Beste collega's,

 

onlangs kregen wij in onze raad van beheer de vraag om een dementiekoffer in de collectie op te nemen. Wat zijn jullie ervaringen met het samenstellen en ontlenen van een dergelijke koffer?

Is hier veel interesse voor? En wie ontleent hem dan: familie, zorgverleners,...?

Zitten de boeken en dvd's die bij de koffer horen, ook nog apart in de collectie, m.a.w. hebben jullie deze materialen dubbel in bezit? 

Met welke instantie / organisatie werken jullie samen voor de brochures die erin zitten?

Hebben jullie praktische tips of dingen die jullie achteraf gezien anders hadden gedaan?

Alvast bedankt voor alle reacties!

Mvg,

Veerle Mous

Assistent-dienstleider

Bib Stabroek

Weergaven: 187

Berichten in deze discussie

Hallo Veerle, ik werk in de bib van Hamme. Maar in een vorig leven;-) was ik dementiedeskundige.

In onze bib hebben we een ruim assortiment  boeken over dementie. Momenteel zijn we ook aan het nakijken om die collectie aan te vullen. Het samenstellen van een dementiekoffer is een prachtig idee. De omgeving van mensen met dementie heeft heel veel vragen en een aanbod van hulpmiddelen kunnen aanreiken is dan toch wel heel leuk.

Indien ik een koffer zou samenstellen zou ik er zowel informatieve boeken, als praktische boeken instoppen. Hiermee bedoel ik ook een boek over voeding bij dementie, reminisceren, hoe ga je op bezoek, hoe maak je een herinneringsboek met de leuke momenten , maak ook reclame voor de luistercd's,... 

Ik werkte in het expertisecentrum  Paradox in Gent. In elke provincie is er een expertisecentrum.

Neem zeker ook eens contact met hen op. 

Of zo een koffer veel gaat uitgeleend worden? Ik denk het wel, als je ook reclame kunt maken via jullie site en het expertisecentrum die regelmatig praatcafés houden. Veel succes! Je mag me steeds mailen mca@hamme.be

Dag Veerle! Ik werk in de bib van Beringen. We hebben 2 koffers in onze bib: een dementiekoffer en een reminiscentiekoffer.

We gebruiken deze koffers maandelijks. Eerst en vooral voor het praatcafé dementie en familiegroep dementie om extern themastands te organiseren. Maar ook voor het geven van workshops aan leerlingen bejaardenzorg van het secundair onderwijs. 

KOFFER DEMENTIE

https://beringen.bibliotheek.be/catalogus/ole-koffer-dementie/kit/w...

KOFFER REMINISCENTIE

https://beringen.bibliotheek.be/catalogus/ole-koffer-reminiscentie/...

Je mag me zeker bellen voor meer info! 011 45 08 10

Goed weekend!

Bib Pittem biedt sinds enkele weken reminiscentiekoffers aan, rond 5 thema's (zorg, school, werk, religie en vrije tijd). De koffers worden nu nog steeds door ons eigen WZC gebruikt, maar we kijken al uit naar vragen van andere instellingen (ook van buiten de gemeente). Elke koffer bevat enkele grote fotobladen, een instructieblad met voorbeeldvragen en tal van voorwerpen rond dit thema. De zorgkundigen zijn erg enthousiast over het gebruik.

mvg

Patrick

Bib Pittem

Wij hebben dementierugzakjes, eentje voor volwassenen en eentje voor kinderen. Er zitten boeken en dvd's rond dementie in. Voor de uitwerking ervan hebben we samengewerkt met de dienst welzijn van onze gemeente. Inderdaad hebben we alle materialen in verschillende exemplaren (voor de koffers en los in de bib). De flyer hebben we zelf gemaakt, ook samen met dienst welzijn. De zakjes staan in de bib, bij de 'andere' boeken rond dementie, en we hebben ook enkele rugzakken in de woonzorgcentra van de gemeente. In de bib worden ze niet zoveel uitgeleend. Ik vrees dat dat ligt aan het feit dat we te weinig promotie ervoor maken bij mensen die minder gekend zijn met de bib. Mensen die al naar de bib kwamen, vinden hun weg wel naar de andere boeken rond dementie. 

RSS

© 2020   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden