Beste collega's,

De besparingsgolf beukt er flink in en er wordt op behoorlijk wat creativiteit gerekend om de dienstverlening alsnog op een gezond peil te houden.

Onder het motto 2 (of veel meer) weten meer dan 1 steek ik mijn licht op bij jullie.

Zien/ervaren jullie de impact van de besparingsgolf ?

Zo ja, aan welke pistes van opvang ervan denken jullie of welke maatregelen nemen jullie?

Bemerken jullie een impact op personeelsvlak?

Hartelijk dank voor jullie inbreng.

Mia vervoort

Personeelsconsulente Directie Cultuur Leuven

 

 

 

Weergaven: 725

Berichten in deze discussie

VVBAD heeft enkele weken geleden een enquête gelanceerd om de ernst van de situatie in te schatten.  We willen zo veel mogelijk reacties verzamelen, om op basis daarvan actie te ondernemen.  Zie ook dit bericht: http://kenniskantoor.bibliotheek.be/group/nieuws-en-debat/forum/top...

Klaartje Brits

Stafmedewerkster VVBAD

Doordenker : Het IMF heeft toegegeven dat de drastische besparingsgolf opgelegd aan Griekenland om de financiële crisis aan te pakken een fundamentele vergissing was met rampzalige gevolgen.

Wie oren heeft...

Concreet antwoord :

-mijn vraag om een fulltime bibliotheekassistent aan te stellen ter vervanging van een gepensioneerde is afgewezen met als reden "er komt geen vervanging, los het op met de aanwezige mensen".

-in 2014 voor derde jaar op rij 10% besparingen aangekondigd op alle budgetposten (lineair), dus dan zal de teller op min  27,1% staan qua budgetten vergeleken met 2011

-concrete vraag van bestuur om voorstellen te doen "om de dienstverlening verder af te bouwen"

Hoe reageren? Ik denk eerder aan het genereren van meer inkomsten dan aan het afbouwen van dienstverlening; als we op de limiet zitten kunnen we trachten sommige van onze taken/diensten te combineren met andere openbare dienstverlening om zo ons personeel en onze infrastructuur te behouden, synergie zoeken dus.

De bib als melkkoe ?  Zelf bedruipend maken ?

In theorie vind ik dat niet slecht klinken, een kleine kost voor een heel jaar lezen en raadplegen - of zelfs betalend per uitlening, maar uit ervaring zien we dat dit zeker de uitleencijfers niet ten goede komt.  En laat dat dan nog steeds één van de maatstaven zijn voor het meten van de werking van een bib.

Onze situatie : nieuwbouw is afgevoerd, personeel komt er zeker niet bij, een op pensioen staande proberen we zo lang mogelijk te houden, want ze zal niet worden vervangen.  Voorlopig blijft ons collectiebudget buiten schot.

Maar jaren geleden begonnen we al met besparen, zodat er nu al bitter weinig voorzien is voor andere zaken dan de basisvoorzieningen, gelukkig is er (voorlopig) nog het samenwerkingsverband !

Voor het derde jaar op rij vraag vanuit het bestuur om 10 % te besparen op werkingskosten.

Sinds dit jaar komt daar ook bovenop de vraag voor voorstellen om 10 % te besparen op personeel. Da' s een moeilijke! Openvallende tijdelijke functies worden niet meer vervangen. Verlofnemen zonder wedde wordt aangemoedigd. En los het maar op met het nog aanwezige personeel (intussen met een gemiddelde leeftijd van 52 jaar-al doet dit hier natuurlijk niets ter zake) ...

RSS

© 2020   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden