Collega's,

Bij zelfleen dient een klant zelf te controleren of een item volledig is  op het ogenblik dat hij dit item ontleent : vb  zijn alle bijlagen aanwezig, alle cd's -dvd's.....

Plaatsen jullie een boodschap in de onmiddellijke buurt van een uitleenstation die de klant hier op wijst ?

Zo ja, hoe luidt jullie verwoording ?

mvg

Bernard Moerman

Muziekafdeling Bib Oostende

(*) Op alle items met bijlagen, met  meerdere cd's/dvd's in een box,  wordt uiteraard vermeld wat er allemaal hoort te zijn.

Weergaven: 683

Berichten in deze discussie

bij ons in Dilbeek staat er op de inleverbox:

* cd's, dvd's en luisterboeken hier

* lever deze eerst in aan de zelfinleverbalie

* zorg ervoor dat uw materialen volledig zijn (zie sticker op de doos voor aantal schijfjes en bijlagen)

* onvolledig ingeleverde materialen worden opnieuw op uw kaart gezet

 

Groetjes,

Wendy

 

Wij vullen in ons bibliotheeksysteem (Vubis) in dat er een bijlage is (bv: 1 bijlage: cd) waardoor op het scherm van onze zelfuitleen de vraag komt om te controleren of deze bijlage aanwezig is, idem met bijvoorbeeld de cd's in een luisterboek (in Vubis noteren we dan in het vak 'bijlage' bv. 5 cd's). Het enige (kleine) nadeel is dat het materiaal op de lezer moet liggen op het ogenblik dat de gebruiker op 'ok' drukt, wat soms voor verwarring zorgt.

Ook in de bib van Nazareth worden leners verondersteld zelf na te gaan of materialen compleet zijn bij het ontlenen of terug brengen – zo staat het toch in het dienstreglement. Maar omdat dit absoluut geen garantie op succes is, proberen we dit op een aantal manieren te vangen.

  1. Op de materialen zelf staat steeds aangeduid of het meerdere delen bevat. Bijvoorbeeld: patronen en bijlagen bij tijdschriften, kaarten bij reisgidsen, meerdere cd’s in cd- of dvd-boxen, enz. Zo kan de lener in principe zelf nagaan of iets al dan niet compleet is. Maar al te vaak stellen we vast dat leners deze reflex niet hebben.

  2. We geven ook aan in Vubis dat een materiaal uit meerdere delen bestaat. Deze info stroomt dan door naar de zelfuitleenbalie zodat op het uitleen- of inleverscherm steeds een aanduiding verschijnt hoeveel delen dat materiaal zou moeten bevatten. Ook hier stellen we vast dat leners liever snel op knoppen duwen dan deze informatie te lezen.

  3. Om te vermijden dat incomplete materialen toch worden uitgeleend of ingeleverd werden alle onderdelen van een set getagd met échte tags (en geen dummies). Dus álle schijfjes van cd- en dvd-boxen, álle patronen bij een tijdschrift, de spelhandleiding bij educatief spelmateriaal, kaarten bij reisgidsen, álle boekjes van onze themaboxen, enz.

    Wanneer vervolgens materiaal op de zelfuitleenbalie wordt gelegd dat niet compleet is, verschijnt de boodschap ‘Incomplete set’. Bovendien komt die materiaallijn in het knalrood te staan zodat duidelijk wordt gemaakt dat er iets fout loopt. Mocht de hardleerse lener zich hier nu toch niets van aan willen trekken en gewoon verdergaan, verschijnt in een volgende scherm een overzicht van de materialen die niet werden uitgeleend of ingeleverd plus de reden : ‘Incomplete set’ – ook hier in het knalrood.

  4. Wie zich hier nog steeds niets van aan trekt en met incomplete materialen naar buiten wandelt, wordt getrakteerd op een alarmsignaal. Immers, het incomplete materiaal werd niet uitgeleend en de anti-diefstalbeveiliging staat dus nog steeds aan.

Op deze manier lukt het ons nagenoeg perfect om te vermijden dat incomplete materialen worden uitgeleend of ingeleverd. Ook discussies met de argumentatie ‘Ja maar, ik heb het incompleet uitgeleend’ zijn verleden tijd want het is technisch onmogelijk om materialen incompleet uit te lenen.

Wat betreft het inleveren bestaan er natuurlijk nog altijd leners die zich niets aantrekken van de boodschap ‘Incomplete set’ en gewoon hun incomplete materialen droppen in de bib. Ze gaan er gewoon van uit dat er niets aan de hand is en hun materialen wél compleet werden ingeleverd. Deze leners krijgen na verloop van tijd een maningsbrief in de bus. Immers, incomplete inleveringen blijven gewoon op de kaart staan. Om ook deze (vaak vervelende) situaties te vermijden, doen we nog steeds een snelle controle op de aanwezigheidstatus van ingeleverde cd’s en dvd’s en steekproefsgewijs op andere collectieonderdelen. Wanneer we nog incomplete sets aantreffen, wordt de lener hiervan steevast per mail of telefoon op de hoogte gebracht. Wanneer ze vervolgens het resterende materiaal inleveren krijgen ze indien gewenst nog een vriendelijke uitleg over de betekenis van knalrode boodschappen.

Groeten,

Ruben.

Dag Ruben,

vraagje ivm uw 3de punt: hoe taggen jullie dan avm materialen met meerdere schijfjes? bv. een doosje met 5 schijfjes?

wij taggen maar max. 2 schijfjes en de rest dummies omdat dit anders niet werkt... ook onze leverancier (Nedap) raadt dit zo aan.

Bijlagen bij bijvoorbeeld tijdschriften taggen wij wel, maar dit geeft constant problemen bij het uitlenen en inleveren omdat de tags niet goed gelezen kunnen worden.

 

mvg

Jasmine
bib Zonhoven 
Ruben Rogiest zei:

...

3/ Om te vermijden dat incomplete materialen toch worden uitgeleend of ingeleverd werden alle onderdelen van een set getagd met échte tags (en geen dummies). Dus álle schijfjes van cd- en dvd-boxen, álle patronen bij een tijdschrift, de spelhandleiding bij educatief spelmateriaal, kaarten bij reisgidsen, álle boekjes van onze themaboxen, enz.

Wanneer vervolgens materiaal op de zelfuitleenbalie wordt gelegd dat niet compleet is, verschijnt de boodschap ‘Incomplete set’. Bovendien komt die materiaallijn in het knalrood te staan zodat duidelijk wordt gemaakt dat er iets fout loopt. Mocht de hardleerse lener zich hier nu toch niets van aan willen trekken en gewoon verdergaan, verschijnt in een volgende scherm een overzicht van de materialen die niet werden uitgeleend of ingeleverd plus de reden : ‘Incomplete set’ – ook hier in het knalrood.
...

 

Groeten,

Ruben.

Dag Jasmine,

Bij boxen met meerdere schijfjes worden álle schijfjes getagd, zelfs als de box 5 of 6 schijfjes bevat. We gebruiken dus géén dummies. Onze zelfuitleenbalie kan dit probleemloos verwerken - zelfs meerdere boxen ineens. Het kan wel eens gebeuren dat een foutmelding verschijnt (Incomplete set), maar onze leners weten onderhand dat ze dan gewoon de box moeten opvouwen zodat de schijfjes zich niet langer boven elkaar bevinden. In het ergste geval bestaat de oplossing erin de schijfjes er allemaal uit te halen en ze uit te spreiden over de plaat. Maar dit moet maar heel zelden gebeuren.

Wat de tijdschriften betreft, ook hier stellen we geen grote problemen vast. Bij een foutmelding volstaat het om de tijdschriften uit te waaieren over de plaat. Als dit nog niet helpt verwijderen we de grote metalen paperclip waarmee de bijlagen in het tijdschrift worden bijeengehouden. We hebben moeten vaststellen dat deze het signaal kan beïnvloeden.

Groeten,

Ruben.

Bib Nazareth

PS We werken hier met Kno-Tech.

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden