Hallo,

In Aalst lenen wij geen tijdschriften uit. Maar we wensen dit uit te testen in een filiaal, daar hebben we 1 abonnement op het tijdschrift Libelle. We verwachten dat onze vrouwelijke leners dit zouden appreciëren en intussen kunnen wij uittesten hoe we dit moeten aanpakken. Ik weet wel hoe het gaat (het nieuw nummer komt toe, vorig nummer krijgt een label) maar ik vraag mij vooral af hoe je je indekt bij verloren materialen. Wij hebben een werkproces voor verloren materialen (boek, dvd, cd, game, ...). Werk je dan op dezelfde manier, nl. door het vergoeden met de kostprijs van het tijdschrift? En een andere vraag: Is het hele werkjaar de hele jaargang nog beschikbaar voor uitleen? Of voeren jullie versleten nummers af, bvb de januari-nummers in november, zijn die dan nog bruikbaar? Zijn er nog andere dingen waar ik aan moet denken?

Bedankt voor de tips!

 

Elke

deskundige bibliotheek

sectie leeszaal

Weergaven: 519

Berichten in deze discussie

Wij lenen al jaren tijdschriften uit en met veel positieve respons. Je trekt er een nieuw publiek mee aan. Veel mensen hebben immers de tijd niet om in de bib te gaan lezen. Je investering (tijdschriften zijn duur) wordt veel beter benut. Als er dan al eens een nummer verloren of kapot gaan, tant pis. De klant vergoedt het nummer en wij voeren het af.

Weekbladen gaan geen heel jaar mee. Wij houden ze gemiddeld tussen 6 en 9 maanden. De info van weekbladen is doorgaans toch tijdgebonden. Mensen zijn niet geïnteresseerd in Trends van een jaar geleden. Voor thematische maandbladen is dat meestal anders. Daar houden we 2 tot 3 jaargangen vooraleer tot afvoer over te gaan.

We binden de jaargangen niet in. Enkel voor de lokale tijdschriften (heemkundige kringen).

Groetjes van Bib Hoeilaart

Ik ga volledig akkoord met Annemie.

Tijdschriften renderen beter als ze worden uitgeleend.

In de bibliotheek van Kortrijk lenen we al enkele jaren onze jeugdtijdschriften uit. Het recentste exemplaar is echter niet uitleenbaar tot het volgende verschijnt.  Door sommige tijdschriften in de collectie te intergreren, worden ze ook vaker ontleend. Het tijdschrift 'Pippo' voor peuters bv, bieden we aan bij de peuterboeken.

Wij houden de meeste jeugdtijdschriften nog 2 tot 3 jaar bij; die kunnen dan ook nog uitgeleend worden. Vaktijdschriften houden we langer bij  (ook bv specifieke tijdschriften voor het onderwijs, de kinderopvang). Inbinden doen wij ook al enkele jaren niet meer omwille van verschillende nadelen (kostprijs, verlaat de bib voor inbinden, zwaar om mee te nemen...).

Veel succes

Melinda Carette

Bibliotheek Kortrijk

 

 

 

We lenen ook al jaren tijdschriften uit. Ter info:

Weekbladen effectief 3 à 6 maand en daarna worden ze afgevoerd

Maandbladen volledige jaargang is beschikbaar en best nog toonbaar, daarna afvoer (4 x per jaar)

Jeugdtijdschriften 2 jaargangen beschikbaar in de bib gewoon omdat onze tijdschriftenbakken van de jeugd dit volume aankunnen

Archivering enkel van boekgerelateerde tijdschriften en vaktijdschriften van het bibliotheekwezen, gearchiveerde andere tijdschriften werden niet opgevraagd en namen veel werktijd in beslag.

Bijlagen worden enkel bij tijdschriften gelaten als ze op de cover vermeld staan. Te veel bijlagen werden thuis vergeten en de vraag kwam van onze lezers om de overbodige zaken eruit te laten.

Tijdschriften die verloren gaan of te zwaar beschadigd zijn, worden vergoed door lener

Enkel als het gaat om het voorlaatste nr. proberen we het terug in de collectie te krijgen

Succes

Anne-Marie Van den Bossche

Bibliotheek Kapelle-op-den-Bos

Hallo,

Wij lenen eveneens reeds jaren onze tijdschriften (nieuwste nummer niet) met groot succes uit.

Twee maal per jaar worden de verouderde nummers afgevoerd.

De afgevoerde nummers stellen wij daarna gratis ter beschikking van onze leners.

Zij kunnen de oude tijdschriften meenemen en ook deze service is zeer succesvol.

Robert Huibrechts

Bib Kapellen

Bedankt voor jullie tips! Zijn er klanten die de kruiswoordraadsels en puzzels invullen? Mag dat bij jullie? Of niet en wat zeggen jullie daar dan op?

Hallo,

Voor het vergoeden van een verloren / beschadigd tijdschrift, vraag je daar dan de prijs van 1 tijdschriftnummer voor?

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden