Deze week heb ik een strip van Kiekeboe gehad waar alleen maar een QR code op stond. Hebben jullie dit al gehad en hoe kunnen we die scannen? Is dit een vervanging van de vroegere barcodes? Moeten we in de toekomst nieuwe barcodescanners gaan voorzien?

Weergaven: 464

Berichten in deze discussie

Zo'n QR code kan je inscannen met je smartphone. Maar dan moet je die applicatie wel eerst installeren op je smartphone.

Zoals Veerle al zei, maar persoonlijk verwacht ik niet dat de traditionele barcode snel door QR-codes vervangen gaat worden, althans niet voor het coderen van ISBN of EAN.
Om ISBN of EAN te coderen, biedt een QR-code geen meerwaarde. In een QR-code kun je meer informatie coderen (zelfs hele stukken tekst) omdat ze twee-dimensionaal is (in tegenstelling met een traditionele barcode die eendimensionaal is). Maar ISBN en EAN zijn eigenlijk al zo kort dat het gebruik van een gewone barcode geen enkel probleem oplevert. Dus waarom dan QR gebruiken? Ik denk dat het meer een gimmick is van Standaard Uitgeverij.
Helaas heb ik nog maar weinig echt zinvolle toepassingen van QR-codes gezien. Heel veel mensen weten niet wat zo'n QR-code is en ik denk dat de meeste smartphones geen generieke applicatie hebben om QR-codes uit te lezen. Men moet dus al heel gemotiveerd zijn om als eindgebruiker iets met QR-codes te willen doen. Wat mij betreft hebben QR-codes momenteel nog een hoog nerd- of geekgehalte. Maar er zijn best wel zinvolle toepassingen voor te bedenken.

Enkele zinvolle toepassingen:

- Grote poster met foto's van verdwenen kinderen, met daarbij telkens een QR-code. Heb je een tip over de verdwijning van één van hen, dan scan je de juiste QR-code en bel je automatisch naar het bevoegde politiekantoor. Idem voor gezochte misdadigers. Zou al ergens in het buitenland gebruikt worden.

- QR-codes in musea onder kunstwerk. Geen audioguide-apparatuur nodig, gewoon QR-code scannen en je krijgt mee info, filmpjes, audiocommentaar, ...

Wat zouden bibliotheken in de toekomst ermee kunnen doen?

http://crln.acrl.org/content/71/10/526.full

En een leuk idee rond e-boeken en het publieke domein:

- http://www.engadget.com/2012/07/10/austrian-city-builds-public-libr...

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden