Zijn er wel eens bezoekers die een foto van jouw bibliotheek op Instagram zetten? Goeie vraag, maar het antwoord is misschien minder evident. Instagram zelf beschikt namelijk niet echt over een mogelijkheid om op locatie te zoeken. Eens je een foto op een bepaalde locatie hebt gevonden, kun je wel op de locatie doorklikken en krijg je alle foto's op diezelfde locatie te zien.

Om echt op locatie te zoeken, kun je bijvoorbeeld de website Spots.io gebruiken. Spots vergelijkt geolocaties op Instagram met plaatsen op Foursquare en dat levert vrij nauwkeurige resultaten op.

Geef maar eens als zoekopdracht in: LOOK FOR A SPOT "openbare bibliotheek" IN en dan de naam van je gemeente. Bijvoorbeeld: Mechelen. Je krijgt in eerste instantie een wat ruim resultaat, maar als er foto's van de betrokken bibliotheek op Instagram staan, dan staat dat resultaat er in principe tussen. Je kunt dan doorklikken naar een detailpagina. Merk op: in de overzichtspagina met de eerste zoekresultaten klopt het opgegeven adres niet altijd. Maar op de detailpagina staat wel het correcte adres vermeld.

Elke detailpagina heeft een uniek webadres (URL). Dit kun je dus opslaan om als link te gebruiken, of om regelmatig te gaan kijken of er foto's van jouw bibliotheek zijn bijgekomen.

Als je deze oefening maakt voor de Brusselse bibliotheken, kom je tot de volgende resultaten:

We proberen mensen aan te moedigen om hun foto's van Brusselse bibliotheken te taggen met #BrusselseBibs. In de praktijk gebeurt dat echter nog weinig. Maar als je het doet, dan verschijnt je foto automatisch op de gemeenschappelijke facebookpagina van de Brusselse bibliotheken (dat is geregeld via een IFTTT-receptje) en in de rechterbalk op de BruNO-portaalsite (hiervoor kan je bijvoorbeeld Intagme gebruiken).

Heb jij best practices voor het gebruik van Instagram met betrekking tot de bibliotheek? Deel dan je tips hieronder.

Weergaven: 1072

Berichten in deze discussie

Dag Patrick,

Zo tof, dat wist ik niet eens dat dat kon! Zou je die link kunnen inplanten op je website zodat de foto's verschijnen en automatisch bijgewerkt worden?

Groeten,

Elien

Om de (nieuwe) foto's op een website te tonen, kun je bijvoorbeeld Intagme gebruiken. je kunt daarmee een filter maken van een username of op een bepaalde hashtag. Vervolgens kun je een aantal eigenschappen voor de widget kiezen (grootte, aantal foto's, achtergrondkleur...). Als je op de knop "Get code" klikt, krijg je de code die je in een webpagina kunt plakken. Je kunt ook een voorbeeld bekijken. Kies bij Widget Type voor "Grid" als je een aantal fotootjes naast elkaar wilt (bijvoorbeeld 3 x 3) in plaats van een slideshow.

En hier vind je het IFTTT-receptje om foto's van Instagram automatisch op een bepaalde facebookpagina te tonen.

Nog een tip betreffende het IFTTT-receptje: dit recept houdt voortdurend in het oog of er nieuwe foto's op Instagram verschijnen. Als er een nieuwe foto verschijnt en deze foto heeft de tag #BrusselseBibs, dan wordt de foto geplaatst op de facebookpagina van de Brusselse bibliotheken. IFTTT controleert echter elke nieuwe foto maar één keer. Het is dus belangrijk om onmiddellijk bij het posten van de foto op Instagram de hashtag erbij te zetten. Alleen dan zal de foto op de facebookpagina verschijnen. Voeg je de hashtag pas na het posten van de foto toe, dan houdt IFTTT er geen rekening meer mee. Dit is een begrijpelijke beperking van IFTTT (het is onmogelijk om permanent alle foto's te monitoren die ooit op Instagram werden geplaatst), maar wellicht niet zo makkelijk te begrijpen voor gebruikers.

Voor het tonen van foto's op een website via Intagme, is het niet belangrijk wanneer de hashtag op Instagram werd toegevoegd. Dit mag dus bij het posten zijn, maar ook nog erna. Instagme voert immers gewoon een zoekopdracht op de hashtag uit en toont de resultaten daarvan.

Gisteren liet IFTTT weten dat Instagram op 1 juni a.s. belangrijke wijzigingen in zijn API aanbrengt en niet langer zal toestaan dat foto's op Instagram automatisch gedeeld worden op andere sociale media zoals Facebook, Twitter...

Concreet zal het daardoor met IFTTT of soortgelijke toepassingen niet meer mogelijk zijn om automatisch:

  • elders foto's of video's te plaatsen die werden geliked;
  • elders foto's of video's van een bepaalde gebruiker te posten;
  • elders nieuwe foto's of video's met een specifieke hashtag te posten;
  • elders nieuwe foto's te posten die gemaakt zijn in een bepaalde buurt.

De redenen die door commentatoren worden aangehaald zijn onder andere:

  • dat Instagram de volledige controle wil behouden op inhoud die op zijn eigen platform wordt geplaatst en deze inhoud niet langer wil laten delen via externe diensten of platformen;
  • dat Instagram de tijdlijn van de gebruikers wil afschermen en niet langer automatische posts wil toestaan;
  • dat Instagram zijn advertentiebeleid wil bewaken en wil voorkomen dat native Instagram-advertenties niet worden gezien (die native advertenties worden alleen in Instagram zelf getoond, niet in apps of op platformen van derden).

 

Instagram wordt door openbare bibliotheken in Vlaanderen en Brussel nog steeds relatief weinig gebruikt.

Misschien is het volgende wel leuk om te doen? Het idee van "31 Days of Instagram Challenge" is dat je een hele maand lang elke dag iets op Instagram post dat gerelateerd is aan je bibliotheek. Op Dag 1 bijvoorbeeld een foto van je bibliotheek; op Dag 2 een selfie van de bibliotheekploeg; op Dag 3 een repost van een van je gebruikers... tot op Dag 31 de cover van een boek dat aan een feestdag of een actuele gebeurtenis in het nieuws is gerelateerd.

Een volledige lijst van de 31 uitdagingen vind je op:
http://www.5minlib.com/2015/09/31-days-of-instagram-challenge.html

Op 5minlib.com vind je trouwens nog heel wat andere bruikbare tips die met wat creativiteit ook in jouw bibliotheek toepasbaar zijn.

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden