Dag collega's,

Op onze publieke pc' s staan nog steeds de links naar de databanken van Biblion.

  • Uittreksel databank j + V
  • Actuele documentatie
  • Literom jeugd
  • Literom Volwassenen
  • Literom Wereld

 We ondervinden al een tijd enige problemen.

  • De databanken zijn niet meer raadpleegbaar in de bibliotheek : foutmeldingen ( pagina onbereikbaar) of  een inlogscherm
  • We hebben geen toegang meer tot de gebruiksstatistieken
  • Hoe gebeurt de koppeling met wise  voor thuisgebruik voor scholieren? kan dat ? 

We willen wel sterker inzetten op het digitale aanbod maar het is jaarlijks toch een stevig bedrag (€1900)en we vragen ons af of we dat niet beter kunnen benutten. Bijvoorbeeld voor de ( ook niet goedkope) e-diensten van Cultuurconnect.

Zijn er nog bibliotheken waar deze databanken nog worden aangeboden? En gebruikt?

En dan alle databanken of een selectie? 

Alvast bedankt 

Met vriendelijke groeten

Stef

Weergaven: 236

Berichten in deze discussie

Dag collega

We hebben deze databanken lang geleden stopgezet, naar aanleiding van de verrijkte content op de bibwebsites/catalogus.

m.v.g. 

Inger

Dag Stef

In bib Veurne overweeg ik nu ook om het abonnement stop te zetten:

- ook problemen met inloggen (o.m. door wijzigingen IP-adres hier)

- uiterst weinig gebruikt door bibklanten (enkel ifv leesclub).

Mvg

Karlien

Hallo,

Wij hebben de databanken ook nog op onze internetpc's. 

De actuele documentatie is al een hele tijd stopgezet, er is enkel nog Literom (jeugd en volwassenen zitten nu samen), en Uittrekselbank (auteursportretten en uittreksels jeugd en volwassenen samen). Het is dus logisch dat je met de andere foutmeldingen krijgt. Dit zijn de enige 2 url's die nog werken : uittrekselbank.nbdbiblion.nl en literom.nbdbiblion.nl.

Wij proberen tijdens introducties de jongeren wel op het spoor te zetten van deze databanken, maar veel levert het niet echt op. Het blijft op zich wel een mooi aanbod maar ze kunnen er enkel gebruik van maken in de bib en niet thuis. Een koppeling met Mijn Bibliotheek zou natuurlijk wel handig zijn, maar dat ligt wellicht moeilijk. In Nederland lukt het wel thuis via de digitale schoolomgeving en met de bibpas.

We hebben soms ook problemen dat het niet meer werkt en dan blijkt dat ons IP-adres veranderd is (ondanks het feit dat we bij Telenet een zogezegd vast IP-adres hebben, gebeurt het toch af en toe dat dit wijzigt). Een mailtje naar NBD-Biblion en zij brengen dat meteen in orde. 

Recent werden alle recensenten bij NBD-Biblion ontslagen. De aanschafinformatie (die ook in de databanken zit) zal voortaan puur automatisch verlopen, zonder commentaar van deskundigen dus. Naar de toekomst toe stellen we ons nu dus ook wel de vraag of het zinvol blijft dit nog aan te bieden. De recensies zullen dus enkel nog uit de kranten komen en de aandacht voor boeken in de pers is niet meteen bijzonder groot ...

Wat wij ook in de kijker zetten op onze internetpc's (als startpagina voor internet) is Mappa Libri (mappalibri.be). Hier vind je wel nog deskundig geschreven recensies. Dit is het werk van vrijwilligers die na stopzetting van De Leeswolf en De Leeswelp zijn blijven doorgaan. Een mooie website voor wie op zoek is naar kwaliteit.

Groet,

Carmen, bib Brakel

Dag collega's 

Bedankt voor de informatie.( en de tip!) Ik heb niet de indruk dat Biblion zelf hier nog sterk op inzet, en als  je geen gebruiksgegevens hebt is het moeilijk om deze kost te verantwoorden. Dus ik denk dat we het vrijgekomen budget gaan gebruiken voor leestipper en Bieblo.

Maar het is weer een stukje bibliotheek dat verdwijnt. Ons totaal budget  voor een een digitaal aanbod  gaat naar de 12.000. En telkens als we een nieuwe digitale service opnemen  gaat dit ten koste van de gedrukte collecties.

Met vriendelijke groeten

Stef

Met vriendelijke groeten

Stef

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden