Beste bibliothecarissen van openbare bibliotheken

 

Ikzelf ben documentalist bij het VSKO maar ik stel hier een vraag als ouder. Reeds driemaal vroegen wij in de Openbare bibliotheek van Duffel om onze zoon, die bij onze recenste vraag 13 maanden oud was, lid te maken van de bibliotheek. De bibliothecaris weigert en zegt kinderen pas in te schrijven vanaf 2,5 à 3 jaar. De ouders moeten maar boeken ontlenen op hun kaart want zo'n jonge kinderen kunnen toch nog niet zelfstandig boeken ontlenen. We argumenteerden dat in alle andere bibliotheken peuters worden ingeschreven zoals de wet voorschrijft (-18 jaar is gratis stelt de wet) en dat er met Boekbaby's zelf acties worden gevoerd om ouders met baby's van zes maanden naar de bib te halen waarbij die dan een lidkaart krijgen. Als antwoord kregen we dat er nog nooit iemand had geklaagd over die 2,5 euro lidgeld voor de ouder en dat het in de buurgemeenten 5 euro lidgeld is en dat we maar op een ander moeten gaan als het in Duffel niet goed was.

Mijn vraag hier is, zijn er nog bibliotheken die een minimumleeftijd hanteren? Ik heb de schepen aangeschreven en die beloofde dat het ging in orde komen maar bij ons laatste bezoek werden we dus voor de derde maal geweigerd. Wat kunnen wij verder nog ondernemen? De minimumleeftijd staat niet officieel in het bibliotheekreglement. Is er op het Departement Cultuur een vorm van inspectie voor bibliotheken?

Ik wilde dit vooral ook even delen met anderen, want dit kun je toch moeilijk geloven, een bib die leden weigert?

Groeten

Dimitri Vandekerkove

Weergaven: 971

Berichten in deze discussie

Verbijsterend. Wij gaan er met de OB Dendermonde prat op dat baby's vanaf ze geboren worden lid kunnen worden van de bib. En inderdaad, de Boekbaby's behartigen het belang om zo vroeg mogelijk met lezen en de bib en boeken in contact te komen. Bovendien is dit idd nergens op gestoeld. Volgens de wet kan iedereen onder de 18 jaar gratis lid worden van een openbare bibliotheek. Wij hanteren dus helemaal geen minimumleeftijd en verwelkomen ouders met jonge baby's/kinderen met open armen.

Bedankt voor de reactie, ik dacht van mss reacties te verzamelen om aan de schepen voor te leggen om aan te tonen dat de Duffelse situatie niet normaal is.

Dit is echt vreemd! Wij nodigen standaard de 2-jarigen uit onze gemeente uit. Die krijgen dan een cadeautje wanneer ze lid worden. Maar wanneer een ouder zijn kind die jonger is dan 2 jaar inschrijven, dan vinden wij dit absoluut niet erg. Integendeel!

In Meeuwen-Gruitrode werd dit jaar een babyborrel voor alle borelingen van 2010 in onze gemeente georganiseerd. Deze supergezellige bijeenkomst ging gedeeltelijk door in de bibliotheek waar werd voorgelezen voor alle kindjes ( zowel baby's als broertjes en zusjes). Alle baby's van 2010 kregen een boekje en een bibliotheekkaart cadeau. Wij kregen hier alleen maar positieve reacties op. Verschillende ouders kwamen terug met hun baby en schreven ook broertjes en zusjes in. Absoluut voor herhaling vatbaar

 

Bibliotheek Meeuwen-Gruitrode

In de bib van Vosselaar is elk kind vanaf de geboorte welkom als lid. Wij schrijven elk jaar in november alle kindjes aan die geboren zijn in het jaar voordien (Boekbaby's) en de respons is vrij goed. Raar dat het in de bib van Duffel zo anders loopt...

Hoi Dimitri,

 

Je hebt natuurlijk overschot van gelijk in jullie discussie. Hieronder een citaat uit de projectomschrijving van Boekstart, de Nederlandse versie van Boekbaby's:

 

"BoekStart is een programma dat het lezen met heel jonge kinderen wil bevorderen én ouders met jonge kinderen wil laten genieten van boeken. BoekStart gaat uit van de gedachte dat kinderen die al op jonge leeftijd in aanraking komen met boeken een voorsprong (op school) ontwikkelen waar ze hun hele leven voordeel van hebben. Samen een boekje kijken, plaatjes aanwijzen en benoemen, versjes leren, verhaaltjes vertellen en ernaar luisteren, versterkt bovendien de band tussen ouder en kind.

BoekStart is ontstaan naar voorbeeld van het landelijke programma Bookstart in Groot-Brittannië. Daar krijgen ouders drie keer een boekenpakket, voordat hun kind naar school gaat. Onderzoek naar dit programma laat zien dat Bookstart-kinderen met een voorsprong aan het lees- en taalonderwijs beginnen. En dat zij deze voorsprong ook gedurende hun hele schoolloopbaan weten te behouden."

 

De vraag is natuurlijk wel of het een goed idee is om hiervoor ruzie te maken met de bibliothecaris. Je kan het nu natuurlijk wel vergeten om ooit nog een boete te laten kwijtschelden. Dan ben je die 2,50 euro zo weer kwijt. :)

 

In Baarle krijgen alle kinderen vanaf 3 maanden trouwens een brief waarin ze uitgenodigd worden om lid te worden. Als ze dat doen, krijgen ze een Boekstartkoffertje met een cd met versjes en een knisperboekje.

toch enkele randbemerkingen:

1.- kan het dat de bibliothecaris in D. enkel bezwaar maakt tegen het uitlenen van niet-kinderboeken op de kaart van de baby ? Daar maakt het reglement van deze bib wel melding van.

2.- Als enkel het kind lid is en niet een ouder dan is er misschien wel een probleem bij verlies of beschadiging van een boek? Of kan je bibliotheekbeheersysteem noteren wie verantwoordelijkheid neemt voor deze boeken ? Ik denk hierbij ook aan nieuw samengestelde gezinnen en kinderen die deeltijds op 2 plaatsen wonen. De discussie wordt nog feller natuurlijk wanneer het niet langer over 2,5 euro lidgeld maar 12,5 euro of meer gaat voor een beschadigd of verloren boek.

Ik herinner mij een discussie in een bib tussen school/bib/ouders : het was niet duidelijk wie er moest opdraaien voor het verlies van een boek dat aan een leerling was ontleend tijdens een klasbezoek waarbij de boeken van de hele klas op 1 klaskaart staan. De boeken moesten 'in de klas ' blijven maar kinderen namen die soms mee naar huis. De ouders zegden niet te weten welke boeken de kinderen ontleenden onder het toezicht van de leerkracht en de leerkracht/school vond niet dat zij een boek dat een kind wellicht mee naar huis nam moest vergoeden. Dit heeft geleid tot het opmaken van een verklaring, te ondertekenen door de ouders, waarbij deze verklaren de verantwoordelijkheid voor deze boeken op zich te nemen. Het gevolg was dat er kleuterklassen en lagere klassen op klasbezoek kwamen waarbij enkele kinderen in de klas 'geen boeken' mochten ontlenen, een bizarre en schrijnende toestand door de volwassenen geschapen met de kinderen als slachtoffer. Ik kan je verzekeren dat het een zielig zicht is als 2 kleuters geen boekje mogen kiezen en 20 anderen wel.

3.- ik merk uit de reacties dat een aantal gemeenten toch slordig omspringen met de privacy wetgeving: strikt genomen mag je de geboortegegevens van je bevolkingsdienst niet gebruiken voor mailings voor de bib !

4. - Het leek me beter de bibliotheek waar deze forumbijdrage mee begint niet bij naam te noemen, weet niet of hierover regels bestaan maar als het niet over je-eigen-bib gaat waar je werkt is het misschien betere etiquette de naam van de bib in een discussie als deze weg te laten, is ook niet relevant om de discussie te kunnen voeren.Ik gebruik de naam van de bib waar ik werkte onder punt 1 dan ook niet, want niet relevant.

Misschien moeten de beheerders /moderators hier wel ingrijpen en de naam van de bib onleesbaar maken of verwijderen ? Dit forum dient ook niet om persoonlijke aangelegenheden op te lossen of aan de kaak te stellen maar om van gedachten te wisselen over bibliotheekaangelegenheden in het algemeen toch ?

5. -In welke bib staat op de lidkaart gedrukt: "door het gebruiken van deze lidkaart verklaart u zich akkoord met het bibliotheekreglement u overhandigd bij het in ontvangst nemen van deze kaart en waarvan de meest actuele versie te raadplegen is goed zichtbaar opgehangen bij het binnenkomen van de bibliotheek" ? Wat zegt U ? zijn uw kaarten te klein daarvoor ? We gebruiken heel veel goede-wil in de bibliotheekomgeving en staan niet te zwaaien met wetten en reglementen , zijn super tolerant, doen meestal meer dan van ons verwacht of gevraagd kan worden. Zoals een andere lid hier reeds opmerkte is deze discussie wel 2,5 euro waard ? Misschien toch ook een beetje begrip opbrengen voor de andere partij (de bib) , anders gaat het bibliotheekreglement misschien wel zodanig wijzigen dat een hele groep mensen er onder gaat lijden of gaan andere regels ook zeer strikt worden toegepast en daar vaart niemand wel bij zoals ik hierboven reeds aantoonde. Ik neem aan dat het niet over 2,5 euro gaat maar over het behalen van uw gelijk.

Om op je vraag te antwoorden: elke gemeente is bij decreet reeds enige tijd verplicht een klachtenbehandelingssysteem in gebruik te hebben waarbij elke klacht van een burger geregistreerd wordt en opgevolgd, wanneer je dus een brief of email aan de gemeente richt met een klacht moet deze opgevolgd worden en moet je een reactie krijgen binnen een redelijke termijn.

lees ook: http://www.dewakkereburger.be/index.php/participatie-in-wetten-en-d...

de meste gemeenten besteden hier niet veel aandacht

Even punctueel:

1. Dit bezwaar kan enkel toegepast worden als de kleine in kwestie ingeschreven is, natuurlijk...

2. Dit bezwaar geldt toch ook voor kinderen van 3 jaar en ouder. Elke begrenzing is arbitrair.

3. Da's een andere kwestie.

4. 't Is hier geen schandpaal, dat klopt. Maar niets of niemand belet de bib in kwestie een wederwoord te formuleren en hun beweegredenen te argumenteren.

5. Een de facto minimumleeftijd hoort in het reglement, punt. En ook als het in het reglement zou staan, blijft het een vreemd (hier had ook een sterker adjectief kunnen staan) principe dat ingaat tegen de filosofie die de sector in zijn geheel behartigt. Of dat dacht ik toch...


Roger Boeken zei:

toch enkele randbemerkingen:

1.- kan het dat de bibliothecaris in D. enkel bezwaar maakt tegen het uitlenen van niet-kinderboeken op de kaart van de baby ? Daar maakt het reglement van deze bib wel melding van.

2.- Als enkel het kind lid is en niet een ouder dan is er misschien wel een probleem bij verlies of beschadiging van een boek? Of kan je bibliotheekbeheersysteem noteren wie verantwoordelijkheid neemt voor deze boeken ? Ik denk hierbij ook aan nieuw samengestelde gezinnen en kinderen die deeltijds op 2 plaatsen wonen. De discussie wordt nog feller natuurlijk wanneer het niet langer over 2,5 euro lidgeld maar 12,5 euro of meer gaat voor een beschadigd of verloren boek.

Ik herinner mij een discussie in een bib tussen school/bib/ouders : het was niet duidelijk wie er moest opdraaien voor het verlies van een boek dat aan een leerling was ontleend tijdens een klasbezoek waarbij de boeken van de hele klas op 1 klaskaart staan. De boeken moesten 'in de klas ' blijven maar kinderen namen die soms mee naar huis. De ouders zegden niet te weten welke boeken de kinderen ontleenden onder het toezicht van de leerkracht en de leerkracht/school vond niet dat zij een boek dat een kind wellicht mee naar huis nam moest vergoeden. Dit heeft geleid tot het opmaken van een verklaring, te ondertekenen door de ouders, waarbij deze verklaren de verantwoordelijkheid voor deze boeken op zich te nemen. Het gevolg was dat er kleuterklassen en lagere klassen op klasbezoek kwamen waarbij enkele kinderen in de klas 'geen boeken' mochten ontlenen, een bizarre en schrijnende toestand door de volwassenen geschapen met de kinderen als slachtoffer. Ik kan je verzekeren dat het een zielig zicht is als 2 kleuters geen boekje mogen kiezen en 20 anderen wel.

3.- ik merk uit de reacties dat een aantal gemeenten toch slordig omspringen met de privacy wetgeving: strikt genomen mag je de geboortegegevens van je bevolkingsdienst niet gebruiken voor mailings voor de bib !

4. - Het leek me beter de bibliotheek waar deze forumbijdrage mee begint niet bij naam te noemen, weet niet of hierover regels bestaan maar als het niet over je-eigen-bib gaat waar je werkt is het misschien betere etiquette de naam van de bib in een discussie als deze weg te laten, is ook niet relevant om de discussie te kunnen voeren.Ik gebruik de naam van de bib waar ik werkte onder punt 1 dan ook niet, want niet relevant.

Misschien moeten de beheerders /moderators hier wel ingrijpen en de naam van de bib onleesbaar maken of verwijderen ? Dit forum dient ook niet om persoonlijke aangelegenheden op te lossen of aan de kaak te stellen maar om van gedachten te wisselen over bibliotheekaangelegenheden in het algemeen toch ?

5. -In welke bib staat op de lidkaart gedrukt: "door het gebruiken van deze lidkaart verklaart u zich akkoord met het bibliotheekreglement u overhandigd bij het in ontvangst nemen van deze kaart en waarvan de meest actuele versie te raadplegen is goed zichtbaar opgehangen bij het binnenkomen van de bibliotheek" ? Wat zegt U ? zijn uw kaarten te klein daarvoor ? We gebruiken heel veel goede-wil in de bibliotheekomgeving en staan niet te zwaaien met wetten en reglementen , zijn super tolerant, doen meestal meer dan van ons verwacht of gevraagd kan worden. Zoals een andere lid hier reeds opmerkte is deze discussie wel 2,5 euro waard ? Misschien toch ook een beetje begrip opbrengen voor de andere partij (de bib) , anders gaat het bibliotheekreglement misschien wel zodanig wijzigen dat een hele groep mensen er onder gaat lijden of gaan andere regels ook zeer strikt worden toegepast en daar vaart niemand wel bij zoals ik hierboven reeds aantoonde. Ik neem aan dat het niet over 2,5 euro gaat maar over het behalen van uw gelijk.

Dit is echt de wereld op zijn kop. Wij in Ham doen net alle inspanningen om kinderen zo jong mogelijk lid te laten worden: Boekbaby's, uitgebreide peuterafdeling, activiteiten... Kinderen pas inschrijven vanaf 2,5 jaar vind ik eerlijk gezegd niet echt verstandig (understatement).

Het argument dat jonge kinderen nog niet zelfstandig boeken kunnen ontlenen en dat ouders hun eigen lidkaart maar moeten gebruiken, houdt echt geen steek:

- Ook een 4-jarige kan nog niet zelfstandig boeken ontlenen en die mag je dan wel inschrijven?

- Er staat een maximum aantal te ontlenen werken in het reglement (bij ons 5 papieren werken). Als je als ouder dus 5 boeken voor je spruit leent, kan je al niets meer voor jezelf lenen.

 

Wij, en ik ga ervan uit haast alle bibliotheken, proberen net zoveel mogelijk leners te strikken en hen samen zoveel mogelijk boeken te laten ontlenen. Maar blijkbaar denkt men daar in Duffel anders over?

Roger,

 

Over punt 2: Dat probleem stelt zich ook bij een kind van bijvoorbeeld 10 jaar. Dat kan dus niet als argument dienen om kinderen pas vanaf 2,5 in te schrijven. Bij ons wordt trouwens ook een verantwoordelijke ouder in het systeem ingegeven.

 

Over punt 3: Wij werven via Kind & Gezin (project Boekbaby's). Kinderen krijgen bij Kind & Gezin een uitnodiging om naar de bib te komen. Wij vragen dus geen geboortelijsten op.

 

 

In Menen hanteren wij ook geen minimumleeftijd, inschrijven kan m.a.w. vanaf de geboorte.  Materialen ontlenen in de volwassenenafdeling kan vanaf 11 jjar.

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden