Met verbazing kreeg ik van onze dienstleider te horen hoe ik als bibliothecaris moet wieden en handelen bij de collectievorming. De verbazing werd wederzijds toen ik antwoordde dat deze dingen volledig de bevoegdheid van de bibliothecaris zijn en dat die zeker niet de les moet worden gespeld over bibliotheekwerk door iemand die dienaangaande geen enkele competenties heeft.

Toch wordt ik verder onder druk gezet om hierover verantwoording te geven. Uiteraard is dit profileringsgedrag en zelfs een poging om de collectie naar een politieke overtuiging aan te passen.het bibliotheek decreet is nochtans duidelijk dat dit niet kan. Graag had ik een aantal meningen gehoord.

Weergaven: 2348

Berichten in deze discussie

Dag collega

Hier is dit ook al gebeurd, dat het college "advies" gaf, over hoe of wat gewied moest worden. Ik tilde hier ook nogal zwaar aan omdat men blijkbaar denkt dat we zomaar zonder inzicht dingen weggooien of houden. Gelukkig hadden wij het boekje van het toenmalige vcob over wieden, en op die manier kon ik toch staven dat er toch wel enig inzicht bij te pas kwam. Een stap verder is immers dat men zich ook begint te moeien met de aankoop. Ik heb hier ook geen oplossing voor, maar het gebeurt dus wel degelijk meer dat men zich hier wil mee "bemoeien".

Nu lijkt me een dienstleider toch niet meteen iemand die helemaal geen enkele competenties heeft. Hij werkt toch in een bibliotheek, niet?

Ik veronderstel dat Roland zijn hiërarchische overste bedoelde, het hoofd van de dienst cultuur? vrije tijd? waaronder de bib binnen de gemeentestructuur valt.

Ik citeer uit de Wegwijzer voor bibliotheken en documantatiecentra, 3. Processen - Collectiemanagement p. 7:

"In een openbare bibliotheek is de bibliothecaris de eindverantwoordelijke voor de collectievorming. Het gemeentebestuur heeft zeggenschap over de financiën en de Raad van Bestuur heeft beslissingsmacht in materies als globale collectieonderdelen en het pluralistische karaketer van de collectie." (tekst van Jan Van Hee)

In concreto:

- het gemeentebestuur zorgt voor voldoende budget op advies en goedkeuring van de raad van bestuur (beheerscommissie, die de begroting moet goedkeuren) (en in tweede instantie de gemeenteraad).

- de raad van bestuur kan beslissen om een cd-collectie, een gamescollectie, een dvd-collectie, enz. op te starten; door zijn samenstelling bewaakt de raad de pluralistische samenstelling van de collectie.

- de bibliothecaris selecteert de werken, de informatiekanalen, het aanbod en selecteert ook wat uit het aanbod moet verdwijnen, terwijl de bibliothecaris terzelfder tijd waakt over het pluralistische samenstelling van het aanbod (een niet éénzijdig aanbod van een bepaalde strekking/overtuiging).

Advies: verdedig je job en je functie (desnoods eens het Agentschap contacteren).

Beste Collega,

Uw dienstleider zal ongetwijfeld wel over heel wat competenties beschikken.  U zal waarschijnlijk geregeld op hem beroep doen als raadgever, maar hij is geen bibliothecaris.  Als eindverantwoordelijke zal de bibliothecaris ook verantwoording moeten afleggen - indien nodig - aan de overheid (zowel lokaal als op Vlaams niveau) over de collectie van de bibliotheek en niet de dienstleider.

Ik vind het ook bizar dat een dienstleider (die ongetwijfeld al heel wat jaren in de bibliotheek werkt en toch ook het decreet kent) zich zo opstelt tegenover zijn bibliothecaris.

Een politieke partij heeft mij enkele jaren geleden onder druk gezet om de bib op een bijkomend opinieblad (wij hebben reeds alle partijbladen) te abonneren.  Omwille van het politiek evenwicht ging ik hier niet op in.  Omdat ik dat weigerde, heeft men mij dit abonnement "cadeau" gedaan.  Ik heb geweigerd om dit in de bibliotheekcollectie op te nemen.  Resultaat : een politieke rel.  Ik ben mij zelfs voor het college moeten komen verantwoorden.  Ik heb dan de goede raad van enkele collega-bibliothecarissen gevolgd en heb een collectiebeleidsplan opgesteld dat ik heb laten goedkeuren door de beheerraad en de gemeenteraad.  Hiermee eindigde de discussie.

Bij deze geef ik die goede raad aan u door.

Nee, de dienstleider behoort niet tot het bibliotheekpersoneel. De functiebeschrijving bepaalt dat deze persoon de administratie van de dienst Nederlandstalige aangelegenheden tot bevoegdheid heeft.

Dit is een zeer belangrijk aandachtspunt voor openbare bibliotheken. Bibliothecarissen (en hun medewerkers) zijn (of zouden moeten zijn) immers de vrijwaarders van de pluriforme, kwaliteitsvolle en democratisch toegankelijke informatie. Dat is een groot deel van hun core-business en daar putten ze ondermeer hun beroepseer uit.

Zich daarin laten adviseren en daarrond samenwerken is niet alleen nuttig, maar ook noodzakelijk. Anders wordt het als je een externe policy opgelegd krijgt, beïnvloeding ervaart of censuur ervaart.

Vergeleken met het buitenland (bijv. VS, maar zelfs Nederland) mogen we niet klagen over nefaste beïnvloeding. Toch moeten we waakzaam zijn en leren van de ervaringen van oa. Roland.

Een eerste stap om het pluriforme karakter van de collectie te vrijwaren, is het opmaken van een uitgeschreven collectiebeleid (collection-policy) : visie op de collectie(vorming), collectieprofielen, wat met in vraag gestelde collectieonderdelen, ...

Laat dat document formeel bekrachtigen of je sluist dit in het gemeentelijk beleidsplan, die er binnenkort aankomt.

@Antoon : bedankt om me te citeren ;-)

Net is de kwestie van een uitgeschreven collectiebeleid in een vergadering met de dienstleider nog aan bod gekomen. In ons actieplan staat een bondige beschrijving van wat de doelstellingen zijn. Het werd als niets voorstellend afgedaan. Niet in de lijn van het lokaal cultuurbeleid e.d. Pluspunt nu toch, de dienstleider gaf toe geen bevoegdheden over deze zaken te hebben. Dit is het resultaat van hard terug te slaan. Neemt niet weg dat ik onterecht hierop werd aangevallen.

Ik zal een uitgebreider collectiebeleidsplan uitwerken. Suggesties? Toch vrees ik dat een andere stok om mee te slaan zal gezocht worden.

Roland, ik wens je in elk geval veel succes : achter volgende links vind je wat inspiratie

http://delicious.com/jvanhee/collectiemanagement

De afgelopen maanden begeleidde ik een aantal workshops over collectieplannen :

https://docs.google.com/present/view?id=dhdbbfwz_907d3p9w8fj

Interessante discussie! Bedankt voor alle links en tips!

Resultaat van dit alles? Ontslagen wegens insubordinatie. Ben je niet voor hen dan ben je tegen hen. Typische dorpspolitiek. Niet verwonderlijk gezien de meerderheid van de jobs in de Brusselse bibliotheken en nog veel erger de politieke mandaten door niet-Brusselaars worden ingepikt. En de Brusselaars zelf die moeten gaan stempelen of moeten naar de pijpen dansen van mensen die Brussel nauwelijks kennen, maar wel een heel netwerk uit Vlaanderen hebben om hen aan de meest lucratieve jobs te helpen. Is het dan nog verbazend dat Nederlandstaligen nauwelijks stemmen halen bij de verkiezingen in Brussel?

Enige malen het laatste bericht van Roland gelezen. Toch een overdreven reactie en insubordinatie geldt enkel bij niet uitvoering van een opdracht van een hogere in rang, als de opgelegde opdracht binnen de bevoegdheid valt van die hogere in rang. Ik dacht dat lokaal cultuurbeleid samenwerken was en niet bevelen uitdelen aan de cultuurpartners.

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden