Wie op vakantie vertrekt als bibliothecaris doet er goed aan er van te profiteren om alles eens uit het hoofd te zetten.

Na de vakantie verwachten we van Liesbeth Homans namelijk een vroeg paasei. Eentje in de vorm van hertekening van de financiering van de bibliotheeksector.

Uit allerlei kaderteksten, verslagen van de commissie binnenlandse zaken, geruchten en contacten wordt alsmaar meer duidelijk dat niets duidelijk is.

Minister Homans ontneemt de provincie alle bibliotheekbevoegdheid en aanverwante centen, maar laat in het midden wat er met de subsidies richting bibliotheken gebeuren zal.

De provincies moeten zich niet meer bemoeien met de culturele ondersteuning van de gemeenten. Ze legt die bevoegdheden bij de gemeenten. Maar staan daar relevante centen tegenover?

De subsidies die de gemeenten nu van Vlaanderen krijgen zullen blijven bestaan, zij het ongeoormerkt. Maar op welke basis zullen deze subsidies bepaald worden? Zal het minder zijn? Wellicht.

En dan zijn er de samenwerkingsverbanden.

De inventaris is gemaakt door de provinciegouverneurs, waarvoor dank. Nu moeten zij hun pollen daar van afhouden. Gaat de minister daar nu iets mee doen? Ik heb de indruk dat de inventaris zal doorgeschoven worden naar de gemeenten, zodat zij (met wat financiële aanmoediging) vrijwillig hun samenwerkingsverbanden kunnen uitbreiden, lees : samenvoegen.

Komt daarvoor een decreet? Wellicht wel, maar dan in de vorm van een kaderdecreet? Ook het gemeentedecreet wordt in dat kader herschreven of bijgespijkerd. Ongetwijfeld zal het huidige lijvige decreet uitgedund worden en vereenvoudigd. Dat zal dan zonder twijfel nog meer bevoegdheden (willekeur?) bij de gemeentebesturen leggen.

Zal er nog geld zijn voor de samenwerkingsverbanden, (een voor Sven Gatz noodzakelijk tussenniveau)? Schuift deze bevoegdheid naar Vlaanderen? En zullen de centen van daar komen? Of schuift die bevoegdheid samen met de centen naar de gemeenten? Ongetwijfeld ook ongeoormerkt.

Vele vragen dus.

Ik hoop dat er mensen in deze discussiegroep zitten die op één of meerdere van deze vragen een antwoord kunnen geven. Dat zou al een klein beetje duidelijkheid kunnen scheppen naar de toekomst toe. En vele kleine beetjes ......

Weergaven: 2274

Berichten in deze discussie

Die ontwerpdecreten zijn voor zover ik kan zien inderdaad nog niet publiek gemaakt. Wij hebben na de afgelopen ministerraad van 17/7 wel inzage gekregen in de intentienota van de Vlaamse regering m.b.t. de overheveling van de provinciale bevoegdheden. Dit document staat nog open voor discussie. In de pers heb je de voorbije dagen bv. kunnen lezen over het feit dat Vlaanderen nog met steden/gemeentes gaat onderhandelen over het al dan niet overnemen van bepaalde musea. Specifiek omtrent het streekgericht bibliotheekbeleid staat dit in die tekst:

Streekgericht Bibliotheekbeleid

Elke provincie (en tevens ook de Vlaamse gemeenschapscommissie in Brussel) heeft een eigen bibliotheekbeheerssyteem uitgewerkt. Op bais van deze vaststelling heeft Bibnet vzw samen met de provincies al in 2013 een technische studie laten uitvoeren om na te gaan op welke manier de digitale biliotheek er in de toekomst moet gaan uitzien. Momenteel loopt er een onderzoek met als doel de haalbaarheid te onderzoeken voor de uitbating, werking, implementatie en migratie van één applicatieplatform voor de uitvoering van de bibliotheekbeheersactiviteiten die te maken hebben met lenersbeheer, collectiebeheer en circulatiebeheer. De resultaten worden binnen afzienbare tijd opgeleverd en verwerkt.

Naast het technische aspect investeerden de provincies o.a. in opleidingen voor bibliothecarissen, het structureel ondersteunen van samenwerkingsverbanden van openbare bibliotheken, het uitwerken van acties voor specifieke doelgroepen en het (technisch) aansturen, coördineren en implementeren van diverse (digitale) tools.

Deze provinciale taakstelling zal met de nodige financiële middelen en personeelsleden overgeheveld worden naar de Vlaamse overheid. Er moet nog worden bepaald of deze taakstelling zal worden overgenomen door de Vlaamse administratie of dat deze taak zal toegevoegd worden aan de opdracht van Bibnet vzw die op 1 januari 2009 werd opgericht als Vlaamse projectorganisatie voor de digitale bibliotheek. Bibnet vzw wordt momenteel voor haar opdracht structureel gesubsidieerd via het decreet lokaal cultuurbeleid.

Op 20 juli somde Sven Gatz op de Westvlaamse TV (http://www.focus-wtv.be/nieuws/welke-culturele-instellingen-gaan-na...) de provinciale instellingen op die naar Vlaanderen zouden gaan.

Dat wordt al iets duidelijker :

De cluster Mu.ZEE Oostende, Ensorhuis Oostende en het Permekemuseum in Jabbeke, het Provinciaal Museum Bulskampveld in Beernem, het Lijsternest (Stijn Streuvelshuis en schrijversresidentie) in Anzegem, zouden worden ingepast wordt in Passa Porta en het Fonds voor de Letteren.

Het project 'Buren bij kunstenaars' en het provinciaal bibliotheekbeheerssysteem (WINOB) gaan naar het Vlaamse niveau. Net zoals de ondersteuning van lokale bibliotheken, alle provinciale subsidies voor bovenlokale projecten in cultuur, de provinciale tornooien in muziek, toneel en andere kunsten, de subsidies voor jong artistiek talent.

Wat voor West-Vlaanderen geldt, zal ook wel gelden voor de andere provincies. Zeker voor de PBS-en, de ondersteuning lokale bibliotheken en de subsidies bovenlokale projecten in Cultuur. Of de bibliotheeksamenwerkingsverbanden onder dat laatste vallen is mij nog niet duidelijk. Daarvoor zullen we over de schouder van Bart Caron eens moeten meegluren. Hij kreeg de ontwerpnota ter inzage. Iemand daar een voet in huis?

Vraag die nota maar aan Bart Caron (bart.caron@groen.be).  Hij zal hem zeker doorsturen.

maandag 23 november 2015 , Bibdag Vlaams-Brabant ..

  • 10.30 uur: Mogelijke denkpistes voor een regionaal cultuur (bibliotheek) beleid - Marleen Platteau (raadgever Cultuur minister Sven Gatz)

Als er al iets duidelijk werd uit deze nietszeggende exposé, dan is het wel dat Vlaanderen NIET zinnens is om die regiowerking structureel op te zetten...  De slides van de presentatie zijn nog niet beschikbaar, maar de algemene teneur leek me :  " trekt uwen plan ". Misschien hebben andere aanwezigen er iets anders in gehoord, maar volgens mij kregen we te horen dat "bottom up" er ondersteuning zal zijn voor projecten die dus ergens op bepaalde plaatsen (regio's?) opduiken.  

Hier schuilt een groot risico in, dat daardoor dus een groot deel van de sector, die nu het meeste ondersteuning ondervinden van het streekgericht bibliotheekbeleid, dus in de kou blijft staan.  

Via een brainstorm-vergadering ergens voor de zomer (Brussel, olv. VVBAD)  hebben we toen gepoogd duidelijk te maken aan Vlaanderen dat het continueren van bovenlokale ondersteuning voor ons essentieel  is, klaarblijkelijk heeft men die verzuchting tot nader orde niet gehoord, of houdt men er gewoon geen rekening mee..

Dirk

http://bib.boutersem.be

Betekent dit dat (bestaande) samenwerkingsverbanden projectsubsidies kunnen aanvragen of zo ?  Als die structuur er al is (bij ons in Oost-Vlaanderen is de hele provincie 'gedekt'), dan kunnen we op dezelfde manier, met dezelfde 'partners' blijven doorgaan ?

Subsidies aanvragen is een beetje voorbarig : er zijn zelfs nog geen teksten bekendgemaakt. Al is het wel de bedoeling dat er voor 1 jan. 2017 een decreet op het regionale cultuurbeleid wordt goedgekeurd.  Volgens mijn informatie is het vooral de bedoeling om bepaalde projecten die niet op Vlaams niveau thuishoren maar toch bovenlokaal zijn, te kunnen continueren.  De PBS-sen gaan naar Bibnet/Locus en komen dus niet in dit decreet.  Of de samenwerkingsverbanden zoals die in Oost-Vlaanderen bestaan, verder gesubsidieerd worden, weet ik niet.  Als er een vorm van subsidiëring komt, zal die voor geheel Vlaanderen gelden, ook voor die provincies waar er nu minder in dergelijke samenwerkingsbestanden geïnvesteerd wordt.  De koek zal over meer verdeeld moeten worden.

Ik probeer ondertussen die slides van "Mogelijke denkpistes voor een regionaal cultuur (bibliotheek) beleid - Marleen Platteau"  vast te krijgen ... Nog niet gelukt. Niet dat ze veel verduidelijken hoor 

Dirk

http://bib.boutersem.be

Een collega wees mij op het volgende nieuws dat verscheen op de website van De Redactie:

Vlaanderen neemt in 2017 de provinciale cultuursubsidies over volgens de subsidiereglementen die vandaag van kracht zijn. Dat bevestigde Cultuurminister Sven Gatz op vraag van Caroline Bastiaens (CD&V).

Vanaf 1 januari 2017 mogen de provincies geen cultuurbeleid meer voeren. Hun bevoegdheden in de persoonsgebonden aangelegenheden worden overgeheveld naar de lokale besturen of de Vlaamse overheid.

De cultuursubsidies gaan naar Vlaanderen, dat het beleid van de provincies zal voortzetten. "Het is nu voor iedereen duidelijk dat de minister het provinciale beleid in 2017 gewoon zal verderzetten", zegt Bastiaens.

"Ondertussen wordt bekeken welke initiatieven kunnen ondergebracht worden in de bestaande of nieuwe decreten, zoals het erfgoeddecreet. De minister werkt ook aan een decreet voor regionaal cultuurbeleid waar de bovenlokale cultuurinitiatieven, zoals het streekgericht bibliotheekbeleid, kunnen in ondergebracht worden."

http://deredactie.be/permalink/1.2546504

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden