Hallo,

wij zijn, samen met een stagiaire, bezig met de opstart van een wisselcollectie voor de kinderdagverblijven. We hebben momenteel reeds contacten gelegd en verwachtingen uitgewisseld.
Is er iemand van jullie die dit ook doet en wat ervaringen wil uitwisselen of tips heeft voor ons?

We dachten gelijkaardig aan het systeem van de wisselcollectie voor scholen te werken.

Alvast bedankt!

Weergaven: 387

Berichten in deze discussie

Sofie,

sinds vorig jaar hebben wij, ism het OCMW, een dergelijk project opgezet.

Babyboekenbox.
Het OCMW heeft speciale kastjes gekocht (IKEA) die bij hun onthaalouders thuis werden geplaatst. De bibliotheek heeft een speciale collectie karton- en prentenboekjes aangekocht om de kastjes mee te vullen.
2maandelijks wordt de curverbox met daarin zo'n 25-tal titels gewisseld.

Het kastje op zich is makkelijk te verplaatsen door de handige wieltjes onderaan en beschikt eveneens over een slotje zodat de onthaalouder met een gerust geweten het kastje kan afsluiten wanneer er niet met de boekjes wordt gewerkt.

In totaal hebben we 9 onthaalouders die deelnemen. Als de 9 boxen elke 2 maand worden gewisseld dan krijg je pas na 18 maanden de boekjes uit de 1e box terug. Tegen die tijd zijn de kinderen al vertrokken.

De opstart ging gepaard met een lezing over babyboeken en voorlezen tijdens de week van de opvoeding 2015.

Totnutoe - al zitten we nog altijd in een beginfase- gaat alles goed. De onthaalouders werden al bevraagd door het OCMW en ze vinden het voorleesmomentje dat ze nu hebben ingebouwd heel positief. Ook de peuters herkennen mij onmiddellijk als ik langskom met de box. En neen, 't zijn niet allemaal mijn kinderen !!!

we lieten door onze repro-afdeling een mooi logo ontwerpen, voorzagen zowel de babyboekenbox, de curverboxen en de boeken van dat logo. Ook de ouders kregen een aangepast foldertje mee met de opzet van dit project. Ook van hen kregen we positieve reacties en sommigen hebben al de weg gevonden naar de bibliotheek.

conclusie : zeker doen.

neem gerust verder contact op mocht je nog vragen hebben.

grtn,

Christophe Coffyn

bibliothecaris De Panne

Bijlagen:

Bib Pittem heeft een gelijkaardig project, met boekenboxen die we elke 6 maanden verwisselen. Sneller wisselen was voor de meeste onthaalouders niet haalbaar. We geven ze één week op voorhand een seintje, dan kunnen ze de boeken verzamelen.

Er steekt een lijst in de box, zodat ze kunnen zien wat ze ontvangen hebben en een evaluatie kunnen geven aan elk boek apart. Er is ook een eigen affiche, om de ouders erop te wijzen dat er wordt samengewerkt met de bibliotheek. Verder is er ook aan afsprakennota waarin de spelregels worden uitgelegd; nadruk werd gelegd op het positieve van het werken met boeken en dat beschadigingen aan boeken ondergeschikt zijn aan het gebruik!

We hebben ca. 6 kinderdagverblijven in dit systeem; andere komen zelf hun boeken ophalen, omdat ze wel een grotere frequentie verlangen! De kinderdagverblijven evalueren dit systeem ook zeer positief!

Patrick Vanden Berghe

Bib Pittem

In Menen kunnen onthaaldiensten, net als leerkrachten voor hun klas, materialen ontlenen.  Belangrijkste verschillen met gewone ontleningen zijn de ruimere termijnen en ontleende aantallen. Deze materialen worden uit onze gewone collectie gekozen, we hebben geen specifieke collectie voor deze groepen.   Deze manier van werken verloopt zeer vlot.

Geert Puype

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden