Enkele weken geleden trokken enkele Vlaamse bibliothecarissen, samen met medewerkers van LOCUS en Bibnet, naar Nederland voor een werkbezoek aan een zevental inspirerende bibliotheken.Lut Geypens (Beringen) schreef voor Bibliotheekblad.nl haar bevindingen bijeen in het blogbericht 'Noordwaarts'.

 

 

 

Weergaven: 327

Berichten in deze discussie

Inderdaad een leuk stukje. Ik kijk uit naar een verslagje van die nieuwe ideeën die de Vlamingen mee naar huis namen.

Je kan alvast de foto's bekijken op de Flickr-account van Bibnet.

 

Hierbij enkele dingen die mij opvielen...

  • OBA (Amsterdam): van uitleenbib naar belevenisbib, combinatie informatie-educatie-cultuur-ontmoeting, 'warenhuis van kennis en info', prachtige strakke architectuur, sterk nadruk op culturele functie (theater, exporuimte), 7op7 van 10 tot 22u open (duidelijk voor gebruikers), veel pc's en werkplekken (ook zelfstandigen zonder kantoor spreken daar af met klanten, verhuur vergaderlokalen), grote collectie (maar de meeste bezoekers zaten toch aan een pc of in een studeerplek), collectiecyclus geautomatiseerd en gecentraliseerd (RFID, aankoopsuggesties en centrale selectie via profielen
  • Almere: retailprincipe (look&feel boekhandel, frontale presentatie, etalages, ...), thematische opstelling via klantensegmenten ('Hoogspanning': thrillers, marketing, IT, ... - gericht op 'extraverte, individualistische man' versus 'De living' - gericht op 'Libellegroep'), zet zich af tegen oude 'referencebib': hier vind je wat je niet zoekt, ideaal voor ontdekken (maar commentaar Vlamingen: als je echt weet wat je zoekt, kan je het dan wel vinden in deze opstelling?), prachtige architectuur
  • Heerhugowaard: voorbeeld van een Bibliotheek van de 100 talenten, kinderafdeling door kinderen zelf ontworpen, activiteiten spreken meerdere talenten/intelligenties aan: niet enkel voorlezen (taal) maar ook knutselen, ontwerpen, ontdekken, muziek spelen, ...
  • DOK Delft: samenvoeging van drie organisaties: DiscoTake, Openbare bibliotheek en Kunstuitleen, sterk inzetten op nieuwe media (luistercocons, ipad, gaming, multitouchtafel), verbouwing (architect en binnenhuisarchitect op elkaar afgestemd), belang van experiment (veel uitproberen zonder afloop te weten, 'Eppo-effect'), belang van PR ('we doen veel goed, maar niemand weet het').
  • Wageningen: collectie in volle breedte (fysieke collectie in bib + personeel + bezoekers/inwoners gemeente / kennisdelen niet enkel via boeken, ook via mensen), ontmoetingsfunctie centraal (aula centraal, boeken in periferie van het gebouw), bibliotheek als cultuurmakelaar (netwerker tussen organisaties, beetje rol van cultuurbeleidscoördinator hier), bewust leengeld gevraagd: aantal uitleningen gedaald, maar aantal leden gestegen, bib als cultuurinformatiepunt van gemeente (Beheer Uit-databank, ...), vergelijking vak bibliothecaris en journalist (selectie onderwerpen, info verrijking, mensen verbinden, ...)
  • Oss: de 'geprogrammeerde bibliotheek' (maar meer dan tentoonstelling, lezing, ... rond maatschappelijk-culturele thema's, 'volksverheffing')

Er is een groot verschil in perceptie van schaalgrootte tussen Nederland en Vlaanderen. Rob Bruynzeels noemde gemeenten met 35 000 inwoners een 'dorp'. De bibliotheken in deze 'kleine' gemeenten maakten deel uit van grote samenwerkingsverbanden. Het gros van de Nederlandse bibliotheken zijn ook geen gemeentediensten zoals bij ons, maar stichtingen. Ze krijgen wel subsidies van de gemeente.

Misschien een detail, maar het viel wel op: in bijna elk bib die we bezochten stond een piano die de bezoekers mochten bespelen. Ze hadden ook quasi allemaal een theater of aula. Symbolisch voor de culturele functie die bibliotheken in Nederland hebben?

 

De bezochte Nederlandse bibliotheken hadden inderdaad allen een sterk concept, en gingen daar volledig voor. Misschien waren we het niet altijd eens over alle genomen opties, het is wel zo dat ze durven een keuze maken en er dan volledig voor gaan. Op het einde van de reis viel in de bus ook de term 'clash of the concepts': aan de éne kant de focus op distributie (architectuur, presentatie, retail, ...), tegenover een focus op lokale inbedding. Hoe indrukwekkend bibliotheken zoals die van Amsterdam en Almere ook zijn, de aanhangers van de tweede optie vrezen dat ze enkel tijd kopen, maar dat op lange termijn de bib moet investeren in het verrijken en in de educatieve functie van de bib: de bib als veilige plek, waar mensen zich thuis voelen, en waar niets moet!

 

Leuk stukje! 

@Ilse ik vermoed dat alle bezochte bibliotheken functioneren in een selfservicecontext. Misschien is hun actuele werking maar mogelijk in zo'n context of vergis ik mij. Ondertussen zijn ongeveer 75% van de Nederlandse bibliotheken overgeschakeld naar zelfbediening. In zo'n context heb je ook meer ruimte om ervoor te gaan.... ;-)

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden