Welke bibs gebruiken de E-ID-kaart als lenerskaart? Gaat de identificatie even snel als bij een barcodekaart of duurt het inderdaad makkelijk tot 10 seconden eer de E-ID gelezen is?
Wij overwegen om bij de introductie van rfid de leners de keuze te laten tussen de oude barcodekaart en de E-ID. Dat lijkt ons het gebruiksvriendelijkst en voor ons minste rompslomp (we hebben geen zin om voor het hele ledenbestand nieuwe smartcards of andere te gaan maken).
Maar als de E-ID zo traag gelezen wordt, is dat misschien toch niet zo'n slimme oplossing???
Alle tips welkom. Veel dank.
Annemie Pijcke
Bib Hoeilaart
Tags:
Wij gebruiken in de bib van Stekene de eID sinds juni 2011. En hier zijn we daar allemaal zeer tevreden over. Soms duurt het even voor de kaart gelezen wordt maar zeker geen 10 seconden. Het invoeren van nieuwe leden gaat alleszins véél sneller dan vroeger. Bovendien ben je zeker dat de adresgegevens en geboortedatum klopt. Als iemand verhuist heb je onmiddellijk de juiste gegevens van zodra deze persoon nog eens naar de bib komt. Vroeger sloop er soms ook wel eens een foutje bij het invoeren van de geboortedatum zodat deze gebruiker dan achteraf niet online kon verlengen. Nu is dit geen probleem meer.
Voorlopig geven we ook nog de keuze aan de gebruikers (maar de meerderheid kiest voor de e-ID). En als we later overschakelen op RFID denk ik dat we enkel nog met de e-ID zullen werken.
Hoi Annemie,
wij werken reeds een 4-tal jaar met EiD en we zouden ze niet meer willen missen.
Voordelen :
- EiD verliezen de mensen niet zo rap als een gewone lidkaart
- automatische aanpassing van de adresgegevens wanneer de lener zich aanmeldt aan de balie na verhuis (let op : wel op voorwaarde dat hij die gegevens laat aanpassen bij de dienst bevolking van z'n bestuur. We hebben al gemerkt dat mensen hun adres wijzigen bij het bestuur maar dat de aanpassing op de EiD-chip niet wordt uitgevoerd)
- minder lidkaarten aan te kopen door het bestuur
- de lener heeft minder kaarten op zak
- bij invoer worden de gegevens onmiddellijk ingevoerd in het lenersbestand.
nadelen :
- 2 sec. responstijd. Is dat veel ? In mijn ogen niet maar voor anderen kan dit 10 sec. lijken.
Ik dacht me wel te herinneren dat in het beginstadium de responstijd ook langer was maar de leverancier heeft dan wat geknutseld binnen de instellingen-afstellingen en daarna begon het vlotter te gaan.
- echtgenote heeft niet altijde EiD bij van de echtgenoot wanneer ze voor hem boeken wil meenemen. Maar dit kunnen wij makkelijk omzeilen (werken nog met personeel aan de balie dus die kunnen zich nog soepel opstellen ;-))
-bij brieven ed. worden alle voornamen opgenomen waardoor je een houterige, verkiezingsoproepingsbriefachtige aanspreking krijgt : vb. Beste Christophe Jacques Willy Coffyn, graag nodigen we je uit op onze verwendag
m.a.w. de voordelen zijn voor mij belangrijker en ik hoop dat we de nadelen kunnen wegwerken of minimaliseren.
Christophe Coffyn
bibliothecaris De Panne
Maarten, bedankt voor de reactie. Klinkt goed.
Mag ik vragen welke E-IDlezer jullie aan de balie hebben?
Christophe Jacques Willy,
Wij gebruiken de E-ID reeds voor het invoeren van de leners en passen dan de voornamen aan. Het teveel wordt verwijderd. En als Maria-Louiza liever Wiske genoemd wordt, veranderen we dat ook. Maar hoe zit dat als de leners zich gaan identificeren met hun E-ID. Gaat hij de officiële voornamen weer overzetten? Wij werken met Bidoc en voor de online diensten hebben de leners hun naam&voornaam nodig. Dus wel belangrijk om weten.
@Annemie,
telkens die EiD wordt ingelezen worden de originele gegevens van de chip weer gelezen. En daarop staat Christophe Jacques Willy. Dus je manuele aanpassingen hebben weinig zin want die zullen telkens worden overschreven door de juiste gegevens.
Online moeten de mensen (VubisSmart) hun rijksregisternummer en geboortedatum intikken. Dus daar speelt dat probleem van voornamen niet echt.
Het is inderdaad zoals Christophe Jaques Willy zegt... Weinig zin om de gegevens manueel aan te passen.
Onze eID lezer is van het merk CHERRY, model ST-1044U. Dit is een nogal zwaar model dat dus veel beter is voor baliewerk dan die lichte modellen die de meeste mensen thuis hebben. Je steekt de kaart er heel gemakkelijk in zonder dat je de kaartlezer moet vasthouden. Werkt heel goed!
> Welke bibs gebruiken de E-ID-kaart als lenerskaart?
Kalmthout. eiD wordt gebruikt binnen bibliotheeksoftware (v-smart), zelfbediening (Nedap) en oplossingen beheer van computers, catalogi, betaalautomaat en kopieerapparaat (time-tracs van PIMC).
> Gaat de identificatie even snel als bij een barcodekaart of duurt het inderdaad makkelijk tot 10 seconden eer de E-ID gelezen is?
Uitlezen gaat snel, maar misschien verschilt dat wel van leverancier tot leverancier. Ik ben tevreden over de responstijd.
> Wij overwegen om bij de introductie van rfid de leners de keuze te laten tussen de oude barcodekaart en de E-ID.
Doen wij ook, uit pragmatische overwegingen. Maar we promoten de eiD wel. Met succes.
> Maar als de E-ID zo traag gelezen wordt, is dat misschien toch niet zo'n slimme oplossing???
Het zou spijtig zijn, mocht je geen gebruik maken van de eiD. De voordelen liggen voor de hand en worden door collega's in andere antwoorden aangehaald. Misschien moet je bij de selectie van een leverancier voor zelfbediening extra aandacht besteden aan de responstijden. Een tip: Bezoek enkele referentiebibliotheken en ga ter plaatse na hoe de responstijden zijn. Eerst zien, dan geloven ;-)
Kortrijk is het volledig eens met alle positieve opmerkingen.
Enkele kleine bemerkingen
* wij hebben een eIDlezer IN het klavier van de PC= gemakkelijk
* respons is inderdaad iets langer dan vroeger maar je past je werk aan: eerst eID insteken, ondertussen cd's en dvd's ontladen...
Of, maak er gebruik van om een babbeltje te slaan
* wij hebben iedereen verplicht maar er zijn nog enkele uitzonderingen (vreemdelingen, groepskaarten...)
Ter verduidelijking: het trucje mbt de voornamen gepubliceerd in verslag PBS-Info 3, betreft enkel publiceerprofielen, niet het drukwerk.
Vriendelijke groeten,
Niki
Welkom bij
Kenniskantoor
39 leden
46 leden
52 leden
40 leden
144 leden
165 leden
43 leden
177 leden
© 2024 Gemaakt door Kenniskantoor. Verzorgd door