De levertijd van gekafte  boeken is  redelijk lang en al die plastic lijkt ons ook niet zo ecologisch.

Daarom vroegen wij ons af of kaften noodzakelijk is?

Zijn er  bibliotheken die ervaring hebben met het niet meer kaften van boeken? Voordelen? Nadelen?

Blijven boeken, ook jeugdboeken lang genoeg in goede staat? Lenen jullie ook strips kaftloos uit?...

Ingrid Vanhoof

de Bib van Balen

Weergaven: 843

Berichten in deze discussie

Goeie vraag. Ik heb dat ook al in de VS gezien, maar daar zijn zowat alle boeken hardcovers.

Om budgettaire redenen, waren we in de vorige bib waar ik werkte, een jaar of 4 geleden over gestapt van het volledig kaften van boeken, naar enkel de rug kaften. Dat betekende: zo'n 6cm langs de beide zijden van de rug kaften + de rug. Op die manier konden we iets meer geld vrijmaken voor de collectievorming. Uiteindelijk lukte dit goed, de rugetiketten bleven beschermd dus die bleven gevrijwaard. De slijtage was misschien iets groter - zeker voor populaire boeken en ze werden ook wel sneller vuil. Maar het was niet zo dat boeken maar een paar keer uitgeleend konden worden en dan voor de vuilnisbak waren. De kinderboeken bleven we wel helemaal kaften, gewoon omdat die ontzettend veel sneller vuil worden. Helemaal niet kaften zou ik precies niet overwegen, de boeken die iets sneller beschadigd waren dan normaal kwamen van klanten die de ruggen 'kraakten' en om de rugetikketten voldoende te beschermen. Vraag eens een IBL aan in de bib van Tielt-Winge, dan kan je zien hoe dergelijk boek eruit ziet.  

Hoi Ingrid , 

De Bib van Geel , en de bib van Malle enkel de volwassen stipboeken , en die van Eindhoven zijn bij hun ongekaft .

Natuurlijk is het budget vriendelijk en het plastic is natuurlijk niet ecologisch zeker de bekende Filmolux en Protector . 

En dan de goedkopere variante . met solventlijm en weekmakers in de folie .

Maar echt hygiënisch is het natuurlijk niet , ik heb de test gedaan met een boek uit de bib van Eindhoven , dat gaat vol zitten met bacteriën , en het er af krijgen is natuurlijk iets moeilijker de kaft is niet meer echt beschermd . dus het heeft voor en nadelen ! 

Redor-fix is de enige folie die je kan helpen , 100 % milieuvriendelijk  100 % Belgisch en een stuk goedkoper dan de andere varianten .

Je collectie blijft mooi en verzorgd en geeft geen schade aan de kinderen en lezers van je Bib .

Collega's, In Schotland zag ik in een bibliotheek een andere misschien iets duurzamere oplossing: elk boek had een eigen plastiek jasje. De barcode stond op het boek zelf en rond het boek zat dan een plastieken afneembare, herbruikbare én afwasbare kaft. ik kan me wel voorstellen dat er gigantische hoeveelheid van die kaften dan in de bib in het magazijn staan te wachten op een boek. maar het was ook zo dat niet elk boek een sluitend en passende kaft had. Kleine boeken staken soms wel in grotere kaften.

Een ontbrekende kaft zal dan wel aangerekend worden aan de klant vermoed ik.

Wat ik niet zeker meer weet (wegens toch al een tijdje geleden dat ik nog es in Schotland was :-( ) of er voor de jeugdboeken een andere kleur van kaft werd gehanteerd.

Carine van Kaprijke

Beste

Wij kaften onze boeken niet meer dit naar voorbeeld van bibliotheek Jabbeke. Mijn collega's zijn daar gaan kijken naar de staat van de boeken (zij kaften al enkele jaren niet meer) en deze bleek erg mee te vallen. Aanleiding van onze beslissing was de confrontatie met prachtig gekafte boeken en een versleten binnenste (wat ben je met een duurzame kaft als het boek zelf uiteenvalt) en met prachtig gekafte boeken die afgevoerd werden wegen nooit uitgeleend. Verder hadden we nood aan meer tijd vrij te maken voor wat meer belangrijk is dan de kaft van een boek. We hebben het ons nog niet beklaagd. We kleven enkel een klein folietje over het etiket. Ook hebben we als kustgemeente nu minder last van zand die aan de kaft blijft kleven :)

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden