't is wel midzomer collega's maar deze lijntjes in het regeerakkoord van onze vlaamse regering is toch minstens voldoende om ons enigszins te verontrusten of te verslikken in onze mojito , is het niet ?
" We integreren de sectorale subsidies aan lokale besturen (cultuurbeleid, jeugd, sport, ontwikkelings- samenwerking...) in het gemeentefonds, wat hen meer autonomie en minder planlast oplevert.
We geven de steden en gemeenten ook meer autonomie op vlak van hun interne organisatie. "
heeft dit toch als gevolg dat de opvolging, Bios, planlast etc. vanaf nu tot het verleden zal behoren ;-) ??
"We slanken de provincies verder af. Ze focussen vanaf nu op de grondgebonden bevoegdheden. "
Zou het SBB behoren tot de "grondgebonden bevoegdheden?
Zou het ondersteunen, beheren van een (p)bs behoren tot de grondgebonden bevoegdheden ??
grtz.
dirk
Tags:
Volledig terechte opmerkingen, maar zover zijn we nog niet. Trouwens, het regeerakkoord werd geschreven zonder medewerking van de nieuwe minister voor cultuur en jeugd. (De nieuwsberichten lezende was Sven Gatz zelf maar donderdag laat op de hoogte van zijn nieuwe job ;-).)
Tussen intenties en uitvoering is het water soms veel te diep.
Grondgebonden: een netwerk van bibliotheken lijkt me toch ook wel grondgebonden of zo te verantwoorden.
Antoon
Of komt er toch een overkoepelend Vlaams systeem ipv PBS?
Collega's,
Het is al langer een feit dat wij de kneusjes van het cultuurleven zijn en dat mensen die met cultuur bezig zijn "een linkse hobby bedrijven".
Nuchtere vaststelling: de impact van het bibliotheekwezen op het cultureel-maatschappelijk gebeuren is fel geslonken en daar zullen we moeten leren mee leven.
Dat Biosgedoe was sowieso al een maat voor niets. Je kan geen twee bibliotheken met elkaar vergelijken omdat er altijd wel verschilpunten zijn (al dan niet gratis lidmaatschap, al dan niet uitleengelden, grootte van de gemeente, openingstijden, budgetten... enz.)..
Ik vrees ook dat het provinciaal bibliotheekbeleid zal worden afgebouwd.
En de e-boeken collega's? Mogen we het een mijlpaal in de geschiedenis van het bibliotheekwezen noemen, of wordt het een pispaal?
Zompige groeten uit West-Vlaanderen
Jan Bib
In het Vlaams regeerakkoord wordt vermeld welke persoonsgebonden taken niet langer tot de bevoegdheid van de provincies behoren. Hierbij wordt verwezen naar de decreten die deze taken opsomden. Het Decreet Lokaal cultuurbeleid wordt echter niet vermeld (zie hieronder), ook al lezen we daar in art. 59 dat de provincies het initiatief moeten nemen tot een streekgericht bibliotheekbeleid.
"De provincies oefenen niet langer persoonsgebonden bevoegdheden uit. De persoonsgebonden
bevoegdheden die hen door sectorale decreten zijn toegewezen (decreet van 6 juli 2012
houdende het stimuleren en subsidiëren van een lokaal sportbeleid, het decreet van 6 juli 2012
houdende de ondersteuning van het lokaal jeugdbeleid en de bepaling van het provinciaal
jeugdbeleid, het decreet van 6 juli 2012 houdende het Vlaams cultureel erfgoedbeleid, decreet
houdende de toekenning van bepaalde bevoegdheden aan de provincies in de aangelegenheden,
vermeld in artikel 5 van de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen)
worden geschrapt." (Vlaams Regeerakkoord, p. 7)
Jan,
In het kader van het project administratieve interacties tussen de Vlaamse overheid en gemeentebesturen van op de werkvloer bekeken wordt onder meer bekeken welke gegevens bibliotheken aan de Vlaamse overheid moeten bezorgen. De gemeente Pittem werd (samen met andere gemeentes) en nog voor het water ons letterlijk aan de lippen stond, geconsulteerd. Zo werd er gepeild naar de ervaringen met Bios. De bevraagde bibliothecarissen hebben onder meer aangegeven dat er inderdaad wat schort aan het instrument. Je opmerkingen die verschillende collega's delen, werden mee opgenomen! Misschien leidt dit ertoe dat Bios op termijn hervormd/herdacht/herwerkt wordt?
Jan Van Herreweghe zei:
Collega's,
Het is al langer een feit dat wij de kneusjes van het cultuurleven zijn en dat mensen die met cultuur bezig zijn "een linkse hobby bedrijven".
Nuchtere vaststelling: de impact van het bibliotheekwezen op het cultureel-maatschappelijk gebeuren is fel geslonken en daar zullen we moeten leren mee leven.
Dat Biosgedoe was sowieso al een maat voor niets. Je kan geen twee bibliotheken met elkaar vergelijken omdat er altijd wel verschilpunten zijn (al dan niet gratis lidmaatschap, al dan niet uitleengelden, grootte van de gemeente, openingstijden, budgetten... enz.)..
Ik vrees ook dat het provinciaal bibliotheekbeleid zal worden afgebouwd.
En de e-boeken collega's? Mogen we het een mijlpaal in de geschiedenis van het bibliotheekwezen noemen, of wordt het een pispaal?
Zompige groeten uit West-Vlaanderen
Jan Bib
Patrick,
Regeerakkoord. Goed nieuws dat de provincies buiten schot zouden blijven voor wat het streekgericht bibliotheekbeleid betreft.
Bios. Tsja, het drama is da je met cijfers alles en niets kan bewijzen.
Water. Het water tot aan de lippen?
In het nieuws was het nog "kniehoog". Dan mag je binnen de eerste uren koninklijk bezoek verwachten.
Groeten
Jan Bib
Collega's,
Desondanks de jarenlange positieve jaarverslagen, een zeer "schone" uitkomst met de juiste aanbevelingen bij de grote Vlaamse enquête, ondanks de protesten van de bevolking dat de Kaprijkse hoofdbibliotheek dient gesloten te worden ten gunste van een digitaal bibpunt te Kaprijke en een samengeflanste biblitoheek in Lembeke, wordt de sluiting een feit. Het eigenaardige is dan als we roeren over massale afvoer van boeken omwille van het plaatsgebrek en wij toch een actuele bib willen blijven aanbieden, wij de boeken dan in een ondergronds magazijn dienen te plaatsen. De boeken zijn toch digitaal opvraagbaar... ? Dat magazijn ligt wel drie kilometer en een autostrade(komende) verwijderd. Ik moet het ganse project als een uitdaging zien. Ik ben nu in de geschiedenis op zoek gegaan wat het betekent als cultuur undergrounds wordt. Hopelijk vind ik bemoedigende berichten want ik blijf geloven in de missie.
Maar ik moet toegeven dat ik zeer uit mijn humeur was en ben na de installatie van onze Vlaamse regering. Ik heb het zowat gehad met die negatieve mantra's... Weet iemand of Gatz naast het bierbrouwen ook leest? En niet enkel digitaal?
Maar misschien zien we het allemaal fout, wordt de bib een elite-instelling zoals het ooit is geweest en zijn wij elite-personeel of ligt onze motivatie dan toch ergens anders?
Miljaarde, een undergroundcultuur in Kaprijke of all places, wie had dat ooit durven vermoeden? Waar is de tijd van de bibliotheekinspectie? Dan was er tenminste nog positieve betutteling.
Groeten
Jan Bib
Wij danken ons bestaan hedentendage aan één enkel zinnetje uit het cultuurdecreet : dat de gemeente verplicht is om een openbare bibliotheek te huisvesten. Had dat er niet gestaan dan hadden wij de primeur: een collectief ontslag van het bibteam met een volledige uitverkoop.
Ondertussen Keep on Walking.
Of Sven Gatz leest? Hij schrijft alleszins en maakt zelfs al een beetje reclame voor de bibliotheken via twitter.
Tip voor wie mij politiek nog niet kent: men ontlene 'Bastaard, het verhaal van een Brusselaar' (2008, ook als e-boek) in de bibliotheek.
— Sven Gatz (@svengatz) 27 juli 2014
Anderzijds moet ik zeggen dat ik een beetje dezelfde bedenkingen heb: provincies worden afgeslankt voor persoonsgebonden materies maar het decreet lokaal cultuurbeleid (waarin SBB wordt omschreven) wordt niet vermeld. Voor de rest vond ik enkel iets terug over Muntpunt en het Vlaams e-bookplatform die ze blijven ondersteunen.
Door SBB en de regionale samenwerkingsverbanden kunnen we een meerwaarde creëren die noodzakelijk is voor een professionele bibliotheekwerking. Deze activiteiten kunnen niet zomaar overgenomen worden op Vlaams of gemeentelijk niveau.
Misschien moeten we toch wat meer lobbyen in plaats van te hopen dat ze vanzelf de meerwaarde inzien van de openbare bibliotheken. Positieve voorbeelden nog meer in de kijker zetten...
Beste,
Ondertussen in De Morgen een artikel van Marc Didden gelezen over Sven Gatz. Het stelde me al iets geruster.
Lobbyen is een kunst. Wil ik nog wel leren want blijkbaar bak ik er met mijn hartstocht er niet de juiste taart van.
Eigenlijk zijn het onze klanten die het mooie weer maken en de kunstenaars met parels van literatuur. Daar blijf ik vooral naar uitkijken.
Bruno Vermeeren van VVBAD geeft zijn opinie over de zaak .. en ik denk dat hij gelijk heeft ..
http://www.vvbad.be/meta/minister-zonder-budget?set=a.9531402547116...
ps. op zijn vraagstelling " Maar waarom dan werken via het fonds?" denk ik dat het antwoord simpel is : de som van de delen zal kleiner zijn dan de delen apart .... leuke besparing voor onze vlaamse cultuurminaars-beleidsmensen..
innige deelneming ;-)
dirk
Welkom bij
Kenniskantoor
39 leden
46 leden
52 leden
40 leden
144 leden
164 leden
43 leden
176 leden
© 2025 Gemaakt door Kenniskantoor. Verzorgd door