Beste collega,
Eind juni verliezen we een halftijds functie door de besparingen! Wij werken met nu met 4 VT equivalenten en hebben een werkgebied van 8250 inwoners.
Wie van jullie heeft ervaring met vrijwilligers? Positief, negatief, valkuilen... alle informatie is welkom.
Hoe werven jullie aan, wie komt in aanmerking, welke taken geven jullie aan vrijwilligers?
Alvast bedankt!
Vriendelijke groeten,
Carine Anecaert
Bibliotheek Kruishoutem
Tags:
Hallo,
Innige deelneming. Personeel verliezen is niet leuk. In bib Hoeilaart doen we het met 2,6 VTE voor een werkgebied van 10.550 inwoners. We zijn dus al jaren 'verplicht' om met vrijwilligers te werken. En dat gaat vrij goed. Waardoor het bestuur zich gesterkt voelt in zijn keuze om ons onderbemand te laten. Een vicieuze cirkel. En des te pijnlijker als je weet hoeveel mensen er graag werk zouden vinden in de bib.
Wij hebben nooit moeten 'zoeken' naar vrijwilligers. Zij dienen zich aan. Pas gepensioneerden die hun vrije tijd willen opvullen. Mensen die na langdurige ziekte weer wat werkritme moeten opbouwen. Kinderloze mensen die graag met het jonge volkje bezig zijn. Trouwe bibklanten die het hier zo leuk vinden dat ze achter de schermen willen meedraaien... Onlangs startten we met een Zadenbib en een kleine, gerichte oproep was voldoende om enthousiaste medewerkers te bereiken.
Met elke kandidaat voer ik een uitgebreid gesprek waarin ik probeer te weten te komen wat die persoon voor de bib kan betekenen (motivatie, verborgen talenten, beschikbaarheden...) en waarin ik uitleg op welke manier wij werken. We zijn nogal kieskeurig en verkiezen vrijwilligers die ofwel een vast moment in de week komen voor een vaste taak en waarin ze dan kunnen ervaring opbouwen (bijv. elke woensdag voor het wegzetten van de boeken tijdens de uitleen), ofwel die gedurende een afgesproken periode intensiever meewerken aan een bepaald project (bijv. conversie naar rfid).
Dus geen vrijwilligers die komen en gaan wanneer het hen uitkomt.
Er moet ook een regelmaat inzitten, en duurzaamheid. Het duurt immers wat eer iemand voldoende ingewerkt is om die zelfstandig te laten meedraaien.
Het mogen er ook niet teveel worden. Want mensen aan het werk zetten, vraagt ook werk.
En het mag geen praatbarak worden.
Op dit ogenblik hebben we voldoende vrijwilligers en aanvaarden we enkel nog mensen die aan een specifiek project kunnen bijdragen:
- Imelda: sinds jaaaren om op woensdagnamiddag boeken weg te zetten, in te springen op drukke momenten en wekelijks voor te lezen,
- Griet: sinds 1 jaar 2 halve dagen/week om boeken weg te zetten, te helpen bij klasbezoeken, enkele administratieve routineklussen en kaften,
- Laurence, Hilde, Marjon...: op wie we beroep kunnen doen om voor te lezen bij grotere activiteiten,
- diverse bibraadsleden: op wie we beroep kunnen doen bij bibactiviteiten (koffie, onthaal, opbouw en afbraak...)
- 4 tuiniers die meedraaien met de Zadenbib: klaarmaken van de zaadzakjes, permanentie aan de zadenbib.
Succes ermee!
Wij zijn met 3,7 VTE in en werkgebied van iets meer dan 16.000 inwoners. Om dit doen hebben we eerst de uitleenposten moeten sluiten, daarna hebben we geïnvesteerd in RFID voor zelfuitleen en hebben we de balies van het GC en de bib samen gezet. We doen een beroep op vrijwilligers voor het voorlezen en bij bepaalde activiteiten zoals het jeugdboekenweekspel. We trachten zo vaak als mogelijk stagiairs in te schakelen. Werken met vrijwilligers is leuk. Maar ze zijn natuurlijk niet altijd zo maar beschikbaar als we ze het meest nodig hebben.
Beste,
inwoners 9200, 2 VTE. (Hebben hierdoor natuurlijk beperkte openingsuren!) We werken al 8 maanden met 0.5 VTE tekort wegens langdurige ziekte van een collega dus de vrijwilligers zijn welkom voor de routinezaken.
De vrijwilligers hebben zich gewoon aangemeld. Een goed gesprek is nodig bij de start zodat je weet wat zij verwachten (komt niet altijd overeen) en welke hulp jij nodig hebt. Afhankelijk van hun capaciteiten en interesses geef je hen opdrachten. We verwachten dat ze zelfstandig kunnen werken anders brengt het niet op. Misschien kan je een proefperiode inlassen al ligt dit wel gevoelig natuurlijk. Wij hebben geluk, ze zien zelfs werk dat ze kunnen doen en er hangt een lijst met taken die ze kunnen raadplegen als wij even druk bezig zijn. Regelmaat van aanwezigheid is belangrijk omdat je op hen echt begint te rekenen in je werking.
3 vrijwilligers is het max. voor ons.
Inzet: 2 vrijwilligers voor de klasuitleningen gedurende 2.5 u de bib is dan gesloten voor het gewone publiek, ze komen elke week gedurende 1 jaar al. 1 vrijwilligers tijdens uitleen op donderdagvoormiddag 3u omdat er dan ook nog klassen komen, ze komt niet tijdens de schoolvakanties maar ze is al 3 jaar aanwezig.
Valkuil: als je 2 vrijwilligers samen hebt moet je duidelijk afspreken dat er in een ruimte achteraan wel rustig kan gepraat worden (ze doen dit nl. meestal voor het sociale contact) maar in de bib liever niet te veel, dit stoort. Ook met ons wordt er heel wat gepraat maar daar moeten de medewerkers van de bib dan correct mee omgaan zodat hun tijd niet opgeslorpt wordt.
Takenlijst: zal ik doormailen naar het algemene adres van de bib.
We hebben ook nog 5 voorlezers maar dit zijn andere vrijwilligers. Aanwerving vond plaats via briefjes in de bib. Ze hebben ook volledige zelfstandigheid voor hun voorleessessie. Ze zitten nl. boven in de bib, redelijk afgezonderd. 2 collega's kunnen een plotse afwezigheid van een voorlezer opvangen en dan lezen we zelf voor.
Even voor de duidelijkheid. De vrijwilligers worden niet betaald. Er bestaat nl. een systeem met inschrijvingsregister ed waardoor ze een kleine vergoeding kunnen krijgen. Dit vind ik gewoon niet correct. Gemeenten laten mensen afvloeien en proberen met vrijwilligers hiaten op te vangen.
Succes.
Dag Carine,
Wij werken met 5 personeelsleden die samen 3,6 V.E. hebben in een werkgebied van 14.000 inwoners. We hebben een hoofdbibliotheek, 1 uitleenpost en een bedieningspunt in een dorpshuis voor de scholen. Op 3 jaar tijd werden 2 personeelsleden die met pensioen gingen niet vervangen met samen 49 u/week. Er is ondertussen 1 uitleenpost stopgezet en in de overblijvende zijn de openingsuren beperkt tot 2u/week.
Zonder vrijwilligers zouden we het niet kunnen runnen zoals nu.
We werken met vrijwilligers om voor te lezen tijdens de Voorleesweek, om te helpen op het KJV-feest dat we jaarlijks organiseren en op de Verwendag.
Er zijn een paar vaste vrijwilligers die zich willen engageren voor een vaste dag in de week (min of meer) en voor een welbepaalde taak die wij ze aangeleerd hebben :
- Chris : terugplaatsen van binnengebrachte boeken en helpen kaften.
- Ingrid : helpt sedert 2 maanden met de heretikettering van de romanafdeling en zal binnenkort ook meehelpen aan de herschikking en heretikettering van de jeugdafdeling volgens de nieuwe standaards.
- Godelieve (gepensioneerde collega) : valt in verlofperiodes af en toe in om te helpen tijdens de uitleen.
We zijn blij met de hulp van deze mensen.Het is wel belangrijk om goed af te spreken en om met niet teveel vrijwilligers tegelijkertijd aan de slag te gaan, anders wordt het teveel gebabbel. En...om ze af en toe eens te verwennen met koffie, koekje en schouderklopje. Sedert dit jaar nodigen wij 1x/jaar alle vrijwilligers van het afgelopen jaar uit op een koffie + zelfgebakken taartennamiddag.
Wij hebben in de Bib Leuven min of meer even veel vrijwilligers als vaste personeelsleden (geen VTE's, maar koppen), een 60-tal. Stad Leuven betaalt geen vergoeding, ook geen onkostenvergoeding. We zorgen wel af en toe voor een kleine attentie, zoals een Sinterklaassnoeppakket.
Ze hebben heel diverse taken:
1) Vrijwilligers bij de logistieke ploeg
- 4 à 8 personen, afhankelijk van de tijd van het jaar
- groot verloop: vaak mensen die lange tijd werkloos of werkonbekwaam zijn (geweest) en weer werkritme willen opbouw, vallen soms na enkele maanden al weer uit omdat ze werk vinden, of ziek worden. Ze komen ook niet altijd even regelmatig...
- ze nemen zelf contact met ons op, meestal via een begeleidingsdienst
- we hebben een gesprek met hen en laten hen een sorteertestje afleggen
- ze komen een halve dag per week, sommigen meer
2) (Tijdelijke) vrijwilligers voor ZIZO-omzetting
- 6-tal personen
- voor duur van ZIZO-omzetting (ong. 1 jaar)
- afdrukken van etiketten via Biblioprint, plakken van etiketten en plastificeren, wegzetten van pas verwerkte boeken
- meesten komen één tot 2 halve dagen per week
3) Alfapret voorlezers
- groep van 30-tal voorlezers, vooral iets oudere vrijwilligers
- op dit moment nieuwe oproep
- krijgen jaarlijks bijscholingen en uitstap
- lezen voor in de bib, maar ook in buurthuizen en op evenementen
4) Spelotheek
- groep van 15-tal vrijwilligers, vooral ouders van kinderen met handicap of leerstoornis (doelgroep van spelotheek)
5) Rondleidingen
- groep van 6-tal vrijwilligers
- verzorgen rondleidingen voor secundair onderwijs en vooral specifieke volwassen groepen (inburgringstraject, ...)
6) Diverse
- administratieve taken (kopiëren, invoeren bestelorders, klasseren, ...)
- nakijken dvd's (dvd's die haperen, ...)
- hulp bij reservaties (uithalen gereserveerde boeken, ...)
- hulp bij evenementen (kaartjes scheuren bij voorstelling, uitdelen ballonnen, onthaal bij groot event, ...)
- bemannen Digilab (pc-lokaal) op bepaalde zaterdagen
Zodra we met Bib aan huis starten, zou ook het brengen en terughalen van boeken via vrijwilligers gebeuren.
Daarnaast hebben we in Leuven ook goede contacten met het justitiehuis, en krijgen we ook op regelmatige basis aanvragen voor werkstraffen (meestal verkeersdelicten), met taken die variëren tussen de 30 en 200 uur. Deze personen, vooral de jongeren, vragen wel meer opvolging.
Wij maken ook vaak gebruik van stagiairs:
- bibschool (gevarieerde taken)
- lerarenopleiding (meestal jeugdafdeling)
- sociaal-cultureel werk (ook meestal jeugdafdeling)
- Culturele Studies (meestal publiekswerking)
Ook in deze begeleiding moet je werk stoppen: gevarieerd takenpakket samenstellen, gesprekken met diverse personeelsleden, stagebeoordelingen, gesprek met mentor, nalezen stageverslag, eventueel bijwonen mondeling verdediging werkstuk, ...
In de zomer kunnen we (tot nu toe) ook rekenen op enkele jobstudenten, wat goed uitkomt, omdat er dan veel personeelsleden, maar ook vrijwilligers, met vakantie zijn!
Welkom bij
Kenniskantoor
39 leden
46 leden
52 leden
40 leden
144 leden
165 leden
43 leden
177 leden
© 2024 Gemaakt door Kenniskantoor. Verzorgd door