Beste Collega's,

In het samenwerkingsverband, Route42, zijn we enkele maanden bezig met een decentraal collectiebeheer. Dat houdt in dat een aantal collega's uit de zes bibliotheken van Route42 zich bezig houden met de aankoop van een deel van de collectie. Zo hou ik mij bezig met het aankopen van boeken in de categorie non-fictie Samenleven, Economie, cultuur en politiek en dit voor alle zes de bibliotheken in Route42.

Hierbij duiken allerlei vragen op : Welke titels zijn de moeite waard voor een middelgrote en/of een kleine bibliotheek? Waaraan beoordeel je dit? Welke referenties kan je gebruiken? Welke informatiebronnen zijn er voorhanden om een en ander af te wegen? Het zijn allemaal splinternieuwe boeken, waardoor er nauwelijks recensies terug te vinden zijn. Je vindt vooral beschrijvingen bij uitgevers, boekhandels en online winkels als Bol, Boek.be enz, maar dat zijn zuivere verkooppraatjes. Daar heb je dus niks aan.

De enige criteria dat we gebruiken zijn het beschikbare budget, het al dan niet volgen van bepaalde reeksen en de accenten die sommige bibliotheken leggen in hun collectie.

Helaas is dat vaak niet voldoende om een onderbouwde beslissing te nemen. We willen vooral een kwaliteitsvolle collectie opbouwen.

Ik vraag mij af of er geen platform bestaat waarin mensen die met collecties bezig zijn elkaar op een eenvoudige manier kunnen ondersteunen. Net zoals onze leners sterren kunnen geven aan bepaalde boeken, kunnen collectioneurs dit misschien doen in een extensie van de VLACC.

Misschien stof voor de werkgroep Collectievorming van Bibnet?

Weergaven: 492

Berichten in deze discussie

Da's dus een hamvraag die we al jaren meesleuren.  En wie bepaalt wat kwaliteitsvol is... ?

Een eenvoudige manier? Nog niet gevonden!

Wat ik nogal eens doe, vooral voor non-fiction, is in Goodreads kijken met de originele titel van het boek, of zoeken of er geen recensie verschenen is in The Guardian , The New York Times of een andere krant. 't Is behelpen, maar beter dan niets!

Denken jullie dat zo'n platform nuttig zou kunnen zijn?

In plaats van "vind ik leuks" bvb "vind ik goeds" geven aan nieuwe titels.

Ik vind dit een goed voorstel.

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden