Hallo,
Bib aan huis : zijn er bibliotheken waar je kan zeggen dat zo'n service succesvol is?
Tags:
In Kortrijk hadden we enkele jaren geleden een service aan huis voor minder mobiele mensen. De service hebben we dan uitgebreid naar scholen die te ver van de bib gelegen zijn. Momenteel breidt onze service steeds verder uit naar scholen en nu ook naar rusthuizen en zelfs een klooster. Alleen was het naar particulieren toe geen echt succes. Deze service hebben we dan terug afgeschaft.
Wij werken met Groep Intro, dit is een organisatie voor kortgeschoolde jongeren die begeleid worden in hun zoektocht naar werk. Deze jongeren leveren één maal per maand (vaste data) de boeken aan huis.
De boek@huis is succesvol en zal in de toekomst nog uitbreiding kennen.
Beste Dirk, De bib van Edegem is enkele jaren geleden met een 'boekendienst aan huis'. Via vrijwilligers bezorgen we boeken aan huis bij mensen thuis of in het rusthuis. Ondanks de vele reklame, oproepen in het gemeentelijke infoblad, enz. blijft het moeilijk om klanten te vinden, hoewel we ervan overtuigd zijn dat die er zeker moeten zijn. We zitten vaak met meer vrijwilligers dan klanten. Probleem is ook dat er eerder klanten wegvallen dan bijkomen: mensen worden opgenomen in het ziekenhuis, in een revalidatiecentrum, hebben geen interesse meer in lezen, ...Het blijft moeilijk. Ook de samenwerking met het OCMW (waarvan we dachten dat zij toch zicht zouden hebben op mensen met nood aan boeken aan huis), levert niet het verhoopte resultaat.
Dirk,
Wij (bibliotheek Wielsbeke) zijn sedert een hele tijd bezig met 'bib aan huis'. Momenteel gaan we naar minder mobiele mensen en naar kinderopvangdiensten. De frequentie naar de minder mobiele mensen wordt door de mensen zelf bepaald, naar de kinderopvangdiensten gaan we 1x/maand.
De tevredenheid is hoog en je wordt er telkens warm onthaald.
Hopelijk heb je hier iets aan voor je beheerraad.
Groetjes,
Ria Devos
Bibliotheek Wielsbeke
Dag Dirk,
In Londerzeel zijn we rond het jaar 2000 gestart met een bibmobiel. Een trouwe vrijwilliger brengt materialen naar minder mobiele mensen (vooral bejaarden) uit Londerzeel en de deelgemeenten, waarbij hij onder meer het rusthuis bezoekt. Al die jaren is de service vrij succesvol. De data waarop hij maandelijks op ronde gaat worden gepubliceerd in het gemeentelijk infoblad. Bij zijn eerste ronde na nieuwjaar krijgen alle klanten een bloemetje. Behalve de service wordt ook het sociale contact enorm gewaardeerd. Klanten kunnen in principe gewenste titels doorgeven, maar doorgaans is de vraag algemener (een bepaald genre). Vooral grootletterboeken, streekromans en romantische verhalen worden gevraagd.
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=NBRA05052003...
Wat versta je onder succes?
Bib Tielt-Winge doet sinds een zestal jaar boek aan huis eenmaal per maand en we bedienen dan particulieren + 1 rusthuis. In totaal hadden we in 2010 23 "afnemers". Is dit een succes? Dat hangt toch af van je doelstelling?
Momenteel breiden we ook de dienst uit naar zelfstandige onthaalmoeders.
Nog even ter aanvulling van de eerdere noot over het moelijk vinden van klanten: het is inderdaad zo dat het sociaal contact enorm gewaardeerd wordt door de mensen die boeken aan huis geleverd krijgen. Het gaat vaak om veel meer dan boeken - daarom blijven we de boekendienst aan huis ook zeker verderzetten en vinden we elke klant die we kunnen helpen een succes.
Praktisch:
* gebruikers van onze boekendienst aan huis hebben een speciaal statuut ivm boetes, ...
* data worden door de vrijwilliger afgesproken met zijn 'klant' en aan ons doorgegeven
* sommige vrijwilligers kiezen zelf boeken voor hun 'klanten', voor de meesten zetten wij een pakketje klaar. Dat gebeurt 1x per week voor alle vrijwilligers die de week daarop langskomen ahv info die we bijhouden in een kaftje (welk genre verkiest de lener? groteletterboeken?, ...). Deze manier van werken verloopt vlot.
In Antwerpen is dit een enorm succes. Wij werken met vrijwilligers en via contacten met het OCMW worden aan de rusthuizen in de stad boekenpakketten geleverd via een wisselfonds. De privérusthuizen in Antwerpen mogen uit afgevoerde materialen een keuze komen maken.
Groetjes,
Ann De Roey
In Hasselt organiseren we ook een 'bib-aan-huis' dienstverlening. Bij ons kadert dit in een 'sociale maribel'-tewerkstelling. Van de halftijdse job gaat er een 10/38 prestatie naar de individuele dienst aan huis: ca. 60 personen (= maximum) worden zo 'geholpen', op basis van concrete vragen (via aanvraagformuliertje), profielen, en geregistreerd uitleengedrag. Alle media komen in aanmerking, ook muziek en film, luisterboeken, daisyboeken, enz.
De rest van de prestatieopdracht gaat naar de coördinatie van pakketten voor de kleinere private rusthuizen, en het aanleveren van de nodige media aan de organisatie met vrijwilligers in de grote rusthuizen van OCMW e.a.
We overleggen momenteel met het OCMW voor uitbreiding met vrijwilligerswerking voor de bezoeken aan huis. We kunnen de stijgende vraag niet alleen aan...
In Antwerpen is de dienst inderdaad succesvol met een hoge tevredenheid bij de bestaande klanten. We bereiken echter veel te weinig mensen. Het potentiële klantenbestand van de aan huis gekluisterde Antwerpenaar door ziekte of ouderdom is heel groot en de dienst is onvoldoende gekend. De promotie van deze dienst gebeurt immers op locaties waar deze doelgroep niet komt.
Sinds dit jaar werken we actief aan een communicatieplan waar we inzetten op partners, die deze doelgroepen wél bereiken.
Zo versturen we informatiepakketten met flyers naar huisartsen, poetshulpen en thuisverplegers die bij de mensen thuis komen. Via hen kunnen we onze doelgroep bereiken. We stellen onze dienst ook voor op overlegmomenten van seniorenraden, dienstencentra, ontmoetingshuizen, buurtvergaderingen en dergelijke. Deze aanpak is enorm tijdrovend maar we zijn ervan overtuigd dat het succesvol zal zijn.
Welkom bij
Kenniskantoor
39 leden
46 leden
52 leden
40 leden
144 leden
165 leden
43 leden
177 leden
© 2024 Gemaakt door Kenniskantoor. Verzorgd door