We hebben een tijdschriftenarchief in onze bib. Sommige tijdschriften worden 2 jaar gearchiveerd, andere 5 jaar. Er is echter heel weinig vraag naar deze oude jaargangen en het archiveren is arbeidsintensief.

Zijn er nog bibliotheken die dit doen? Of worden de tijdschriften gewoon afgevoerd?

Weergaven: 636

Berichten in deze discussie

De lopende jaargang staat in de uitleen, de vorige in het magazijn.  Ieder jaar bij het begin van het jaar verpakken we de oude jaargang en delen die gratis uit.  Wat niet wegraakt, gaat naar de container.

Wij bewaren alle tijdschriften vijf jaar, dan voeren we 98% af. Na die vijf jaar bewaren we enkel nog tijdschriften van lokaal en regionaal belang. We kunnen de bewaartermijn voorlopig halen, maar moeten inderdaad vast stellen dat er heel weinig vraag naar is.

We lenen wel ieder tijdschriftnummer afzonderlijk uit. Een kortere bewaartermijn is misschien wel een alternatief.

Bij ons staat ook de lopende jaargang in de uitleen en de vorige in het magazijn. Oude afgevoerde tijdschriften delen we ook gratis uit. Tijdschriften zoals Test-Aankoop, Autogids en Grande worden onbeperkt bewaard.

Alle titels zijn uitleenbaar behalve de laatste nummers. Test-Aankoop wordt nooit uitgeleend.

Is hier niet een soort van bewaarfunctie weggelegd voor de grotere bibliotheken die ook artikels ontsluiten? Of te werken met afspraken hierrond op Vlaams niveau.

Mij lijkt het eenvoudiger en goedkoper via IBL te werken (met scans, kopies, fax) dan je magazijn vol te zetten met dozen tijdschriften waar niemand naar vraagt. Lokale tijdschriften zijn natuurlijk wel handig om te bewaren. En misschien test-aankoop, zowat het enige tijdschrift waar mensen nog naar komen vragen na één jaargang.

Veel tijdschriften bieden tegenwoordig toegang tot oude jaargangen via web, artikels kunnen dan in pdf formaat worden afgeladen . Dikwijls bied een abonnement op papieren versie gelijktijdig toegang tot deze electronische versie. Ontsluiten is dan meteen ook opgelost want via google-achtige zoekmachines doorzoekbaar. Indien dergelijke toegang op de publiekpc's zou aangeboden worden zal een eventuele vraag naar oude nummers wellicht toenemen. Volgens mij is een gebrekkige ontsluiting en doorzoekbaarheid de grootste spelbreker.

Bedankt allemaal voor jullie suggesties. Zo heb ik een duidelijkere kijk op de tijdschriftenafdeling.

Anne-Marie

Bij de groep Lener zoekt boek, is er iemand op zoek naar een bibliotheek die nog Burda's heeft van 1985...Iemand?

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden