Beschading en "verdwijnselen" (sic) van Dvd's in de jeugdafdeling zijn legio. Lenertjes behandelen materialen niet altijd met evenveel respect : na enkele ontleningen zijn de materialen klaar voor afvoer. Dvd's die niet haperen komen nauwelijks voor. De consequente opvolging van schadegevallen is niet bij te houden.
 
Wat de jeugdzone betreft mogen de pulpmaterialen (dagelijks te zien op TV, in veel gevallen van bedenkelijke kwaliteit) achterwege blijven.  Is het een optie om je als grotere bib te beperken tot een kleinere collectie, beperkt tot de betere film ? Of : hoe vind je een evenwicht recreatie/educatie in deze deelcollectie
 
We hebben hier het gevoel dat we materialen "weggeven", en dat onze leesbevorderende en informatieve functie wel heel erg in de verdrukking komt ten voordele van de recreatieve functie. Ik vind het een heel fout signaal om als openbare instelling zo nonchalant om te gaan met een collectie die wordt betaald met geld van de burger.
 
Graag zou ik met jou en collega's van andere vestigingen hierover van gedachten willen wisselen.

Weergaven: 320

Berichten in deze discussie

Hoeilaart is een relatief kleine gemeente. Ons collectiebudget is uiterst beperkt (1500 euro/jaar voor de volledige AVM). Voor ons is het dus niet moeilijk om de 'pulp' te laten liggen en ons te richten op het kwalitatievere aanbod. Alhoewel, we willen daarin niet te ver gaan. Soms laten we ons ook verleiden tot een Barbie of Bumba of de Smurfen, zelfs een paar FC De Kampioenen die het héél goed doen. De collectie moet gevarieerd zijn, aantrekkelijk voor een ruim publiek. Anders bereik je bijna niemand.

Wat betreft beschadigingen merk ik geen noemenswaardig verschil tussen de jeugd- en volwassenencollectie. Op jaarbasis hebben we een 50-tal te herstellen schijfjes op een totaal van 1200. Die gaan voor enkele weekjes naar Progress International en komen dan als nieuw terug !

Zo heeft een beperkt budget toch ook zijn voordelen !  ;-)   Het blijft desalniettemin een heikele oefening om een evenwicht te vinden tussen kwaliteit en populariteit, ongeacht het budget of de situering van de bib.  In bib Permeke is zowel ontlening als inlevering geautomatiseerd, waardoor controle "ad hoc" moeilijk is. 

 

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden