Collega's,

Na de E-boeken en digitale fundels willen we in de bib de bezoekers kennis laten maken met digitale tijdschriften en kranten via een tablet en Ipad in de bib. Hiervoor zijn we nog op zoek naar tips en ervaringen van andere bibs.
De digitale abonnementen worden, in tegenstelling tot de papieren versies, niet beheerd door 1 leverancier (Ilge bij ons) waardoor we zelf moeten uitzoeken hoe het zit met apps, websites, abonnementsnummers en paswoorden. We ontvingen al heel wat brieven met gegevens maar we botsen op het volgende probleem: blijkbaar hebben we bij eenzelfde leverancier verschillende accounts. Hierdoor zouden we binnen eenzelfde app met aparte accounts moeten inloggen. Hebben jullie hier ervaring mee?
Ook vragen we ons af hoe we dit best aanpakken met de tablets. Zijn er bibs die al werken met tablets of Ipads voor bibgebruikers? Zijn er bepaalde apps of websites die problemen geven of die net heel gebruiksvriendelijk zijn? Wat voor ons belangrijk is, is dat we maar eenmalig de accountgegevens moeten ingeven en dat de tijdschriften dan kunnen geraadpleegd worden. Kunnen verschillende tijdschriften gegroepeerd worden of moeten we dit zelf uitzoeken per tijdschrift?
We zijn ook nog op zoek naar geschikte staanders of beveiligingsmaterialen...
Al jullie tips en ervaringen zijn dus erg welkom!
Kristien Verboven
Educatief medewerker 
Bib Westerlo

Weergaven: 722

Berichten in deze discussie

Sinds vandaag kan je gebruik maken van het gloednieuwe MediaID

Media ID is een persoonlijke, unieke ID om toegang te krijgen tot mediacontent en -services, waarbij de persoonlijke gegevens van de gebruiker gegarandeerd beschermd zijn. De voordelen: je hoeft niet langer meerdere gebruikersnamen en wachtwoorden te onthouden, het is niet meer nodig om meermaals aan te melden (met Media ID zijn gebruikers altijd aangemeld op alle merken en toestellen), je hebt zelf de privacy en transparantie van je persoonlijke gegevens in handen en onder controle, je persoonlijke gegevens zijn gegarandeerd veilig (d.w.z. ze worden niet doorgegeven aan andere derde partijen dan aangesloten mediabedrijven), je kan in één klik betalen en je kan makkelijk registreren op kleinere schermen, zoals smartphone.

Media ID wordt ingezet op een groot aantal sites en apps van de Belgische mediabedrijven De Persgroep, Gopress, IPM, l’ Avenir, Mediafin, Mediahuis, Sanoma, Roularta, Rossel, RTL en VRT.

Ik heb het zelf nog niet uitgeprobeerd, maar het ziet er zeker handig uit voor gebruik op publiekspc's en -tablets.

Voor de beveiling zou ik werken met een kabelslotje dat je op de tablet plakt, eventueel gecombineerd met een houder wat je de tablet kan uitnemen: bv. deze Seccupaddock.  Een tablet in een 'vaste' houder lijkt me niet zo handig om te lezen.

Zopas heb ik Media ID zelf eens uitgeprobeerd.  Voorlopig stelt dit echter nog niet veel voor: nog geen apps beschikbaar en enkel de kranten van het Mediahuis (Gva, Belang van Limburg, Nieuwsblad en De Standaard) en enkele VRT-sites kan je al koppelen aan de toepassing.  Het is dus wachten op de toekomstige partners De Persgroep, L’Avenir, Mediafin, Rossel, Roularta, Sanoma en IPM voor dit echt interessant wordt.  

Gisteren heb ik voor al onze kranten en tijdschriften de online toegang proberen te activeren, met als belangrijkste conclusie dat dit toch wel een rommeltje is.  Bij bijna de helft van onze abonnementen kreeg ik een onduidelijke foutboodschap, hoewel ik van onze (bijna ex-)leverancier Alpha een mooi overzichtje heb gekregen met alle abonnementsnummers.

Tot Media ID echt interessant wordt zou je bv. een Google-account kunnen aanmaken voor de lezers en daarmee alle paswoorden opslaan (Google vraagt dit automatisch wanneer je ergens inlogt).  Dan moet je op de toestellen die je ter beschikking stelt enkel nog maar inloggen bij Google (vink aan dat je aangemeld wil blijven).  Als browser-app zou ik hiervoor Chrome gebruiken (instellen als standaard-browser).  Op pubiekspc's kan je bv in de bladwijzerbalk links plaatsen naar de verschillende kranten en tijdschriften, maar op de tablet zijn deze bladwijzers moeilijker terug te vinden in Chrome.  Daar kan je deze beter synchroniseren met een app zoals deze, om van daaruit toegang tot de online kranten en tijdschriften te bieden. 

Blijkbaar zitten er nog vele andere bibs met dezelfde vragen... Toch straf dat je ondanks je lijstje (dat hebben wij zelfs nog niet) verschillende foutboodschappen hebt. Ik heb onze inloggegevens opgevraagd bij Sanoma voor hun app Magstore. We zullen zien...

Op zich zou ik denken dat -eenmaal het inloggen werkt- het niet zo moeilijk zou zijn om de apps of digitale toegangen te gebruiken. Onthouden de meeste apps of sites niet standaard de paswoorden? Ik gebruik zelf ook chrome, maar hoe je dit  veilig kan gebruiken op een openbare PC's... Firefox heeft ook wel duidelijke bladwijzers, we hebben dit eens met de scholen uitgetest. Nog werk aan de winkel alleszins...

Hallo Kristien,

Een mogelijke oplossing is om voor een website, in dit geval een website van een krant, zelf een APP te maken met de APP Native Wrap. 

In die APP kan je de login en paswoord opslaan voor die website als je kiest voor Allow Read External Storage, Allow Write External Storage. (Helaas is het mij nog niet gelukt het APP-icoon aan te passen.)

MAAR: 

Een probleem wat mij weerhoudt dit te doen is het volgende: je meldt aan op bijvoorbeeld een krantenwebsite met de login en paswoord van je bibliotheek.

Eens aangemeld kan elke tabletgebruiker het profiel wijzigen, het paswoord wijzigen, reacties posten in naam van je bibliotheek,... . Dat is toch beter te vermijden, maar ik heb hiervoor geen oplossing. Maar misschien heeft iemand een tip?


Beschrijving Nativewrapp

NativeWrap is an easy to use app that provides a third alternative for accessing the mobile Web. Currently, you can either download the "app" or use your device's Web browser. Both have security and privacy drawbacks. NativeWrap puts the user in control of permissions. It also eliminates cross-site tracking by having a separate cookie store for each custom app.
Key Features:
- Pins the WebApp to the domain in the URL, each such NativeWrapped app has a separate cookie store, preventing cross-site attacks.
- SSL Pinning support.
- Integrates with the HTTPSEverywhere ruleset to provide support for forcing HTTPS on WebApps.
Instructions:
1. Visit the desired URL in a Web browser on the device.
2. Use browser options to "SHARE" the page/URL.
3. Select NativeWrap from the list of options in the Chooser.
4. Customize the target app name & permissions.
5. Choose the "Common origin" option to allow apps with the same second level subdomain (i.e. "google.com" in "accounts.google.com" & "mail.google.com") to operate in the target app.
6. Select "Make APK".
IMPORTANT SECURITY NOTE: When "wrapping" a URL, the "Unknown Sources" security setting must be enabled. The UI will navigate you to the settings page. Immediately disable "Unknown Sources" after wrapping the URL.
Permissions:
- NativeWrap only requires the INTERNET permission, to update the HTTPSEverywhere ruleset.
NativeWrap currently allows the user to customize a limited set of permissions for target apps, since our primary goal is to provide a privacy preserving alternative to highly overprivileged apps. Find more about NativeWrap here: http://research.csc.ncsu.edu/security/nativewrap

Groet,

Steven Roels

Bib Rumst

Je zou kunnen opteren om voor de tijdschriften die je wil aanbieden op tablet, een abonnement te nemen bij Mag Store (de abonnementenservice van Sanoma). Bij het abonnement bieden ze je toegang tot de digitale versies van hun tijdschriften. Nadat je de App Magstore hebt gedownload, krijg je dan via je abonneenummer toegang tot de magazines waarop je een abonnement hebt. De prijzen via MagStore zijn beter dan wanneer je rechtstreeks bestelt bij Sanoma!

We hebben het nog niet uitgeprobeerd, dus ervaringen hiermee zijn welkom!

Patrick

Bib Pittem

Hallo,

Intussen al meer ervaringen met die Media ID? Wij wensen onze tijdschriften uitleenbaar te maken vanaf 2016 maar om de afwezigheid op te vangen van uitgeleende exemplaren, proberen we digitaal ook zo veel mogelijk aan te bieden, op voorwaarde dat het handig en efficiënt in gebruik is. Weten jullie al meer, zo nu in december?

Groetjes

Elke

Bibliotheek Aalst

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden