Burgerplatform tegen afschaffing verplichting gemeenten tot het oprichten en in stand houden van een openbare bibliotheek

Collega's,

De maat is vol. Na het lezen van de laatste nummers van Meta, de laatste mail van Bibnet en de artikels vandaag in diverse kranten, krijg ik de indruk dat de bibsector collectief in een depressie wordt gestort. Na het positieve werk van vele jaren wordt onze inzet, onze bevlogenheid, onze passie, ons enthousiasme... met een aantal pennenstreken teniet gedaan. 

Bij deze rest ons geen keuze meer. We dienen over te gaan tot de oprichting van een burgerplatform - 't is in de mode - tegen de afschaffing van de verplichting van de gemeenten tot het oprichten en in stand houden van een openbare bibliotheek.

JE SUIS BIB EN HIP.

Jan Bib

Weergaven: 4966

Berichten in deze discussie

Misschien kan een en ander vorm krijgen onder Hart boven Hard? Patrick Vanouplines en Bruno Vermeeren van VVBAD volgen Hart boven Hard al een tijd van binnenuit, om daar de zaak van de bibs te behartigen. Op 29 maart is er de Grote Parade in Brussel, waar plek is voor eigen boodschappen van deze aard. Zie www.hartbovenhard.be. Er lijkt binnen het platform ook een draagvlak om meer te gaan focussen op de impact van de afschaffing van Decreet Lokaal Cultuurbeleid, omdat het ook in andere sectoren als Jeugd en Ontwikkelingssamenwerking speelt… Stuur gerust een mail naar wouter.hillaert@rektoverso.be, en we hebben het er verder over...

Ik neem zelf in elk geval deel aan de Grote Parade op 29 maart. Als mensen willen helpen om de bibliotheeksector daar zichtbaar aanwezig te laten zijn, hoor ik dat graag zo snel mogelijk. Zoveel tijd is er niet meer om iets te organiseren!

Met alle respect voor hartbovenhard maar het is weer typisch voor onze sector. te braaf, te softie. willen maar niet durven...

29 maart, ja ik ben in Brussel, maar wel voor het Passa Portaf festival.

Jan Bib

Jan, je hebt helemaal gelijk. Alleen heb ik de indruk dat de verhoudingen van het gezegde "20% trekt de kar, 80% zit erop en 20% houdt de kar tegen", in onze sector eerder maar een schamele 5% de kar trekt. En die worden dat ook allemaal wat moe...

Zullen we de bibliotheken gewoon collectief een week sluiten ...   We hangen een bordje op met :

Deze bib is nu een week dicht, kortelings definitief dicht, met dank aan "de kracht van de verandering "

salu2

Dirk

http://bib.boutersem.be

Collega's,

Ik hoor geregeld oproepen om actie te ondernemen, maar zie zelden een concreet voorstel. Alleen de suggestie doen om een burgerplatform op te richten, volstaat niet om er een te hebben, om maar even bij dat voorbeeld te blijven.

(Ik geloof overigens ook niet in een burgerplatform alleen voor bibliotheken. Het komt erop aan niet alleen voor onszelf te spreken, maar ook verbindingen te maken met andere sectoren. Hart boven Hard biedt hier zeker kansen.)

De Grote Parade mag misschien te 'soft' zijn, maar als we nog geen mensen vinden die deel willen nemen aan zachte acties, gaan er dan zijn die hardere acties willen voeren?

Ik herhaal dus mijn oproep: als mee iets wilt opzetten om met de bibliotheeksector zichtbaar aanwezig te zijn op de Grote Parade, contacteer mij dan zo snel mogelijk.

Colega's ,

Zouden we de 29ste als groep kunnen gaan?

De parade start om 14 u en om 13 zal er worden verzameld aan het Noordstation. Laten we een punt afspreken waar we elkaar kunnen treffen. ( Voor het Belgacom/Mobistar gebouw als panda's bijvoorbeeld)

Met vriendelijke groeten

Stef

Dag Bruno en co

Ik zal in Brussel zijn (om een handtekening te vragen van Sven Gatz ...).

Ik wil iets mee opzetten. Je mag mij contacteren. Vinden we 50 collega's om als groep op te treden?

Selecteren we 5 krachtige standpunten/slogans om de bib onder de aandacht te brengen? Wie kan deze beelden & teksten maken en rondsturen? We kunnen zelf evtl. printen (A3-formaat of ...). Iedereen kan zijn bord meebrengen? Dresscode? Een kar met gratis boeken, pc's ...

En we kunnen laten overkomen!

Een bezorgde collega

Bert

Ik heb alvast mijn profielfoto veranderd.

Librarians start marching

Carine Van der Sypt doet volledig mee want de hoofdbibliotheek is in sluitingsfase. We moeten een goed draaiende bib sluiten ten voordele van de samensmelting OCMW en AC.

Ik ben reeds de hele morgen in lichte paniek niet enkel voor de dreiging van verlies van job maar ook voor de teloorgang van deze sector.

Meedoen aan de parade kan mogelijks helpen, maar het is nog belangrijker dat elke bibliotheek ageert. Wij overleggen deze namiddag met het personeel welke acties we plaatselijk kunnen ondernemen (sociale media,ludiek lezers en politiek sensibiliseren enz.).

Ik ben ook geïnteresseerd in wat er op lokaal vlak kan gebeuren. Dank om ideeën voor acties via dit forum bekend te maken.

RSS

© 2020   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden