Heeft er iemand ervaring met (firma's voor) het opsporen en behandelen van schimmel op materialen?

We zijn onze magazijncollectie aan het wieden en stellen vast dat bij een reeks oude boeken en (ingebonden) tijdschriften er duidelijke sporen van schimmel zijn. Daarnaast zijn er materialen die vervuild zijn maar waarvan we zelf niet kunnen bepalen of er sprake is van schimmel. Daarom ben ik op zoek naar een firma die kan bepalen of er sprake is van schimmel, ons raad kan geven over de behandeling van de materialen en ook over het voorkomen van verdere schimmelgroei.

 

groeten

 

Guido Laenen

Bib Geel

Weergaven: 342

Berichten in deze discussie

Misschien een open deur, maar neem eens contact met jullie stadsarchivaris Gonnie Leysen. Een archiefinstelling heeft vanwege haar opdracht vaak ervaring met schade aan documenten van allerlei aard. De stadsarchivaris kan je misschien een "eerste hulp" bieden, maar ook zeggen bij welke gespecialiseerde firma's je terecht kunt voor verdere behandeling van de aangetaste materialen.

Schimmel is hardnekkig en het is belangrijk er voor te zorgen dat door het onoordeelkundig manipuleren of verplaatsen van de besmette materialen niet heel de collectie wordt aangetast (schimmelsporen kunnen gedurende lange tijd 'slapend' inactief blijven om dan in de juiste klimaatomstandigheden weer actief te worden). Besmette materialen worden dus best geïsoleerd. Denk bij het manipuleren van beschimmelde materialen ook aan je eigen gezondheid en draag een masker en handschoenen.

In De Standaard van vandaag staat een artikel over de bibliotheek van Kortrijk, waar men ook met schimmelvorming te kampen had. Zie link naar Het Nieuwsblad online:

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20120808_...

 

 

Eventueel contact opnemen met FARO, Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed? Leon Smets is daar de specialist voor dit soort problemen.

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden