Wij werken met heel wat vrijwilligers in de bibliotheek voor onze voorleessessie, schoolontleningen, verwerken van boeken etc.

Toch is het engagement bij sommigen wat vrijblijvend...

Aangezien we meer structureel willen inzetten op samenwerking met vrijwilligers, zijn we aan het nadenken hoe deze werking te optimaliseren en te stroomlijnen en wat meer te coördineren.

Heeft er iemand nuttige tips over het opstellen van takenlijst voor vrijwilligers, een 'charter' of engagementsverklaring of iets dergelijks?

Eventueel een voorbeeld of ideetjes rond een startpakket zouden ook leuk zijn.

Kortom hoe wordt dit bij jullie praktisch georganiseerd?

Alvast bedankt!

Annelies

bibliothecaris Rumst

Weergaven: 642

Berichten in deze discussie

Mijn ervaring is nog niet zo groot, maar ik heb ondertussen wel wat geleerd over de succesfactoren :

Volgens mij de drie belangrijkste :

1. Het initiatief voor vrijwilligerswerk en de uit te voeren taak moet vanuit de vrijwilliger zelf komen. Oefen nooit druk uit op de vrijwilliger door hem iets te laten doen wat hij niet graag doet. Zoiets blijft maar even duren.

2. De vrijwilliger moet zich veilig voelen in de werkomgeving (verzekering, ondersteuning en begeleiding, vrij om op elk moment te stoppen, welkom zijn in het team) Dat laatste kan na een poos wel eens voor problemen zorgen. Ik bouw daarom altijd een maand proefperiode in.

3. Een minimum aan goede afspraken rond vergoeding, taakaflijning, huisregels. Hoe minder afspraken er moeten gemaakt worden en regels er moeten gevolgd worden hoe duidelijker voor beide partijen. Een goed afgesproken taakomschrijving is zowel voor de vrijwilliger als voor het team belangrijk. Goede afspraken, maken goede vrienden.

Als ik moet kiezen tussen een vrijwillige vrijwilliger en een vrijwilliger van de VDAB, dan weet ik wie ik moet kiezen. Hoewel ik al zeer goede ervaringen met de laatste soort gehad heb.

Dit is mijn bescheiden visie. Uiteraard is er hierover nog een groter boompĵe op te zetten, maar dat laat ik aan anderen over.

Veel succes ermee.

Pol

Beste Annelies,

In kader van de Voorleesweek organiseerde Iedereen Leest samen met ABC Brussel op 27 oktober 2015 een inspiratiedag rond voorleesvrijwilligers in de bib. Hier kwamen verschillende thema's aanbod zoals opstart, samenwerking, motivatie, drempels ... Als bijlage vind je het verslag van deze studiedag. Hopelijk kan je hieruit inspiratie halen!

Vriendelijke groet,

Simon - Iedereen Leest

Bijlagen:

Hallo,

Wij zijn ook een werking aan het opzetten en zoeken ook nog input uit andere bibliotheken die hier al veel ervaring mee hebben. Alle tips zijn welkom!

Bedankt.

Groetjes

Elke

Bibliotheek Aalst

Als bijlage een afsprakennota voor een vaste vrijwilliger in kader van het wegzetten van boeken.

m.v.g.

Inger Vermeersch

Bib Bredene

Bijlagen:

RSS

© 2019   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden