collega's,
nu we weer meer en meer richting een lockdown gaan :
Kunnen de bibliotheken in deze sowieso donkere wintermaanden, die nog donkerder zullen worden door Corona, een reddingsboei, een houvast, een tijdverdrijf zijn voor iedereen die thuis zal komen te zitten ?
Is een bibliotheekbezoek een essentiële verplaatsing ?
Bij de vorige lockdown konden velen gaan wandelen, in de tuin werken, sporten, .... Nu het weer dit niet meer allemaal toelaat zal er misschien meer nood zijn aan huiselijke ontspanning. En daar kan de bibliotheek een grote rol in spelen.
Take-away is een optie maar is o zo beperkt. Je bereikt enkel de digitaal onderlegde mensen die een bestelling kunnen plaatsen adhv hetgeen ze in de catalogus hebben opgezocht.
Heel wat mensen vallen uit de boot, en het zijn net die mensen die de bibliotheek zouden kunnen gebruiken (kinderen, anderstaligen, kansarmen, senioren (+75), ....)
Als het van mij afhangt, dan is een bibliotheekbezoek zeker een essentiële verplaatsing.
groeten,
Christophe Coffyn
Tags:
Beste
Ik hoop ook dat we de bibliotheek kunnen open houden voor uitleningen, maar een afhaaldienst kan best wel laagdrempelig zijn, bij ons mogen ze gewoon telefonisch of per mail doorgeven wat ze wensen en wij zoeken dat vervolgens op in de catalogus en leggen het gevraagde klaar. De mensen alles zelf laten opzoeken en reserveren verhoogt zeker de drempel. Eigenlijk zijn er bij ons vooral oudere, digitaal minder onderlegde mensen, die momenteel nog gebruik maken van de afhaaldienst.
mvg
Karla
bib Maaseik
Dag Christophe,
Als we open mogen blijven nu is dat omdat we een essentiële dienstverlening zijn (dat staat toch ook zo in de FAQ), dus een verplaatsing naar een essentiële dienstverlening is een essentiële verplaatsing, niet? Of is dat te logisch? :-)
Vraag is of er op de beslissing zal teruggekomen worden. In Frankrijk zijn alle bibs terug dicht ...
Bij ons was de afhaaldienst ook een mengeling van online aanvragen, telefoontjes en gewone mails, maar je bereikt er inderdaad maar een deel van het publiek mee. Duimen dus maar dat we open mogen blijven, desnoods met nog strengere beperkingen op aantal mensen dat gelijktijdig binnen mag, maar wel met 'vrije in- en uitloop' (zoals ze dat in het voorjaar zo kipachtig noemden).
Groetjes,
Carmen, bib Brakel
Het is ook een kwestie van er brede publiciteit aan te geven (gemeentelijk infoblad, sociale media, flyers/affiches in voedingswinkels, ...) of je publiek je afhaaldienst leert kennen en gebruiken.
En het zou maar enkele weken duren, .....
publiciteit speelt inderdaad een grote rol maar in Coronatijd is het niet altijd even simpel om snel en op een gepaste manier te communiceren. Als je snel wilt communiceren dan is Facebook een schitterend middel maar daar bereik je spijtig genoeg niet al je bibliotheekgebruikers mee.
Bij de vorige lockdown zijn wij vanaf 16 maart onmiddellijk gestart met de take-away : publiciteit via facebook, op onze webpagina, mailing, via een speciaal Corona infoblad op 1 april, speciale stickers op onze gevel, we hebben zelfs leden opgebeld om hen in te lichten ....
Normaal gezien moeten de bijdragen voor het maandelijks infoblad 2 maanden op voorhand klaar zijn. Ik moet bvb nu al m'n bijdrage voor het infoblad van januari 2021 klaarmaken. M'n glazen bol is momenteel uitgerust met een mondkapje waardoor ik niet echt goed in de toekomst kan kijken.
Veel publiciteit maar je merkt dat dit de mensen niet altijd aanzet om tot actie over te gaan.
En afhaal kan toch nooit het brede gamma aan bibliotheekdiensten die we normaal gezien aanbieden, vervangen.
Volledig eens Chistophe, dat een fysiek bibbezoek beter is dan een afhaalbib met enkel digitale zoekmogelijkheid.
Maar als de rode draad van de nieuwe, strengere maatregelen luidt: 'hou mensen uit elkaar" dan sluit zo'n afhaalsysteem meer aan bij die nationale maatregelen en gaat het openhouden -ook al gebeurt dat op een redelijk veilige manier- daar tegen in.
Voeg daar aan toe dat bij het openhouden van de bib:
-de afstandsregels niet altijd nageleefd worden, zeker niet in de kleinere bibliotheken of bibafdelingen
-inlever- en uitleenbalies voortdurend in gebruik zijn, waardoor het niet mogelijk is om schermen en balies voldoende te ontsmetten.
-de noodzakelijke verluchting in de bib dikwijls onvoldoende is en tegelijk bemoeilijkt de winterse koude de werkomstandigheden en ontneemt die koude het browsecomfort van de gebruikers.
-de besmettingscijfers van die aard zijn dat onnodige risico's te vermijden zijn, zonder daarom de hele bibliotheekdienst af te schaffen
Dat alles maakt dat de bibliotheken waar ik werk kiezen voor een afhaalbib. Ik vind onze dienstverlening ook essentieel, maar dat moet zo veilig mogelijk gebeuren. Een afhaalbib is veiliger.
grts,
Bart
Volledig mee eens, Bart , ook bij ons zien we dat mensen euh nogal losjes omgaan met afstandregels e.d.
Ik las gisteren in Het Staatsblad dat bibliotheken MOGEN open zijn, niet MOETEN...dan lijkt een afhaalbib mij ook het beste alternatief (veilig voor personeel én gebruikers).
Groeten,
Ben
Maar bij de FAQ blijven bibliotheken dan weer gewoon open: https://www.info-coronavirus.be/nl/faq/#id_5.
Net als bij de vorige lockdown verspreidt het Crisiscentrum dus verwarrende informatie over bibliotheken, zonder te verwijzen naar de lokale regels die kunnen afwijken (ook als antwoord op vragen via Twitter).
Gevolg: sommige journalisten nemen deze foutieve informatie over: bv. https://www.standaard.be/cnt/dmf20201030_98067490, , hoewel daar tenminste wel al wordt aangeraden om de lokale bibliotheekwebsite te raadplegen.
Mijns inziens was het veel helderder, rechtvaardiger en eenduidiger geweest om minder uitzonderingen te vermelden in het MB en o.m. ook de bibliotheken en de boekhandels overal te sluiten voor het publiek (met mogelijkheid tot afhaal- en bezorgdienst, zoals voor alle niet-essentiële winkels). Nu hebben we opnieuw een lappendeken aan lokale verschillen, verkeerde verwachtingen bij onze bezoekers,...
Ook in Londerzeel werd zaterdag beslist om terug te schakelen naar de afhaalbib.
Deze keer proberen we het zo laagdrempelig mogelijk te maken: reservaties kunnen op gelijk welke manier doorgegeven worden (Mijn Bibliotheek, mail, telefoon of zelfs papier) en het systeem van de tijdslots of op afspraak werken laten we helemaal achterwege. Pakketten kunnen in de inkomhal afgehaald worden binnen onze gebruikelijke ruime openingsuren en we laten alles 7 dagen staan.
Vandaag meteen al een behoorlijk hectische start met 52 reeds verwerkte aanvragen en nog enkele tientallen te gaan. De meesten komen gelukkig via Mijn Bibliotheek binnen: daar hebben we het minste werk mee. ;-)
Groeten van Tim
Bib Londerzeel
Welkom bij
Kenniskantoor
39 leden
46 leden
52 leden
40 leden
144 leden
165 leden
43 leden
177 leden
© 2024 Gemaakt door Kenniskantoor. Verzorgd door