Er loopt reeds geruime tijd een rechtszaak bij het Europese Hof van Justitie, waarbij de bibliotheeksector (internationaal) pleit om e-boeken onder het gewone leenrecht te laten vallen dat geldt voor gedrukte boeken.
Deze week legde de advocaat-generaal van het Hof een standpunt neer en erkende hij daarin effectief dat e-boeken onder het leenrecht moeten kunnen vallen. Een eerste kleine overwinning voor de bibsector dus.
Lees meer:
Tags:
Allez, nu naar stap 2 : ???...
De bliksemsnelle en glasheldere analyse van Raymond Snijders is lang, maar zegt zo goed als alles. Ook de Twitter-discussie van gisteren tussen Snijders en prof. Frank Huysmans is heel verhelderend.
Een dagje later draait de uitgeverslobby op volle toeren achteruit. Doorgaans volgt het Hof het advies van de advocaat-generaal. Ik ben heel benieuwd of er nog stokken in de wielen van het gezond verstand gestoken gaan worden.
Eind dit jaar wordt de uitspraak verwacht. Als er groen licht komt, dan moet dit daarna nog door de lidstaten geïmplementeerd worden in de eigen wetgeving. Dan komen er dus eerst nog heel constructieve gesprekken tussen Boek.be en de sterke bibliotheeklobby over de mogelijke randvoorwaarden. ;-)
Volgens het artikel uit Bibliotheekblad volgt de advocaat-generaal het standpunt van de auteursrechtenverenigingen die zich achter het standpunt van de VOB hebben geschaard dat zij beter de belangen van de auteurs verdedigen dan de uitgevers. Het leenrecht impliceert de betaling van een leenvergoeding en ook het "one copy/one user" principe. Indien dit standpunt van de advocaat generaal bevestigd wordt, zal voor ons land dan wellicht de vraag komen of het huidige leenrechtmodel wel als een voldoende vergoeding voor de auteurs kan beschouwd worden. Ik denk dat oud-prof. Blanpain zijn messen al aan het wetten is.
Welkom bij
Kenniskantoor
39 leden
46 leden
52 leden
40 leden
144 leden
165 leden
43 leden
177 leden
© 2024 Gemaakt door Kenniskantoor. Verzorgd door