Beste bibliothecarissen van openbare bibliotheken

 

Ikzelf ben documentalist bij het VSKO maar ik stel hier een vraag als ouder. Reeds driemaal vroegen wij in de Openbare bibliotheek van Duffel om onze zoon, die bij onze recenste vraag 13 maanden oud was, lid te maken van de bibliotheek. De bibliothecaris weigert en zegt kinderen pas in te schrijven vanaf 2,5 à 3 jaar. De ouders moeten maar boeken ontlenen op hun kaart want zo'n jonge kinderen kunnen toch nog niet zelfstandig boeken ontlenen. We argumenteerden dat in alle andere bibliotheken peuters worden ingeschreven zoals de wet voorschrijft (-18 jaar is gratis stelt de wet) en dat er met Boekbaby's zelf acties worden gevoerd om ouders met baby's van zes maanden naar de bib te halen waarbij die dan een lidkaart krijgen. Als antwoord kregen we dat er nog nooit iemand had geklaagd over die 2,5 euro lidgeld voor de ouder en dat het in de buurgemeenten 5 euro lidgeld is en dat we maar op een ander moeten gaan als het in Duffel niet goed was.

Mijn vraag hier is, zijn er nog bibliotheken die een minimumleeftijd hanteren? Ik heb de schepen aangeschreven en die beloofde dat het ging in orde komen maar bij ons laatste bezoek werden we dus voor de derde maal geweigerd. Wat kunnen wij verder nog ondernemen? De minimumleeftijd staat niet officieel in het bibliotheekreglement. Is er op het Departement Cultuur een vorm van inspectie voor bibliotheken?

Ik wilde dit vooral ook even delen met anderen, want dit kun je toch moeilijk geloven, een bib die leden weigert?

Groeten

Dimitri Vandekerkove

Weergaven: 968

Berichten in deze discussie

Ook in de bib van Bornem staat er geen minimumleeftijd op het inschrijven van leden. Er is wel de beperking dat op een kinderkaart geen volwassen fictie en strips kunnen ontleend worden. Non-fictie mag wel omdat het informatieve aanbod voor volwassenen nu eenmaal groter is dan dat voor de jeugd. Wat films betreft volgen we strikt de leeftijdscodes die op de dvddozen vermeld staan.
Je peuter inschrijven kan bij ons dus vanaf het moment dat de ouder dat zelf wil. Sommige ouders verkiezen om de boekjes aanvankelijk nog op hun eigen kaart te zetten, anderen vragen al een aparte kaart aan voor hun kindje vanaf enkele maanden zijn. 'k heb eigenlijk nog niet nagekeken hoe oud onze jongste klant was bij inschrijving...

Het inschrijven van zeer jonge leden heeft volgens ons geen nadelige gevolgen voor de bib. Wie zijn kinderen al zeer jong inschrijft is een supergemotiveerde bibgebruiker en dat kunnen we alleen maar toejuichen. Het aantal beschadigde boekjes ligt niet hoger dan bij een andere leeftijdscategorieën en elke beschadiging moet sowieso vergoed worden of het materiaal nu uitgeleend is op een kinderkaart of volwassenenkaart. Wij gaan er ook vanuit dat ouders hun peuters niet zonder toezicht achterlaten bij bibmaterialen. Is dat toch het geval en is er een blad gescheurd uit een prentenboek of de reisgids van de ouders dan maakt dit qua vergoeding/procedure geen verschil uit.

Een mogelijke argument om geen peuters in te schrijven in een bibliotheek zou kunnen zijn dat de collectie hierop niet is afgestemd. Dat is dan een plaatselijke keuze van die bibliotheek. Als dit hier het geval zou zijn dan was het misschien duidelijker geweest als dat zo gecommuniceerd zou worden. Het heeft inderdaad weinig zin om al een lidkaartje aan te maken als de collectie pas geschikt is voor kinderen van 2,5 à 3 jaar. Elke bib kan zelfstandig beslissen om extra te investeren voor een bepaalde doelgroep of niet. Het project Boekbaby’s is al een paar keer vernoemd. Dit is voor de bib geen geringe kost en daarom stappen niet alle bibliotheken - waaronder de onze - in dit project.

Lincvzw geeft een interessante lezing voor o.a. de bibsector getiteld de Prehistorie van het lezen.http://www.linc-vzw.be/index.php?option=com_content&task=view&id=791&Itemid=85. Hierdoor krijg je als bibmedewerker toch een beetje meer zelfvertrouwen wanneer je boekjes aanbeveelt voor zeer jonge kinderen. De allereerste boekjes mogen slechts één afbeelding per pagina bevatten en zijn in primaire kleuren. De Dick Bruna boekjes zijn hier een klassiek voorbeeld van. Dit zijn boekjes die je in de meeste bibliotheken wel aantreft.

Bedankt voor de reacties. Ik zie dat sommigen zelf proberen argumenten contra te geven, daar ben ik blij mee: de enige reden die we bij ons in ... in onze bib hoorden was "waarom wel" (een kaart voor de peuter als de boekjes voor hem op uw kaart kunnen staan) op onze vraag "waarom niet"? Ik ga graag in op de argumenten waarom geen lidkaart voor peuters:

- Het is niet de bedoeling onze volwassenenlidkaart op te zeggen om met de kaart van onze peuter volwassenenboeken te ontlenen: in het reglement staat dat dit niet mag onder de 13 jaar, en ik veronderstel dat dit ook technisch niet mogelijk is om met een jeuglidkaart volwassenenmateriaal te ontlenen. Bij onze vraag om lidkaart hebben we ook gewezen op de boekjes die we bij hadden: 'kunnen we die niet ontlenen op een eigen lidkaart voor hem?" Mijn vrouw heeft wel haar lidkaart niet meer vernieuwd toen onze oudste dochter een lidkaart kreeg: aan één kaart voor volwassenen hebben we genoeg. Stel nu dat de bib er voor vreest dat ik ook mijn kaart opzeg, is dat een reden om een gratis kaart te weigeren voor een kind uit vrees dat een ouder zijn lidkaart niet meer vernieuwd? Ik denk het niet. Tot nu toe veronderstelde ik dat de inkomsten van lidgeld slechts peanuts waren binnen het totaal budget?

- Wie is verantwoordelijk voor verlies of beschadiging? Dit geldt voor alle minderjarigen zoals reeds anderen vermelden.

- Ik ga akkoord met het bibliotheekreglement, er staat geen minimumleeftijd op vermeld, dat hoeft niet op de lidkaart te staan ;-).

- Zoals iemand opmerkte staat ook bij ons in het reglement dat je maximaal 5 boeken mag ontlenen, dat zou een reden kunnen zijn om een aparte kaart voor je kinderen aan te vragen. In de praktijk mag je echter bij ons wel 5 volwassenenboeken ontlenen én 5 kinderboeken op je volwassenenkaart. Het gaat ons dus enkel om het principe. Niet om meer boeken te kunnen ontlenen. Als ze peuters een lidkaart zouden geven, zouden ze juist hun eigen reglement strikt kunnen toepassen :-)

- Het is ook niet dat ze geen collectie hebben voor peuters: bij de kartonboekjes zitten ze er zelfs speciaal voor baby's (6 à 12 maanden) met zwart-wit afbeeldingen van bloemen en geometrische figuren. Dus dat is ook geen argument voor weigering.

Misschien moet ik maar eens zien hoe ik een officiële klacht kan indienen bij de gemeente zoals gesuggereerd, al had ik het juist liefs informeel geregeld via de schepen (ik wacht nog op antwoord). Ik had ook contact met het Agentschap Sociaal-Cultureel Werk voor Jeugd en Volwassenen, zij willen ook wel tussenkomen maar dat zie ik echt maar als laatste oplossing.

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden