Collega's, 

Dinsdag verscheen er in de Standaard een opiniestuk van Karel Michielsen over de toekomst van onze sector. Vandaag in dezelfde krant is er een reactie door Mieke Van Geel. Beide stukken spreken elkaar niet noodzakelijkerwijs tegen.

Er is het initiatief Hart boven hard, De leerkrachten reageerden ludiek en ook de podiumkunsten laten zich niet onbetuigd. Reageren wij ook? Gemeentebesturen besparen fors, de provinciale ondersteuning valt weg, de opleidingen  worden geschrapt, de belangenorganisatie  en ondersteunende instellingen vallen weg of worden ingekrompen, ... (Was daarover iets te horen in de partijprogramma's?)

Ok, we moeten ook besparen  en we moeten inderdaad niet wachten op de overheid om ons te herbronnen, Maar gaan we niets van ons laten horen? Iets, al was het maar een kleine actie,  een manifest, een brief aan de koningin,  het internet platleggen, een boekverbranding op het Martelarenplein?  (afgevoerde boeken)

Stef Blommaert

Weergaven: 898

Berichten in deze discussie

en de artikels

Bijlagen:
Ben het eens met Stef. Ik hou niet van die polarisatie, alsof we met z'n allen niet elke dag bezig zijn om onze dienstverlening af te stemmen op de noden van onze omgeving. Vernieuwing en collecties zijn beide middel, en de collecties (zowel analoog als digitaal) en informatievaardigheden bieden de grondstoffen voor kritisch denken en onderbouwd argumenteren. De maatschappij evolueert en wij evolueren mee, tenminste als de overheden ons hierin steunen. Toch? Of hoor ik daar iets à la "don't ask what your country can do for you...."?

Ik was deelnemer aan Cycling for Libraries 2014 (cf. het verslag van Dirk Bogaerts in de jongste META) : library advocacy, nu en bij ons meer dan ooit nodig! Ik heb al een paar keer een oproep gedaan, maar voor fietsen is er blijkbaar weinig animo? Teveel in de sfeer van woon-werkverkeer? ;)
Een fietstocht langs bibliotheken, om de aandacht te vestigen op onze maatschappelijke rol. Ik vond die groep van honderd fluogele bibliotheekmensen best indrukwekkend, hoe die het centrum van Zuidfranse steden even deed stilstaan, letterlijk en figuurlijk. Ik ga alvast bij de IALA informeren hoe we dat best kunnen organiseren. Alle hulp welkom!
Da's natuurlijk maar één van de vele manieren waarop we zouden kunnen reageren, en best arbeidsintensief.
Laat dus maar horen!
"Een boekverbranding op het Martelarenplein"? Ik stel voor dat we afgevoerde boeken nemen van Thomas en Heinrich Mann, Erich Kästner, Sigmund Freud, Kurt Tucholsky, Alfred Kerr, Erich Maria Remarque en anderen. Komt bekend voor, niet? Ja, daar zal volk op afkomen, daarmee halen we zeker de pers. Ik zie de krantenkoppen al: "Bibliothecarissen verbranden boeken". Zal de zaak van de bibliotheeksector zeker ten goede komen.

Tijd om het overbekende citaat van Heine boven te halen: „Das war ein Vorspiel nur, dort wo man Bücher verbrennt, verbrennt man auch am Ende Menschen.” Op verschillende plekken in Duitsland kan je nu dit citaat op Memorialen en monumenten lezen. Misschien eens een boek op naslaan uit de bibliotheek, als het nog niet afgevoerd is.

Op facebook zou men zeggen: niet leuk, ook niet als het leuk bedoeld is. Ergens zijn er grenzen. Ik kan er in ieder geval niet om lachen.

Een open brief in de kranten misschien? Stef ??

Eens een reactie van de sector zelf  i.p.v. externen ??

Collega's , 

Misschien beginnen we het best met een tekst . De timing van de oproep/ vraag was niet denderend zo vlak voor de kerstvakantie, maar daarmee hebben we even de tijd om een platformtekst uit te werken.

Prettige feestdagen!

Met vriendelijke groeten

Stef

Collega's,

Ik ervaar in onze sector een bijna misdadige gelatenheid: "het zal wel overwaaien", "het zal niet zo erg zijn", ... maar we zijn steeds meer het orkest van de Titanic of met de woorden van Khaled Hosseini: “I suspect the truth is that we are waiting, all of us, against insurmountable odds, for something extraordinary to happen to us.”

Wie niet reageert, zal de grootste slagen krijgen. 

We zijn het niet alleen onze collega's verschuldigd, die nu afvloeien, maar, als we ons serieus nemen, ook de hele maatschappij. Zolang de beleidsvoerders ons beschouwen als een "nice-to-have" en niet als een "need-to-have", dan mogen we zoveel mooie toekomstconcepten ontwikkelen als we willen, die belanden in deze tijden van besparingen in de vuilbak om er nooit mee uit te komen.

Als we willen gehoord worden, zijn er 4 factoren nodig:

  • een duidelijke boodschap (een platformtekst is een eerste stap). Overstijg de openbare bibliotheken, ook academische en hogeschoolbibliotheken worden sterk getroffen. De VVBAD beschikt over de nodige munitie.
  • een mediagenieke en symbolische actie 
  • optimaal bespelen van de (sociale) media
  • lobbywerk bij belangrijke politici (om bijv. parlementaire vragen te stellen)

Een werkgroep samen stellen? 

Collega's,

Ik vind ook dat we iets van ons moeten laten horen. Aan de zijlijn blijven staan tot de "besparingsstorm" over is lijkt me geen goed idee. Dat maakt van ons een te gemakkelijk doelwit. Het wordt tijd dat we het belang van bibliotheken (of om het moderner uit te drukken kennis- en informatiecentra) eens extra onderstrepen. Voor het te laat is.

Een platformtekst lijkt me in ieder geval een goede eerste stap, eventueel gevolgd door een aantal positieve en/of ludieke acties (dus geen stakingen, boekverbrandingen, ...). Waarom geen acties waar onze 'klanten' iets aan hebben. Bijvoorbeeld een extra verwendag, of auteurs die ons komen reanimeren, ... Ik zeg maar iets. Kortom iets waarmee we op een positieve manier de media halen.

Doén!

Hallo,

De secretaris hier, suggereerde dat we VVSG zouden moeten inschakelen...  Lijkt me nog zo geen slecht idee. Niet dat er veel zal veranderen. Ik  vermoed dat zelfs als je de bibliotheeksector helemaal afschaft er nog geen animo zal zijn om te protesteren ;-)

ps. misschien moet VVBAD maar eens terugkoppelen over wat er gezegd is in hun overleg ? Hun standpunt kan je lezen op de website  (http://www.vvbad.be/bericht/vvbad-het-vlaams-parlement ) maar of er ook geluisterd werd/wordtt, dat zou ik wel eens willen weten...

Dirk

http://bib.boutersem.be

Het West-Vlaams Bibliotheekplatform (de vroegere provinciale commissie) heeft het initiatief genomen om een inventaris te maken van de diensten, taken en ondersteuning die het Streekgericht Bibliotheekplatform (beter bekend als Winob) de voorbije jaren op zich heeft genomen. De bedoeling is dat hiermee duidelijk wordt welke rollen de provincie heeft gespeeld bij de ondersteuning en professionalisering van het West-Vlaams bibliotheeklandschap. Dit initiatief vloeit voort uit de beslissing van de Vlaamse overheid om de persoonsgebonden materies bij de provincies weg te halen. Dat het belangrijk is om deze inventaris te maken en aan de bevoegde administratie over te maken, mag blijken uit het antwoord van de minister op ene parlementaire vraag over hoe de leemtes zullen ingevuld worden. Het valt te hopen dat de andere provincies een identieke oefening willen doen, zodat een volledige inventaris kan opgesteld en aan de administratie overhandigd  worden. Het is wellicht een illusie om te veronderstellen dat alle taken (en de financiële implicaties hiervan) zullen overgenomen worden op Vlaams niveau, maar met dergelijk document zal diegene die de beslissingen neemt, deze beslissingen beter kunnen en moeten beargumenteren en heeft de sector tegelijk een leidraad om de beslissingen op te volgen!

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden