Nog even en de eerste Nederlandse zadenbieb is een feit! Bibliotheek Oost-Achterhoek werkt aan een proefproject in Ruurlo:
"Ik ben van plan om de diverse tuinclubs in de omgeving aan te schrijven om een groep vrijwilligers te formeren die ondersteund/gefaciliteerd worden door de bibliotheek (materiaal, display etc.) Hebben jullie voorbeelden hoe jullie dit hebben aangepakt?"
In Londerzeel moeten we het vooral hebben van enkele vrijwilligers die na een oproep hun diensten hebben aangeboden. Ik heb aanvankelijk wel een poging gedaan om alle verenigingen uit te nodigen op een info-vergadering, maar zonder veel respons. De belangstelling is er ondertussen wel, maar we zijn nog steeds niet tot concrete samenwerkingen gekomen. Bij de meeste andere bibliotheken lijkt dit veel beter te lukken. Kunnen jullie als reactie op dit bericht jullie ervaringen, teksten, ideeën,... delen? Alvast bedankt!
Tags:
In Halle heb ik Velt, Natuurpunt, de Voedselteams, Transitie Halle en "de Kleine Wereld" (organisatie die allerlei initiatieven rond duurzaamheid verzamelt) aangesproken via mail. Ook de dienst Milieu ingeschakeld om compostmeesters aan te spreken en mijn collega van de milieudienst deed ook een oproep via de Milieuraad. Dit leverde de nodige zaden op voor een startcollectie. In de milieuraad zat toevallig ook een handelaar van een tuincentra (ecoflora) die een mooie gift deed.
Uit deze oproep kwamen enthousiaste reacties en met de verenigingen hielden we een eerste info-avond om het project uit te leggen. We lieten weten dat de zadenbib hun kennis en hulp nodig had om een succes te worden en dat we in de toekomst met hen graag activiteiten rond dit thema willen aanbieden in de bib.
Op de startdag verzamelden we ook nog wat mailadressen van kandidaat vrijwilligers zodat we nu een mailinglijst van 36 personen hebben. Tot nu toe komen we samen om de zaden in zakjes te verdelen en helpen ze met etiketten kleven en zakjes perforeren om ze in de display te hangen. Zaden invoeren in het systeem doen we tot nu toe zelf.
Hopelijk zijn jullie hier iets mee!
Zelfs bij deze temperaturen indrukwekkend: op zulke korte tijd 36 personen warm kunnen maken!
Het Hoeilaartse verhaal is heel gelijkaardig aan dat van Halle. Hier zijn de lokale partners: VELT, de tuiniers van de Kelleveldsite (gemeentelijke serres die verhuurd worden voor groenteteelt), GROS (gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking met o.a. Wereldwinkel (waar lokaal geteelde groenten worden verkocht), Milieuraad en Centrum voor Milieu- en Natuureducatie.
Werkwijze:
1. contacten via telefoon en mail
2. uitnodigen voor een startvergadering waarop het concept werd uitgelegd en de mogelijke samenwerkingsverbanden werden besproken: vrijwillige inzet, gezamenlijke activiteiten...
3. hier hielden we een mooie startcollectie aan over, en bovendien voldoende vrijwilligers aan over voor het bemannen van de zadenbib tijdens uitleensessies waarop er geen bibpersoneel beschikbaar is, en voor het voorbereiden van de zakjes
4. zaterdag onze 1ste activiteit in samenwerking met VELT Druivenstreek: kennismaking met de Zadenbib
Welkom bij
Kenniskantoor
39 leden
46 leden
52 leden
40 leden
144 leden
165 leden
43 leden
177 leden
© 2024 Gemaakt door Kenniskantoor. Verzorgd door