescheiden willen houden van de klasbezoeken, komen we automatisch uit bij een quarantaine, want er schieten maar twee voormiddagen per week meer over om dit te doen. Met een klein beetje gezond verstand blijft alles zo meer dan 72u staan in verkiezingsboxen. ;-)
Ik wacht nog steeds op een wetenschappelijke consensus die duidelijk stelt dat het virus niet via oppervlakken kan worden overgedragen. In het GEES-advies van juni las en lees ik vooral een pragmatische invalshoek: er zijn praktijken die veel risicovoller zijn + het is voor bibliotheken niet evident om een quarantaine op lange termijn te organiseren en vol te houden. Het eerste stel ik zeker niet in vraag, maar het tweede in onze bib dus wel. ;-)
Groeten van Tim
Bib Londerzeel
Dag Patrick,
Inderdaad een heel goed punt, maar een quarantaine waarbij we de materialen (langs alle kanten) blootstellen aan licht is dan weer net iets minder vlot te realiseren voor ons. ;-)
Destijds hebben we het advies van de preventiedienst om enkel afgesloten boxen te gebruiken ook wel even in vraag gesteld. De kans dat de virusdeeltjes vanop een oppervlak plots kunnen gaan rondvliegen leek ons toen ietwat vergezocht.
Hoe dan ook ga ik er tot nader order nog pragmatisch vanuit dat de virusdeeltjes ook in het donker geen 72u overleven.
Groeten van Tim
Bib Londerzeel
Hallo Suzanne,
Geen wetenschappelijk bewijs, enkel proefondervindelijk:
In de bib van Leuven is er een aparte ploeg van medewerkers die de hele dag bezig is met ingeleverde bibmaterialen uit de bakken van onze inleverrobot halen, op karren stockeren en in de rekken terugzet. Soms zit er een uur of meer tussen het inleveren en vastnemen van de materialen, soms een paar minuten. De werkruimte is normaal verlicht, met veel daglicht. De materiaalquarantaine werd opgeheven vanaf juli, wel werken de collega's met mondmasker en wassen ze regelmatig de handen met gel.
Na al die maanden, na het bepotelen van duizenden materialen is er geen enkele medewerker besmet geraakt. Geen wetenschappelijk bewijs, maar misschien wel een aanwijzing of geruststelling?
grts,
Bart
Welkom bij
Kenniskantoor
39 leden
46 leden
52 leden
40 leden
144 leden
165 leden
43 leden
177 leden
© 2024 Gemaakt door Kenniskantoor. Verzorgd door