De bib van Tielt wil n.a.v. de poëzieweek een soort tentoonstelling op touw zetten onder de noemer 'De staat van het gedicht anno 2021. Bent u nog mee?" (=werktitel) Aan de hand van een 20-tal actuele gedichten willen we komende januari enkele gedichten van opkomende talenten en gevestigde waarden met het publiek delen. Het gaat hoe dan ook om dichters die nog in leven zijn. Ik vraag me nu af of er zoiets bestaat als auteursrechten op gedichten? Kan ik zomaar een gedicht uit een bundel plukken, afdrukken op A3 en tentoonstellen of moet ik daar één of andere rechtenorganisatie voor contacteren (cfr. Sabam voor muziek)? Heeft iemand hier ervaring mee?

Weergaven: 546

Berichten in deze discussie

Ja, dat bestaat. Je kan het ontwijken door een getekende verklaring van de schrijver, dat je de toestemming hebt om het te gebruiken en hij afziet van die auteursrechten en aanverwante rechten.

Dag Antoon. En weet je ook tot welke instelling ik mij zou moeten wenden? Het is niet zo dat we die auteursrechten absoluut willen ontwijken. Er is wel wat budget. Indien de prijs schappelijk is, zijn we best bereid om dit te betalen. Maar dat zou ik dus eens willen uitvissen ...

Antoon Verbeke zei:

Ja, dat bestaat. Je kan het ontwijken door een getekende verklaring van de schrijver, dat je de toestemming hebt om het te gebruiken en hij afziet van die auteursrechten en aanverwante rechten.

Een kort fragment uit een boek valt onder het citaatrecht (waarvoor een uitzondering geldt op het auteursrecht), maar als het gaat over een gedicht, dan is dat natuurlijk een volledig op zichzelf staand werk. En voor de openbaarmaking van een auteursrechtelijk beschermd werk is toelating van de rechthebbende nodig.

Of Sabam in dit geval tussenkomt, is niet zo duidelijk. Sabam zegt zelf dat het niet tussenkomt voor citaten uit literaire teksten, maar een volledig gedicht is zoals gezegd geen citaat.

Zie info:
https://www.unisono.be/nl/licenties/literatuur (algemene principes)
https://www.unisono.be/sites/default/files/tarief_literatuur.pdf (literaire reproductierechten)

Ik denk dat je best even Sabam kunt contacteren om te zien of zij hiervoor tussenkomen. Indien niet, dan dien je rechtstreeks de uitgever / auteur te contacteren en daar om toestemming te vragen.

Met vriendelijke groet

Patrick Vanhoucke
dienst Ondersteuning Bibliotheken in Brussel (OBiB) van
de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC)

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden