Collega's,

we hebben nu al enkele jaren zelfuitleen en stellen vast dat er leners zijn die erg creatief omspringen met onze maximale uitleentermijn. Onze standaard uitleentermijn is 4 weken, maximaal te verlengen tot 8 weken.

We merken dat het steeds vaker gebeurt dat leners na die termijn hun materialen inleveren, om ze onmiddellijk opnieuw te lenen. Op die manier blijven materialen maanden, of langer, bij 1 zelfde lener. Als we dit opmerken, is dat meestal per toeval. Soms reserveren we dan zelf dat materiaal.

Soms gebeurt het ook dat ze een materiaal beurtelings uitlenen op verschillende kaarten binnen 1 gezin.

Hoe gaan jullie hier mee om? Vroeger werd gewoon gezegd aan de balie dat dit niet kon, maar nu hebben we hier geen controle meer op.

Katelijne

bib Zedelgem

Weergaven: 527

Berichten in deze discussie

Hallo,

Ook wij worden hier soms mee geconfronteerd, maar hebben tot nog toe geen echte oplossing gevonden.

Wel spreken we de gebruiker aan als we het merken, reserveren zelf,..

Gelukkig is het bij ons toch maar een enkeling.

Annemie Arras

Bib Bree

Dag Katelijne,

 

zelfde soort leners hier in Edegem bij Antwerpen... We hebben er al over nagedacht om het systeem zo in te stellen dat je niet op dezelfde dag kan ontlenen wat je net hebt binnengebracht, maar dat voorkomt niet dat mensen materialen beurtelings op kaarten binnen een zelfde gezin wisselen. Bovendien straf je daarmee mensen die uit onwetendheid dingen van de kaarte gehaald hebben terwijl ze wilden verlengen en dat willen we niet. Het gaat bij ons tenslotte om een klein groepje mensen dat altijd wel creatief met regeltjes zal omspringen. Als ik het merk, reserveer ik ook het materiaal of ik spreek de mensen erover aan (eventueel per mail als ik hen zelf niet tegenkom aan de balie).

 

Groetjes

Veerle

Gelukkig zijn dat maar enkelingen die dat doen, dus alles wat relativeren denk ik: als je het tegenkomt gewoon even reserveren als je het nuttig vindt.

De mensen er op aanspreken is ook dubbelzinnig: als het systeem toelaat dat je blijft lenen, kan je niet van de mensen verwachten dat ze zich zelf hierin beperken en dat zelf goedschiks opvolgen...

En als er iemand anders een (te veel) uitgeleend materiaal wil hebben, kan er nog altijd gereserveerd worden....

Dag Katelijne,

Ik snap niet goed waarom dit zo een groot probleem is. Als een boek veel gevraagd is, reserveren andere leners dit sowieso omdat ze het echt willen hebben. En superpopulaire boeken zijn bij ons sprinters.

In Lede gebeurt dit ook, zelfs al voor de zelfuitleen, maar echt erg vinden we dat niet. Liever dat een lener lang geniet heeft van een boek, dan dat het bij ons op de plank blijft staan! Toch?

Groeten,

Elien

Dag Elien,

onze ervaring is dat veel zaken gewoon al 'grasduinend' meegenomen worden. En sommige leners wachten liever tot een boek in het rek staat dan dat ze de reservatiekost betalen. 

Het gebeurt bijvoorbeeld zelden dat leners een specifieke reisgids willen. Zolang er maar een staat. Maar als ik dan zie dat een specifieke reisgids al sinds december 2015 bij dezelfde lener is, dan vind ik dat dat niet klopt...

groeten,

Katelijne.

Dat is één van de redenen waarom reserveren bij ons alleen betalend is wanneer het materiaal aanwezig is. Voor materialen waarop moet gewacht worden, is de reservatie gratis. 

Interessante discussie overigens. Ik herinner me van de werkshops ter voorbereiding van het EBS dat dit één van de vragen was: mag een lener hetzelfde materiaal 2x na mekaar uitlenen? Toen was het antwoord van de deelnemers toch volmondig: ja. Waarom die vrijheid inperken? We willen toch dat de materialen zoveel mogelijk gebruikt worden. En eventuele mistoestanden kunnen we oplossen met een reservatie.

Groeten van bib Hoeilaart.

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden