Hoi,

gaan we als sector stappen ondernemen ivm de nu toch wel uit de hand lopende epidemie? Als ik zie wat er in Italië nu allemaal dicht gaat denk ik dat het hier ook opportuun is om ons af te vragen of wij ook geen maatregelen dienen  te nemen?

Zijn er al bibliotheken die zaken cancelen, bezoeken aflasten, .. de barak sluiten?

Zou het niet logisch zijn dat hierover door onze betrokken overheid?  Cultuurconnect?  over gecommuniceerd wordt?

groeten

Dirk

http://bib.boutersem.be

Weergaven: 3747

Berichten in deze discussie

Dag Dirk

We hebben ondertussen al onze CoderDojo van volgend weekend afgelast.
Ook de scholen komen niet meer op bib-bezoek deze maand.
Wel heel jammer want onze activiteiten van de jeugdboekenmaand vallen daarbij weer in het water.

Als we de logica van de 3 fases van de nood- en interventieplannen aanhouden, dan is alleen de gemeentelijke, de provinciale (en in Brussel het daarmee gelijkgestelde gewestelijke niveau) en de federale overheid bevoegd. De Vlaamse en Waalse overheid niet. Cultuurconnect al helemaal niet.

Ik denk dat je als bibliothecaris altijd autonoom kunt beslissen om bepaalde activiteiten niet te laten doorgaan, maar de bibliotheek volledig sluiten, dat lijkt me een beslissing die alleen in overleg met of door de de lokale overheid, dus de gemeente, kan worden genomen. Ik kan me wel voorstellen dat dit van gemeente tot gemeente afhangt, en dat een directeur van een grote stedelijke bibliotheek op dat vlak misschien meer autonomie heeft dan een bibliothecaris in een kleine gemeente.

Het kan natuurlijk ook dat er op federaal niveau richtlijnen komen (het theoretische provinciale niveau lijkt hier niet erg adequaat te zijn, aangezien virussen zich niet door provinciale grenzen laten tegenhouden).

Persoonlijk zou ik het een goede zaak vinden dat er zo snel mogelijk vanuit federaal niveau iets wordt beslist dat duidelijk is en eenvoudig kan worden uitgevoerd (zonder dat beslissingen te veel aan individuele personen of omstandigheden worden overgelaten).

Ik heb onze burgemeester gisteren de bezoekerscijfers overhandigd, en een aantal suggesties gedaan.

Zo stellen we de activiteiten van de jeugdboekenmaand met ingang van vandaag uit. Als de maatregelen verstrengen zouden we eventueel kunnen overstappen op bezoek op afspraak of bijvoorbeeld maar een aantal mensen tegelijkertijd in de bib toelaten. Het is voorlopig maar een denkpiste.

Ook in de bib van Geel is er wel wat ongerustheid, zowel bij bezoekers als medewerkers. We zoeken naar informatie en advies en zouden het inderdaad fijn vinden als er vanuit (bijvoorbeeld) cultuurconnect ook gecommuniceerd wordt, zodat eventuele maatregelen ook in alle bibliotheken kunnen doorgevoerd worden op eenzelfde manier. Hoe kunnen we hen doen bewegen? 

 

Cultuurconnect heeft hierin echt geen bevoegdheid. En de Vlaamse overheid ook niet. Het heeft dan ook geen zin om vanuit die hoek iets te verwachten.

Lisa Van Den Abeele zei:

Ook in de bib van Geel is er wel wat ongerustheid, zowel bij bezoekers als medewerkers. We zoeken naar informatie en advies en zouden het inderdaad fijn vinden als er vanuit (bijvoorbeeld) cultuurconnect ook gecommuniceerd wordt, zodat eventuele maatregelen ook in alle bibliotheken kunnen doorgevoerd worden op eenzelfde manier. Hoe kunnen we hen doen bewegen? 

 

Het kan me niet schelen of cultuurconnect bevoegd is of niet. Zou het niet logisch zijn dat onze "koepelorganisatie" dan met de bevoegde instanties contact opneemt zodat we tenminste niet allemaal individueel hierin een standpunt moeten opnemen.

