Hallo,

Ik ben studente BDI en werk momenteel aan een opdracht voor het vak collectievorming. In mijn taak kijk ik of er nog ethische grenzen zijn aan collectievorming. Ik zou graag jullie mening horen daarover.  

  • Worden jullie nog geconfronteerd met ethische dilemma’s tijdens het selectieproces/evaluatie/opstellen van collectiebeleid?
  • Welke prioriteiten gelden bij jullie tijdens het selectie- en evaluatieproces: actualiteit, pluriformiteit, populariteit, objectiviteit, prijs, ...? Wanneer is het moeilijk die prioriteiten te verzoenen?
  • Waar trekken jullie de grens tussen “verantwoord erotisch” en “onverantwoord pornografisch” materiaal?

In mijn taak wil ik voornamelijk de focus leggen op digitale collecties. Door onder andere het grote informatieaanbod (internet), afhankelijkheid van drager (e-books), hogere prijzen (databanken) en vaak ook het gebrek aan kwaliteitsaanduiding (internet) maken digitale collecties collectievorming complexer.  

  • Is er een verschil tussen ethische grenzen aan fysieke collecties en ethische grenzen aan digitale collecties? Bijvoorbeeld: In een aantal bibliotheken kunnen kinderen en jongeren geen boeken voor volwassenen ontlenen. Toch kunnen kinderen en jongeren vlot aan informatie geraken die niet voor hen geschikt is via het internet in de bibliotheek. Hoe ga je daar als collectievormer mee om?

 

Bedankt!

Judith

Weergaven: 551

Berichten in deze discussie

Als docent collectieontwikkeling ben ik verantwoordelijk voor deze opdracht. Het onderwerp heeft Judith vrij gekozen. Zelf vind ik dit een enorm boeiend onderwerp, maar de laatste jaren is er in Vlaanderen weinig of niets over dit onderwerp gepubliceerd.

Ik ben alvast zeer benieuwd naar jullie reacties.

Dank,

Jan

Dag Judith,

De VVBAD werkte vorig jaar een 'beroepscode voor informatieprofessionals in bibliotheken en documentatiecentra' uit. Tijdens de besprekingen in de werkgroep, kwamen thema's zoals jij hier aanhaalt, zeker aan bod. Een aantal ervan zijn ook uitgewerkt in de cases die we bij de beroepscode publiceerden. Die cases zijn wel op de praktijk gebaseerd, maar geen reële feiten. Mogelijk haal je hier toch wat inspiratie uit.

De beroepscode is beschikbaar op onze website: http://www.vvbad.be/themas/werken/beroepscodes.

Succes!

Bruno

Hallo

Bedankt voor je antwoord! Ik vroeg mij af als jullie reeds feedback vanuit het werkveld hebben gekregen over die beroepscode en bijhorende cases. 


groetjes,

Judith

Ik denk (vrees) dat er niet zo streng wordt toegezien, zolang er geen klachten zijn.  Als er ergens een 'onverantwoorde' uitgave verschijnt, wordt binnen het werkveld snel gemaild en kan ieder de keuze voor zich maken of een bepaald werk al dan niet wordt opgenomen (denk aan de schenkingen door religieuze groeperingen, politieke manifesten, enz...).

In de huidige tijd gaan we er van uit dat de jeugd verantwoord kan omgaan met allerlei materiaal, dat is misschien wat naïef.  Bij ons staan echter bvb. onze internet-pc's zo opgesteld dat ze niet zomaar ongemerkt op 'ongeoorloofde' sites kunnen surfen, er zit echter geen beperking op. 

Bij het ontlenen van werken voor volwassenen is de schroom al veel hoger, en dan kunnen we nog altijd vragen of ze dit wel degelijk willen meenemen, wat zelden of nooit gebeurt.

Een erotisch boek is natuurlijk iets makkelijker te verantwoorden : de tekst ziet er niet erotisch uit, de cover natuurlijk soms wel, maar het blijft toch meestal wel vrij onschuldig.  En, zoals gezegd, dit komt zelden voor.

Een bepaald beleid hebben wij hier niet, het ligt aan de tolerantie van de collectievormer.

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden