Bekend is dat de kwaliteit en de afmeting van het label elementair zijn voor wat betreft de werking van een RFID totaal systeem.
De labelafmeting die normaliter gevraagd/geleverd wordt binnen bibliotheken (voor velen het standaard boeklabel genoemd) heeft het formaat van een bankkaart circa 54 x 86 mm,
met een antenneafmeting van circa 45 * 76 mm.
De labels die nu her en der aan bibliotheken in België aangeboden en geleverd worden (gesignaleerd vanwege de RFID-leveranciers) hebben een antenneafmeting van circa 50 * 50 mm en een antenneafmeting van circa 47 * 47 mm.
Aanzienlijk (in percentage meer dan 1/3) kleiner dus. Tegelijk is naast de kwaliteit ook de antenneafmeting elementair voor de werking van een RFID systeem.
Een juiste opbouw van- en een grotere antenne geeft eenvoudigweg een betere werking (leeshoogte & leesbreedte)!
Door de kleinere antenneafmeting kunnen/zijn er de volgende problemen (ontstaan):
De bibliotheken worden gevraagd om rekening te houden met het formaat bij het bestellen van nieuwe RFID-labels (suggestie van de RFID-leveranciers).
Tags:
Ik wil hier graag enkele kanttekeningen bij plaatsen:
Heeft men eigenhandig de tags getest alvorens dit bericht te plaatsen?
Beseft men dat de evolutie in RFID en Tags niet stil staat maar net zoals in de globale IT-wereld evolueert naar kleiner en krachtiger?
Wellicht niet en slikt men de berichtgeving van een of andere RFID-leverancier omdat die de evoluerende technologie niet kan bijbenen. I wonder?
Ik kan u zeggen dat de kleinere tags bij verschillende bibliotheken met diverse RFID-systemen en ook bij mijn bibliotheek getest zijn en GOED BEVONDEN. Converteren, inlezen, schakelen, detecteren door beveiligingspoorten : alles werkt. Vooral dat laatste blijkt in een bibliotheek schijnbaar problemen op te leveren (maar dit omdat de poorten op 140cm van elkaar staan). Bij ons staan ze op 120cm en alles werkt naar behoren met de kleine tags. Ofwel zijn de (mogelijks meer gesofisticeerde poortjes toch niet gevoelig genoeg) ofwel zijn het slechte poorten. Er is op dit moment geen twijfel : aan de tags ligt het niet.
Ik ben van mening dat men eerste een en ander moet testen alvorens zo'n hoax in de wereld van de bibliotheken te sturen. Ik had toch wat meer professionalisme van Bibnet verwacht.
Het was de bezorgdheid van Bibnet dat bibliotheken aandacht schenken bij bestelling van RFID-labels. Gedurende vele jaren werden labels in bankkaartformaat aangeboden tot tevredenheid van bibliotheken. Zij hebben hun nut bewezen.
Tegenwoordig wordt ook een ander formaat van RFID-labels (50 x 50 mm) aangeboden. Bibliotheken kiezen dit formaat voor o.a. gebruik bij tijdschriften. Collega’s melden dat deze formaten goed werken. We hielden een kleine extra rondvraag bij leveranciers en ook voor hen blijkt dat deze labels efficiënt werken. Zij geven wel aan dat er problemen kunnen ontstaan indien beveiligingspoortjes te ver uit elkaar staan. Het heeft te maken met de leesafstand en de iets mindere detectie. De firma’s vermelden echter dat beide formaten kunnen worden gebruikt bij de RFID-toepassing in de bibliotheken. De reacties op kenniskantoor en in onze mailbox van collega’s geven aan dat bij gebruik van kleine labels er substantieel geen problemen worden ervaren.
Wellicht mag ik nog iets toevoegen aan deze discussie.
Theoretisch is het correct dat kleinere tags (antenne omvang) minder ontvangst hebben dan tags van grotere omvang (met grotere antennes).
Tevens is het correct dat ontwikkelingen hebben geleid tot betere performance van de tags. Daarbij dient wel rekening gehouden te worden met het feit dat de labelkwaliteit de afgelopen jaren omlaag is gegaan door het gebruik van alternatieve, goedkopere materialen (dat heft het voordeel van ontwikkeling weer min of meer op)
Het gebruik van kleinere tags (50x50) in standaard bibliotheekmaterialen in tijdschriften of boeken levert dit geen problemen op bij de uitleen of innamebalies. Indien gewerkt wordt met materialen van bijvoorbeeld metaal, dan zal men wellicht wel wat verschil kunnen merken.
Het grootste probleem ontstaat wanneer leveranciers de grenzen opzoeken, veelal uit commercieel oogpunt. De RFID technologie voor Bibliotheken is gebaseerd op HF 13,56Mhz. De techniek is door de Bibliotheken gekozen door het beperkte en beheersbare leesbereik. Het veld binnen gebruik van de normen zal circa 50 tot 60 cm ver reiken.
Als we kijken naar de Beveiligingsantennes, want daar ontstaan de problemen met 50x50 tags, die stonden oorspronkelijk circa 100 cm van elkaar. Wanneer er een beetje geëxperimenteerd wordt, kan er met behulp van Multiplexer (soort bobine voor RFID) een wisselend RFID veld worden gemaakt, waardoor labels sneller worden geactiveerd. Wanneer de antenne nog iets groter wordt vorm gegeven en er een ideale situatie wordt gecreëerd (tags, boeken, omgeving), ontstaat er een mogelijkheid tot een grotere leesafstand van ongeveer 70/80 cm.
Helaas zijn ideale situaties maar schaars en wordt in dit geval de ketting zo sterk als de zwakste schakel. Een kleinere tag, twee boeken (tags) iets te dicht bij elkaar, AVM (wat toch al lastig te lezen is) daar gaat het dan net fout. Het is aan de Bibliotheek om aan te geven wat acceptabel is, maar eigenlijk ligt de verantwoording bij de leverancier. Wanneer deze beloofd dat antennes op 140-160 cm afstand goed werken, zal men ook de voorwaarden of beperkingen moeten aangeven.
Welkom bij
Kenniskantoor
39 leden
46 leden
52 leden
40 leden
144 leden
165 leden
43 leden
177 leden
© 2024 Gemaakt door Kenniskantoor. Verzorgd door