De laatste tijd krijgen we af en toe vragen van gescheiden ouders. Het heeft er meestal mee te maken dat het kind 2 adressen heeft, terwijl het maar op 1 adres gedomicilieerd is. Ofwel wil een vader bv. een tweede pasje voor z'n kind, op z'n eigen (niet-officiële) adres, om de ontleningen ook gescheiden te houden. Of een stiefmoeder wil geen maningsbrieven op haar adres meer krijgen omdat het kind boeken ontleent als het bij de moeder is, ... Als je zo'n vraag krijgt, is het meestal natuurlijk zo dat de ouders niet zo'n goed contact hebben, anders lossen ze het onderling wel op.

Welke oplossing hebben andere bibliotheken voor deze kwesties? Geven jullie 2 pasjes? Neem je contact op met ouders als er een probleem is? Hoe ver ga je daarin? (In het laatste geval zouden wij om dit op te lossen zelf de moeder moeten contacteren en vragen of ze een 2de pasje op haar adres wil laten maken.) ...

Alvast bedankt voor de antwoorden.

Weergaven: 279

Berichten in deze discussie

Beste Sara,

In de jeugdbibliotheek van Kortrijk lossen wij het zo op: de ene ouder bezit de lidkaart en de andere ouder kan zich aanbieden met de SIS-kaart. De ouder die de SIS-kaart niet in zijn bezit heeft, krijgt uiteraard de lidkaart van het kind.

Wij schrijven het kind echter maar 1 maal in (met het officiële adres). Dit wil zeggen dat het toch voor de ouders een gedeelde verantwoordelijkheid blijft en dit kan eventueel wel tot problemen leiden.

Misschien is het toch beter om twee afzonderlijke pasjes te maken met de twee afzonderlijke adressen. Eventueel kan je op de pasjes een aanduiding maken (bv P en M) zodat het voor het kind zelf duidelijk is welk pasje bij papa en welk pasje bij mama hoort. Voor de kleintjes is dit geen probleem want het is evident dat de ouder het pasje bijhoudt.

Ik ben ook benieuwd hoe andere bibliotheken hiermee omgaan.

Succes met je vraag.

Beste Sara, de BIB van Edegem maakt momenteel maar één pasje per kind met het officiële adres. Naar dit adres worden dus ook de eventuele maningsbrieven gestuurd. Het blijft in dit geval dus de verantwoordelijkheid van de ouders om eventuele problemen met niet ingeleverde boeken onderling op te lossen. Tot nu toe hebben we daar niet echt problemen mee gehad.

Groetjes

Veerle

De inleverdatum staat op het ticket, kan ook via de website opgezocht worden.

In Brocade kunnen we een verblijfadres invoeren als tweede adres.

Wij geven nooit een tweede pasje mee.

De verwittiging per e-mail is maar naar één persoon gericht. Dit adres kiezen de ouders.

 

Sara,

 

Ik ben nu toevallig zelf naast mama ook een "stiefmoeder", wat een lelijk woord trouwens :-)

Wij lossen dit eigenlijk zeer eenvoudig op. De pasjes zijn ook in bezit van hun mama en om problemen te vermijden leen ik op mijn eigen pas of die van mijn man als ze bij ons zijn en als de kindjes zelf boeken willen... dan kiezen ze beperkter en wij ook en gaan we wat sneller terug om nieuwe boeken...

In Bornem werken we met CIPAL-Brocade waardoor je - als ik me niet vergis - tot maximum 3 klantennummers aan één eindgebruikersrecord kan voegen. De meeste klanten combineren dan ook een klassiek bibpasje met hun eID of KidsID.

Op verzoek van gescheiden ouders zouden we dus wel ingaan op de vraag om een tweede kaart aan te maken.

Twee klantenkaarten voor één persoon vormt immers geen probleem.

 

Wel lastig wordt het wanneer de co-ouders de uitgeleende boeken strikt gescheiden willen houden. We maken geen dubbele klantenrecords aan met verschillend adres. De enige oplossing is dan dat de co-ouders de items op hun eigen kaart zetten. Wij hebben max. van 10 boeken + 10 strips + 10 cd's + 10 tijdschriften + 10 dvd's / per kaart. Hierdoor opteren die paar ouders waarbij het co-ouderschap echt problematisch is om de materialen op hun eigen kaart te ontlenen. Dan zijn ze 100% zeker dat zij niet opdraaien voor de problemen die veroorzaakt worden door de ex-partner.Door dit hoog aantal te ontlenen materialen hebben ze er ook geen probleem mee en begrijpen ze wel dat wij per klant maar één "fiche" kunnen aanmaken. Wat trouwens overal het geval is in nagenoeg elke sector...

De oplossing van Bornem is volgens mij een goede oplossing. De materialen blijven op die manier gescheiden en zijn er geen problemen tussen de ouders. Dit is zeker een idee om mee te nemen.

 

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden