Beste collega's,
In onze bibliotheek wordt er aan gedacht om de gebruikers van onze leeshoek de mogelijkeheid te geven een koffie te drinken.
Vooraleer we starten zitten we nog met enkele concrete vragen:
-zijn er nog bibliotheken die deze mogelijkheid aan hun gebruikers bieden?
-zo ja:
*hoeveel wordt er dan betaald per koffie?
*hoe wordt de koffie aangeboden? In echte koffiekoppen die worden klaargemaakt en aangeboden
door het bibliotheekpersoneel? Of in kartonnen bekertjes?
*hoe wordt de koffie gekocht? Door een firma die een automaat plaatst? Naar het schijnt zijn er
firma's die het toestel gratis komen plaatsen en waarbij enkel het verbruik moet betaald worden.
Andere firma's vragen blijkbaar een huurgeld en de kost voor de koffie?
Ervaringen, goede of slechte, met firma's en contracten zijn welkom.
Zijn er ook bibliotheken die de koffie zelf kopen in de surpermarkt en de koffie zelf maken
(via een gewone koffiezet of met een expressomachine? en
aanbieden via een thermoskan?
*Hoe gebeurt de betaling? Via een automaat? Betalen aan de balie?
*Worden er nog andere dranken (zoals thee, water...) aangeboden?
*Is deze service een succes? Wordt er veel gebruik van gemaakt?
Graag een reactie of suggesties.
Met dank bij voorbaat .
Vriendelijke groeten
Patrick Van Neste
Bibliothecaris Houthulst en Lo-Reninge
Tel 051/705950
Tags:
Beste,
In Bocholt bieden wij koffie aan via een Senseo-apparaat. De pad's kunnen de gebruikers kopen aan de balie aan 0.50 EURO het stuk. Zij zetten zelf hun koffie in echte porseleinen tassen. Melkcups en suiker staan bij het apparaat. Dit apparaat en de krantenleeshoek staan op 5 meter van de balie, zodat er op die wijze een impliciete sociale controle is. De tassen worden verzameld en in de voormiddag afgewassen door het poetspersoneel. Ook halen zij de nodige producten in de plaatselijke supermarkt (ongeveer eens per maand).
In praktijk heeft dit weinig succes (tussen de 3 en 6 tassen per maand). We gebruiken deze Senseo ook om zelf voor ons koffie te maken tijdens de namiddag en de uitleenuren, als er maximum 3 personeelsleden in de bib zijn. Vandaar dat het uiteindelijk toch nog een zinvolle uitgave geweest is.
Groetjes,
André Verbakel
Bibliotheekassistent Bocholt.
In Gistel bieden we koffie aan bij de krant op zaterdagvoormiddag (de enige voormiddag waarop de bibliotheek open is).
We maken de koffie zelf met een koffiezet en bieden deze aan in thermoskan met echte koffiekoppen en kannetje melk en strooisuiker op een tafel in de leeszaal. Deze service is gratis. Halfweg de voormiddag kijken we dan eens of er kopjes moeten aangevuld worden en of er koffie moet bijgemaakt worden. De leeszaalgebruikers zijn dit al zo gewoon dat ze zelf ook komen verwittigen als de kan leeg dreigt te raken... Er wordt veel gebruik van gemaakt. En het is echt gezellig!
Bij het aanbieden van koffie in je bibliotheek kun je ook gaan voor duurzame fairtrade koffie. Er zijn trouwens fairtradebuurgemeenten van Houthulst: Staden, Kortemark, Diksmuide.
Meer info overfairtradegemeenten.
Wijzelf bieden geen koffie aan, maar ik heb ooit in een andere bib gezien dat ze senseopads verkochten voor 0,5 euro of de bezoekers mochten hun eigen pads van thuis ook meenemen.
Beste collega
Wij bieden onze lezers (die lid zijn) koffie (senseo), water en thee aan en dit alles gratis.
In de leeszaal hebben wij een tafel met daarop:
koffiekopjes, lepeltjes, vuilbakje, een kan met water, een senseo met pads, melk, suiker e.d.
Aan niet leden wordt 1 euro gevraagd.
Wij gaan uit van de goedheid van de mensen omdat wij dit niet in de gaten houden.
Er staat een kistje om geld in te deponeren.
De leners zijn content
Maarten Bartels - Bibliotheek Maaseik
Bib Zedelgem biedt gratis koffie en thee op dinsdagvoormiddag en donderdagnamiddag. Het poetspersoneel zet alles klaar. Het is gezellig en we hebben er een nieuw vast publiek door.
We hebben een tijd een koffieautomaat gehad, maar dat was geen succes. Het vroeg ook veel onderhoud, en het was een extra boekhouding om bij te houden.
Ons huidig systeem is veel eenvoudiger, en de mensen zijn heel tevreden.
In Puurs geven wij gratis koffie in de leeszaal. Vooral senioren maken daar veelvuldig gebruik van terwijl ze de krant lezen en hun beleggingen bespreken. We hebben een systeem van Beyers koffie met 1 koffiepad per thermoskan. Er staat een tafeltje klaar met thermos/tassen/suiker/melk met een vuilnisbak ernaast. (Hoeft het gezegd dat we het meeste afval er zelf in moeten droppen?) Er wordt normaal gezien maar 1x koffie gezet tijdens de uitlening : op is op.
Kalmthout is een fairtrade gemeente. Daarom biedt de bibliotheek eerlijke Puro koffie aan in een automaat van Miko. De koffie wordt ter plaatse vers gemalen. Voor een lekker drankje in een aangename omgeving, zijn bezoekers bereid een eerlijke prijs te betalen: € 0,50. Dit dekt de kosten voor huur, onderhoud en ingrediënten.
Hieronder een bezoeker die zich tijdens onze foto-actie "Dankzij de bib" wilde laten fotograferen aan de koffieautomaat (voor de reeks kijk hier)
In Laakdal hebben we een Cafebar-toestel met fairtrade-koffie, chocomelk, cappucino, ... aan 60 cent de consumptie. Hier wordt redelijk gebruik van gemaakt.
Maar ... er gaan stemmen op dat we voor de jongeren frisdrank moeten voorzien!
In Brasschaat bieden wij koffie en thee gratis aan. We hebben sinds vorig jaar onze 'Biboase'. Dit is een stille leesruimte waar onze tijdschriften en kranten liggen. Daar staat een thermoskan koffie en één met warm water. De theebuiltjes, suiker en melk staan er naast. We gebruikten in het begin kartonnen bekers en wegwerp lepeltjes, maar sinds vorige maand hebben wij echte kopjes, ondertassen en lepels. In het begin merkten we dat onze theebuiltjes verdwenen, maar middels een melding die nu bij de koffietafel hangt, gebeurt dit niet meer. Bij ons is het een groot succes.
Afruimen en in afwasmachine plaatsen gebeurt door bibpersoneel en aankopen van benodigdheden is mee opgenomen in een budget.
Welkom bij
Kenniskantoor
39 leden
46 leden
52 leden
40 leden
144 leden
165 leden
43 leden
177 leden
© 2024 Gemaakt door Kenniskantoor. Verzorgd door