Momenteel werken we voor de leerlingen tot het 4de lj met klaskaarten (dus op verantwoordelijkheid van de leerkracht). Vanaf het 5de lj krijgt elke leerling zijn eigen lenerspas (die ook buiten klasverband kan gebruikt worden) en wordt hij zelf verantwoordelijk voor zijn ontleningen.
Binnenkort schakelt Bib Hoeilaart over op zelfbediening. Omdat de 'controle' van het baliepersoneel dan voor een groot deel zal wegvallen (over wat ze ontlenen, hoeveel stuks), en om te vermijden dat minder enthousiaste lezers hun pas systematisch zullen vergeten zodat ze dan niets mogen (moeten) ontlenen, denken we aan een leerlingenpas. Die zou gekoppeld zijn aan een bepaald lenerstype: langere uitleentermijn, minder ontleningen,... Leerkrachten die dit wensen, kunnen de pasjes in de klas bewaren. Geen problemen meer voor de kinderen die in familieverband naar de bib komen en hun pas op school vergaten.
Zijn er bibliotheken die de kinderen die in klasverband naar de bib komen, een leerlingenpasje geven?
Hoe vermijd je dat de leerlingenpas (die bijv. een langere uitleentermijn mogelijk maakt) gebruikt wordt tijdens de gewone uitleenuren?
Hoe maak je deze pasjes herkenbaar in je systeem? Een LL achter de naam of voor het lenersnummer? (wij werken met Bidoc)
Nog iets waar we moeten aan denken?
Alvast bedankt voor de ervaringen en tips !
Tags:
Wij werken niet met leerlingenkaarten, wel met klaskaarten. Maar de manier van werken kan je misschien wel gebruiken bij het maken van de leerlingenkaarten.
Bij onze leerkrachtenkaarten hebben wij in lenersadministratie een variabele boodschap gezet met de klas waar de leerkracht lesgeeft en het aantal leerlingen. Wanneer je het pasje dan inscant dan valt dit onmiddellijk op.
Op de achterkant van het kaartje schrijven wij gewoon de naam van de school + de naam van de leerkracht
Op het einde van het schooljaar blokkeren wij de schoolkaarten en zetten wij er een extra boodschap in, dat het een schoolkaart is. Op die manier kan de kaart zeker niet gebruikt worden tijdens de zomervakantie.
Wij hebben ook studentenpasjes (studenten die voor leerkracht studeren) en die mogen dan op dat kaartje meer boeken meenemen dan op een gewoon.
Ook dat blokkeren wij in de vakantie, en bij het begin van het schooljaar moeten zij eerst hun studentenkaart tonen, alvorens wij hun pasje weer deblokkeren.
Wij zijn daarmee gestart in september. Alle leerlingen krijgen een extra meeleespasje aan een lanyard. En dat blijft hier. Voor de lanyards hebben we beroep gedaan op sponsoring. We hebben deze ingevoerd als meeleespasje en alle leners van deze categorie aangepast naar langere uitleentijd en dubbel zo veel materialen. Elke klas heeft een andere lanyard. Deze worden bij het binnenkomen uitgedeeld door de leerkrachten, zo hebben ze ook een zicht op welke leerlingen er niet zijn. En tot hiertoe werkt dit systeem blijkbaar goed.
Groetjes
Anita
Wij werken in Kortenberg ook met klaskaarten, die sinds de RFID bij ons bewaard blijven. Want de ene leerkracht is zorgzaam op zijn kaartje de andere al wat minder. Door het zelf bewaren van de kaartjes is het voor ons ook gemakkelijker als er boekenboxen gemaakt worden omdat wij dan ook de materialen per vijf stuks ineens kunnen inscannen.
Als je met individuele leerlingenkaartjes werkt, ga je dan niet meer dubbele leners hebben? Ouders die in gezinsverband komen inschrijven? Kinderen die niet melden dat zij al een kaartje hebben?
Wij merken ook dat kinderen door de klasbezoeken of vb bij de jeugdboekenweek zelf spontaan vragen of ze een boek mogen ontlenen en dat daardoor ook die leerkrachten die wat weigerachtig waren tegen klaskaarten ook omgedraaid zijn.
Wij rekenen aan de leerkrachten op de klaskaartjes wel geen boetes aan wel worden verloren materialen billijk vergoed.
Beste groetjes,
Anne-Marie Van Raepenbusch
Bib-Kortenberg
Welkom bij
Kenniskantoor
39 leden
46 leden
52 leden
40 leden
144 leden
165 leden
43 leden
177 leden
© 2024 Gemaakt door Kenniskantoor. Verzorgd door