Tot spijt van wie het misschien benijdt, maar Cultuurconnect is niet de koepelorganisatie (al dan niet met aanhalingstekens) van de openbare bibliotheken. Raadpleeg je lokaal bestuur (dat perfect autonoom kan beslissen om gemeentelijke infrastructuur te sluiten), of wacht eventuele beslissingen van het federaal niveau af.

Dirk Hermans zei:

Het kan me niet schelen of cultuurconnect bevoegd is of niet. Zou het niet logisch zijn dat onze "koepelorganisatie" dan met de bevoegde instanties contact opneemt zodat we tenminste niet allemaal individueel hierin een standpunt moeten opnemen.

De bib sluiten, lijkt mij inderdaad een beslissing dat het schepencollege moet maken. Ik zie ook niet goed wat Cultuurconnect hier aan doen, dan een 'aanbeveling' doen, maar die heeft het college niet echt nodig om zelf conclusies te kunnen trekken volgens mij.

Ik denk er alvast aan om kleine, gemakkelijke maatregelen te nemen zoals op onze balie een doos papieren zakdoeken te voorzien met een gesloten pedaalemmer in de buurt. Mijn collega's hebben mij al gemeld dat er nog steeds bezoekers vrij uit hoesten. 't is misschien een klein, maar mooi signaal voor onze klanten om toch wat meer respect te tonen voor de baliemedewerkers (kassières, infoloket-bedienden,...)

Een collega opperde om bepaalde boeken te ontsmetten. Dat zouden we inderdaad eventueel kunnen doen voor de nieuwe items die snel rouleren. De hele collectie ontsmetten is niet te doen en elk boek/DVD/CD/... dat langer dan 5 dagen in 't rek staat is al veilig. Is er toevallig een ziekenhuisbib online die tips kan geven over het ontsmetten van items?
Wij hebben ook een bib-aan-huis dienst zoals veel bibliotheken. Misschien moeten we hier ook ontsmettende maatregelen voor nemen.

Het lijkt me interessanter om tips onder collega's uit te wisselen omdat wij in de praktijk staan en vlugger de knelpunten gaan kunnen identificeren dan Cultuurconnect. Voor zoiets is een platform als kenniskantoor toch ontwikkeld door Cultuurconnect?

Dag collega's,

ik krijg net bericht van onze interne preventieadviseur dat in het lokale Coronacrisisoverleg beslist is dat alle "niet noodzakelijke" diensten vanaf morgen dicht gaan.

Wij horen daar blijkbaar bij

Steven Duyck

Bibliotheek Westerlo 

Bertem schakelt maandag waarschijnlijk over op uitleen op reservatie: mensen kunnen dan nog enkel online of via telefoon materialen reserveren die we dan klaar zetten in een sas waar ze opgehaald kunnen worden op naam. Ze krijgen geen toegang tot de bib meer.

Inleveren gebeurt via de inleverbox.

Bij ons is dit voorlopig nog niet het geval.

We houden wel alvast de tip uit de laatste nieuwsbrief over WISE in gedachte. Bij sluiting van de bib, zullen wij alvast volgende stap ondernemen:

"In tijden van corona kan je vermijden dat leners genoodzaakt zijn om naar de bib te komen voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld tot eind maart. Maak een selectie van exemplaren met inleverdatum in een bepaalde periode d.m.v. de selectieregel ” Exemplaren: Inleverdatum = ... “. Pas vervolgens met een seriemutatie de inleverdatum aan. Of voeg sluitingsdagen toe in de kalender (enkel voor de uitleningen/verlengingen die nog moeten gebeuren). Communiceer daarbij steeds duidelijk naar je leners".

Voorlopig passen wij dit nog niet toe omdat klanten nog kunnen bellen of mailen naar ons voor extra verlengingen.

We hebben wel besloten om alle klassen die een jeugdboekenmaandspel hebben geboekt in de bib de mogelijkheid te bieden om dit te verschuiven naar latere datum.

Ook in Londerzeel werd deze middag tijdens een crisisoverleg verstandig beslist om onder meer de bib vanaf morgen te sluiten. Voorlopig tot 31 maart.

Groeten van Tim

 

RSS

© 2025   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden