Met de bibliotheken Deinze/Nevele (die volgend jaar fuseren) bekijken we het toekomstige bibliotheekreglement.

Hierbij vroegen we ons af of er nog veel bibliotheken zijn die uitleenbeperkingen voor jeugdleners hebben, zodat zij geen materialen uit de volwassen afdeling kunnen lenen.

Indien dat zo is, vroeg ik me af:

- voor welke leeftijden gelden welke uitleenregels?

Wat is de reden voor deze beperking:

- het voorkomen van het uitlenen van 'ongepaste' materialen

- het voorkomen dat volwassenen zelf geen kaart kopen (indien er lidgeld moet betaald worden door volwassenen, maar niet door kinderen)

- andere redenen?

Misschien zijn er ook bibliotheken die vroeger zo'n beperking hadden, maar deze afgeschaft hebben. Wat zijn hier de ervaringen mee? Zijn er bvb. bibliotheken die hierdoor minder 'actieve gebruikers' hadden omdat mensen meer één kaart voor het gezin gebruiken?

Weergaven: 387

Berichten in deze discussie

Dag Pieter, de bib van Edegem heeft op jeugdkaarten (=> 12j) volgende beperkingen: 

- geen volwassen dvd's of fictie. Non-fictie laten we wel toe omdat kinderen daar soms iets kunnen vinden voor bv een spreekbeurt over bepaalde dieren. 

Op die manier kunnen kinderen inderdaad geen 'ongepaste' dvd's uitlenen, hoeven ze geen geld mee te brengen (volwassen dvd's zijn betalend in onze bib, jeugddvd's niet) en kunnen ouders niet blijven lenen op de kaart van hun kinderen zonder zelf lidgeld te betalen. Voor leerkrachten lager onderwijs en leerkrachten in opleiding hebben we dezelfde regeling.

Wij hebben die beperkingen, onaangekondigd, afgeschaft.  Er moet wel geen lidgeld betaald worden, en je loopt misschien wel een lidmaatschap kwijt als men alles op 1 kaart zet, maar door het maximum aantal van 10 stuks per kaart, los je dat ook op : men neemt dan wel een tweede kaart.  We hebben daar eigenlijk nog nooit problemen mee gehad, zelfs bij dvd's, die nu nog betalend zijn, dat zorgt ervoor dat kinderen alleen maar dvd's uitlenen als een ouder meekomt.

Bib Veurne: tot en met 14 jaar kan jeugd geen materialen voor volwassenen ontlenen. 

Om de door u genoemde redenen.

Uitzonderingen kunnen gemaakt worden door te overrulen aan de balie (gebeurt soms voor poëzie).

We zijn nog steeds tevreden over die regeling.

Bij ons zijn er geen beperkingen, al lang niet meer. We ondervinden geen problemen. De kinderen kiezen uit de jeugdcollectie. Enkel bij schoolopdrachten, als de ouders mee zijn en aan ons hulp vragen, gebeurt het dat ze volwassenen boeken uitlenen. Ik heb nog geen kinderen (wel tieners) tussen de collectie dvd's voor volwassenen gevonden. Het aanbod voor kinderen vinden ze leuk genoeg. De kindercollectie staat wel apart van de collectie voor volwassenen.

Sinds onze soepelere opstelling hebben we geen discussies meer aan de balie, ook niet over collega's die bepaalde klanten ervan verdenken volwassen materialen op kinderkaarten uit te lenen. Soms gebeurde dit om financiële redenen, maar ook dikwijls om praktische redenen. De ouders hadden maar 1 lidkaart bij en vonden het gemakkelijk om materialen op die ene kaart te zetten. Dus minder discussies, geen problemen met kinderen die verkeerde materialen uitlenen, ook nog geen klachten  ontvangen van ouders. Ik kan het alleen aanraden.

Wat we wel merken, is sinds we volledig gratis zijn (2008), er nog weinig kinderkaarten aangemaakt worden. Vooral volwassenen nemen nu een lidmaatschap en lenen voor het hele gezin op hun kaart uit. Daar ze tot 20 materialen (sinds 2013) mogen uitlenen, zien we wel minder actieve kaarten. Het aantal uitleningen blijft hetzelfde. Dus bij mijn bestuur en beheerraad heb ik op het aantal uitleningen gewezen, na de overgang. De jaren daarna bleef het aantal actieve kaarten ongeveer gelijk.

Ik pleit al langer voor een gezinskaart, zodat je geen problemen hebt bij verlengingen (vergeten van een gezinslid), maar dan krijg je inderdaad ook minder actieve kaarten... De uitleningen kunnen dan wel wel weer je gelijk bewijzen.

Bedankt aan iedereen die geantwoord heeft! Wij zitten er zelf nog wat op te broeden, en het meeste wat ik hier lees sluit eigenlijk wel perfect aan bij onze overwegingen. Ik lees hier wel dat wie geen beperkingen meer heeft, toch een zekere daling van het aantal actieve leners kent - al is het misschien ook niet altijd evident om de oorzaak alleen hieraan toe te schrijven? (Gezien de algemeen dalende trend.)

Ik zou het durven samenvatten als een keuze tussen statistieken en gebruikersgemak.

In een ideale wereld zou je misschien inderdaad een soort 'gezinskaart' kunnen invoeren, waarbij aangeduid staat hoeveel leden van het gezin die gebruiken: dan dalen je actieve leners niet (als je alle leden van het gezin die deze kaart gebruiken meetelt), maar bied je toch het comfort van één lenerskaart aan.

Meer ervaringen met het ene of het andere systeem blijven welkom!

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden