Zijn er bibliotheken die bezoekers laten betalen door ze een QR code te laten scannen met hun smartphone (via systemen zoals payconiq)? Zoja, hoe gaat dit precies in zijn werk? Wat heb je nodig? En hoe gaat de administratie?

Alvast bedankt!

Sarah Van Steen
Bibliotheek Zoersel

Weergaven: 309

Berichten in deze discussie

Hallo,

In bib Boutersem zijn wij het aan het uitwerken (Payconic). Doordat we met een eigen bibliotheeksysteem zitten is het mogelijk dit er snel in te programmeren. Normaal gezien is het klaar tegen de heropening.

Ons bibliotheeksysteem genereert (dankzij een online Payconiq-tool) een qr-code waarin ons rekeningnummer, het bedrag en een mededeling in gecodeerd staat. We tonen die QR-code op een iPad aan de balie aan de klant. (zie screenshot) De klant scant die code met zijn eigen smartphone d.m.v. de gratis Payconiq/Bancontact-app. Hij hoeft dus zelf niets in te tikken. Hij bevestigd met zijn pincode in en de betaling gebeurt. Enkele seconden laten wordt op de iPad "bedankt voor uw betaling" getoond en krijgt ons bibliotheeksysteem ook bericht. Vanaf dan handelen we op dezelfde manier af als een cash betaling... (met extra vlagje "payconiq")

Gebruik Payconic komt neer op ongeveer 6 cent per transactie (+btw) (geen abonnementskosten, geen huur van apparatuur). Die 6 cent nemen wij als bibliotheek voor onze rekening. We stimuleren de mensen wel om betalingen te laten samenkomen en dus niet steeds voor 2O cent of zo telkens een betaling te doen. 

In eerste instantie gingen we ervan uit dat wij de transactiekost afhankelijk van het bedrag ofwel door de klant te laten betalen, ofwel boven 5 euro zelf zouden betalen, maar dient er dan weer een apart retributierglement te worden goedgekeurd waarbij we ook ons reglement zouden moeten aanpassen.  De soep is de kool niet waard voor die 6 cent.

De netto bedragen worden door Payconiq meteen overgeschreven, de afrekening van de kosten (de 6 cent/transactie) wordt op het einde van de maand gefactureerd.
Handig om te hebben in deze Coronatijden, maar gezien (jonge) mensen vaker en vaker op stap gaan zonder cash iets om ook in post-coroniale tijden te behouden...
Bijlagen:

Ik reageer wat laat maar misschien dient het nog iemand: op de nieuwere bancontacttoestellen zit een QR-code standaard ingebouwd. Tijdens de betaling kan je op een knopje met QR-symbool drukken en in plaats van de gebruikelijke 'geef uw pincode in' enz verschijnt een QR-code voor dezelfde betaling.

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden