Hoe lossen jullie dit op? Geregeld worden zaadzakjes 'uitgeleend' zonder dat ze geregistreerd worden. Het tablet is voor veel mensen toch een drempel. En wij hebben geen man/vrouwkracht genoeg om er altijd iemand in de buurt te houden. Totnogtoe los ik dat op door om de zoveel maanden op door die bewuste zakjes te laten 'uitlenen' door 'bibklant hoeilaart'. Maar dat is nogal omslachtig.

Ik heb dat vorig jaar herhaaldelijk geprobeerd via de 'zaden ontlenen'-knop op de pc-versie (dit gaat namelijk sneller dan via het tablet), maar dan werd er niets geregistreerd. Is het normaal dat dit nog niet lukt of doe ik het fout?

Nu ik de kloof tussen kiosk en rek nog eens wil opvullen,zie ik dat in het Zadenoverzicht op de bibpagina van MijnTuin.org de beschikbaarheid niet meer getoond wordt. Alle zaden zijn 'beschikbaar' maar het aantal wordt niet weergegeven. Bovendien klopt het totaal aantal soorten zaden totaal niet. Er staat 81 soorten zaden beschikbaar, maar volgens de kiosk is dit 61, en volgens het rek nog een stuk minder.

Is dit een tijdelijk mankement of het gevolg van één of andere update? Dan is het wel een serieuze achteruitgang. 

Weergaven: 195

Berichten in deze discussie

Dag Annemie,

Mensen die zaden ontlenen zonder te registeren is vermoedelijk bij alle zadenbibs een hardnekkig probleem.  Zolang we geen beveiliging aanbrengen op de zadenzakjes (wat nogal duur en omslachtig zou zijn) of een medewerker permanent bij de display zetten gaan we dit nooit helemaal uit de wereld kunnen helpen, vrees ik.  Wel heb ik het gevoel dat de groep die wel doorheeft dat ze de tablet moeten gebruiken langzaam groter wordt.  Van zodra iemand hier één keer op aangesproken is weten ze het doorgaans voor de rest van hun leven :-)  Bordjes, banners en andere info worden helaas door weinigen gelezen.

Ook bij ons worden de zadenzakjes regelmatig nageteld en gecorrigeerd in de catalogus.  Het handigste vind ik om dit op het tabblad 'zaden' te doen van de backoffice-module: klik op aanpassen en wijzig daar de hoeveelheid zakjes.  Onze vrijwilliger doet dit ter plaatse met een tablet.  Zelf gebruik ik hiervoor liever een laptop.  

Het tabblad 'zaden uitlenen' uit de backoffice module is nog een relict uit de beginperiode: het zou best kunnen dat dit niet meer werkt en dus beter weggehaald kan worden.  Op de pc kan je ook het kiosk-tabblad gebruiken, als je de ontbrekende zakjes toch als uitleningen zou willen registreren.  Wij doen dit bewust niet omdat het veel meer werk is dan gewoon de hoeveelheden aanpassen.  Voor de statistieken is onze werkwijze minder proper, maar om een (ruw) beeld te krijgen van het aantal ontleende zakjes per jaar nemen we het aantal aangekochte zakjes min de stock min de beschikbare zakjes.

Op de cataloguspagina van de bib zie ik nog steeds de beschikbaarheid en de hoeveelheid zakjes.  Misschien is dit probleem ondertussen al opgelost?  Het verschil tussen het aantal planten in de catalogus en in de kiosk komt vermoedelijk doordat in de catalogus ook de planten waarvan 0 zakjes beschikbaar zijn nog worden getoond en meegeteld.  In de kiosk worden deze gelukkig niet getoond.      

Beste Annemie, Hier in Halle zelfde probleem. We tellen zoals in Londerzeel af en toe de zakjes na en passen dit dan aan in catalogus.

Gelukkig verschijnen de zakjes met beschikbaarheid 0 niet meer in de kiosk, maar helaas nog wel op de bibpagina van MijnTuin.org. Gebruikers hebben natuurlijk niks aan een uitgebreide lijst van zaden waarvan de helft niet beschikbaar is. Kan dit probleem nog verholpen worden? Is er nog overleg met MijnTuin.org en zijn er nog plannen rond de uitwerking van een gemeenschappellijk zadenbiblogo?

Lentefrisse groetjes aan iedereen,

 

Marijke

Dankjewel voor de nuttige antwoorden. Ik ben blij dat het overal hetzelfde liedje is.

Zouden we niet nog eens een overleg houden met alle Zadenbibs? Waarschijnlijk zijn er wel meer met praktische problemen, en voorstellen voor Mijn Tuin om één en ander efficiënter aan te pakken. 

Ik zal aan MijnTuin.org vragen of de planten met beschikbaarheid 0 ook in de catalogus automatisch verborgen kunnen worden.  Wanneer je in de beheersmodule op het tabblad 'zaden' een plant verwijdert, dan verdwijnt hij ook in de catalogus.  Dit heeft echter twee nadelen:

1) Het is niet automatisch: je zou dus regelmatig moeten nakijken van welke planten de voorraad uitgeput is

2) Door te verwijderen is ook de ingekorte tekst voor op het etiket weg en kan je die dus niet meer hergebruiken wanneer je zakjes bijmaakt van dezelfde plant. 

Ook ik wil graag nog eens een overleg houden met alle zadenbibs.  Dat kan terug bij ons in Londerzeel (als we het in de voormiddag doen), maar het mag van mij ook elders zijn.  Als er nog bibliotheken zijn met bemerkingen of zaken die ze willen delen of bespreken: reageer dan even op dit bericht.  Hebben jullie een voorkeur van tijdstip en periode?  Misschien best al eind mei, zodat we de eerste verlofgangers nog voor zijn?

Het gemeenschappelijke zadenbiblogo is in de schuif blijven liggen.  Als we hier nog steeds werk van willen maken, dan denk ik dat er best iemand het initiatief neemt en een concreet voorstel van aanpak voorlegt aan de groep.  Het lijkt me alleszins wenselijk dat dit door iedereen gedragen én gebruikt gaat worden: anders kunnen we het net zo goed bij ons huidige veelvoud aan zadenbiblogo's houden.

Binnenkort ga ik de mannen van MijnTuin.org nog eens zien op de Tuindagen van Beervelde, waar ik, dankzij MijnTuin.org, gratis kaarten voor gewonnen heb :-)  We hebben afgesproken om daar het bovenstaande al even te bespreken.

Bij mijn vorige antwoord was ik de 'status beschikbaarheid' vergeten te vermelden.  Deze vind je nadat je op het tabblad zaden bij een plant op 'aanpassen' geklikt hebt.  Wijzig deze status in iets anders dan 'beschikbaar' en de zaden zijn niet langer zichtbaar in de catalogus.  Zeker bij het invoeren is dit heel handig voor zaden die nog in verwerking zijn, maar je kan het dus ook gebruiken om uitgeputte zaden onzichtbaar te maken in de catalogus.  Een geautomatiseerde oplossing, zoals bij de kiosk, zou hiervoor natuurlijk nog handiger zijn.

RSS

© 2018   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden