Eén van onze medewerkers is met het idee gekomen om een naaicafé op te starten in de bib.  Hoewel hier geen kosten aan verbonden zijn en hoewel de personeelskost zeer beperkt is (1 medewerker gedurende 3u per maand) hebben we voorlopig nog geen groen licht van ons bestuur.

Zij willen graag het volgende weten, alvorens ten gronde te beslissen:

- Welke bibliotheken hebben al een naaicafé of doen iets gelijkaardigs?

- Zijn er in die gemeenten ook gelijkaardige initiatieven vanuit het verenigingsleven?  Wordt daarmee samengewerkt?  Of beschouwen de verenigingen het naaicafé van de bib als concurrentie?

- Hoe groot is het succes?

Zelf zien we het naaicafé vooral als een manier om mensen te bereiken die kennis en tips willen delen met elkaar, maar die zich niet thuis voelen in het traditionele verenigingsleven.  Het idee is om de groep zelf kennis te laten delen met elkaar i.p.v. met een 'lesgever' te werken, waardoor er ook geen voorbereiding aan te pas komt.  Tevens willen we tijdens het naaicafé de collectie zoveel mogelijk laten gebruiken en willen we de deelnemers uitnodigen om mee na te denken over collectievorming voor deze rubriek.  Deelnemers brengen uiteraard zelf hun naaimachine, stoffen, garen,... mee.

Doe jouw bib iets gelijkaardigs of ken je andere bibliotheken die dit doen?  Reageer dan op dit bericht, zodat we hier een mooi overzicht bij elkaar krijgen van alle creatieve bibliotheekcafé's.  De toekomstige naai- en ander crea-café's zullen u eeuwig dankbaar zijn! 

Mvg

Tim Lerno

Bib Londerzeel

Weergaven: 770

Berichten in deze discussie

Handwerkclubje 't isStof komt elke woensdagavond bijeen in Bib Kalmthout.

In eigen woorden: "’t isStof is een handwerkclubje. Lekker ouderwets en toch hip. Wij geven geen les, maar helpen elkaar verder. Terwijl ieder aan zijn eigen project werkt, worden er ideeën uitgewisseld en wordt er gezellig gekletst. Een drankje en een koekje mogen hierbij niet ontbreken…"

En daarom passen ze perfect in de bib.

Contact : tisstof@skynet.be

Bijeenkomst 't isStof

Tisstof op facebook

Lijkt me een schitterend idee.

In de aanloop naar de vorige gemeenteraadsverkiezingen hebben we enkele dinsdagen onderdak gegeven aan wildbreiende Femma-dames. Dat was heel goed meegevallen. En gezien onze naaiboeken en -tijdschriften het bijzonder goed doen, moet daar welk publiek voor te vinden zijn.

Ik ben in ieder geval geïnteresseerd om hierover mee te weten.

Tim

Wij (Anderlecht) hebben in de bibliotheek geen naaicafé. Het is te zeggen; met de ondersteuning van de partners van het LCB is er in het gemeenschapscentrum (vergelijkbaar met jullie CC) een naaicafé van start gegaan. Zij komen 1 keer per maand samen, men heeft een begeleider die een vrijwilligersvergoeding krijgt. De bibliotheek zorgt voor een stapel boeken en heeft oude burda's geschonken (met een duidelijke verwijzing naar de schenker en de boodschap dat de nieuwere exemplaren in de bib verkrijgbaar zijn).

Ook bij ons gaat het om een allegaartje van vrouwen, die al in het klassieke verenigingsleven zitten, maar ook heel wat die niet deelnemen aan dit verenigingsleven. Het gemeenschapscentrum zorgt voor een aantal extra machines. Stoffen ed worden uiteraard zelf meegenomen.

Er gebeurt vanalles: van het leren inzetten van een blinde rits tot het herstellen van zomen, het maken van rokjes, breien, haken,...

Groot succes!

Inge

In de Boomse bibliotheek hebben wij een dergelijk initiatief nog niet. Toen ik het las dacht ik evenwel onmiddellijk dat het een schitterend idee is waar ik het in onze bib zeker ook over wil hebben. Ik ben in ieder geval erg geïnteresseerd om meer te weten over de manier waarop dit in andere bibliotheken praktisch gerealiseerd wordt!


Grtn,

Dara

Tim,

Als ervaren uitbater van het ‘Breicafé’  kunnen wij u met veel enthousiasme dit initiatief aanbevelen.

Wij speelden al een hele tijd met het idee om iets creatief te organiseren in de bib. 

Op de verwendag in 2012 organiseerden wij een naai- en breicafé.  Beide activiteiten kenden een groot succes.  De vraag om dit initiatief op regelmatige basis te herhalen leek een logisch gevolg. 

Uiteindelijk kozen wij om een ‘Breicafé’ in te richten. De praktische organisatie hiervan vraagt weinig of geen inspanning.   (geen naaimachines,  …..)

Elke laatste zaterdag van de maand hebben wij een ‘voorleesmoment’ voor kinderen. Er is koffie voor alle bezoekers en het leek ons het meest geschikte moment om ook dan het ‘Breicafé’ te plannen.  (15.30 uur – 17.00 uur)

Het  ‘Breicafé’  loopt op dit moment voor het tweede seizoen. (september tot en met juni).

Eerste seizoen :

Alle deelnemers kregen bij hun eerste deelname een startpakket.  Een zakje met breinaalden, een bolletje wol, een haakpen, …. geschonken door een plaatselijke handelaar.

Een ‘brei’deskundige op vrijwillige basis heeft drie zaterdagen de groep begeleidt.
Door omstandigheden moest de vrijwilliger afhaken.  Dat had echter geen nadelige gevolgen. Onderling gingen de deelnemers spontaan hun kennis, breipatronen en tips uitwisselen.

Gemiddeld waren er 8 aanwezigen.

Tweede seizoen :

Op vraag van de trouwe breisters zijn we dan toch gestart voor een tweede seizoen.  De opkomst is groter en schommelt rond 12 aanwezigen.  Het publiek is gevarieerd.  Zowel lezers als niet-lezers,  jong als minder jong is aanwezig.  Ervaren breisters en minder ervaren breisters vullen elkaar goed aan.

Personeelskost : Geen toelating gevraagd aan het bestuur.
                               1 personeelslid is verantwoordelijk voor deze activiteit en is steeds aanwezig        
                               gedurende 2 uur. 

Inkleding : In samenwerking met een plaatselijke caféhouder krijgen wij terrastafels en –stoelen in
                    bruikleen.  Daardoor is de breihoek een authentiek ‘Brei’café.  Het oogt hip en trendy. Een  
                    bloemetje, een kaarsje en een tas koffie op de tafel … heel gezellig.

Promo : Via het plaatselijk gemeentelijk informatieblad,
               sociale media,
               combinatiefolder ‘voorlees-breicafé’,
               mond aan mond reclame,
               breicafé is heel zichtbaar in de bib waardoor toevallige bezoekers ook gaan aansluiten.

Voorbereiding : Weinig.  Alleen de dag voordien tafels en stoelen klaarzetten.  De dag nadien alles
                             terugplaatsen.

Afsluiten van dit seizoen : Alle breiwerkjes die tijdens dit seizoen gemaakt werden zullen tentoongesteld worden in de bib.

Breien is zo IN dat je deze kans met beide handen moet grijpen.

Succes !

Rita

Hallo Tim, wij hebben in de bibliotheek van Hamme een Creaclub. Maandelijks komen we samen. Doel: "leren van elkaar"

Elke maand oefenen we een andere techniek. Maandag maakten we een cirkelsjaal. Volgende keer komt de Granny Square (haken) aan de beurt. We gaan nog schilderen op zijde, vilten, zeep maken,.... We zijn net een jaar bezig. In het begin hadden we meer dan 26 leden, dan zakte het aantal een beetje en nu hebben we een vaste (vriendinnen)groep.

De deelnemers zijn heel gemotiveerd en komen zeer graag.

In het begin gaf ik zelf de meeste workshops, maar nu nemen de leden het al eens over. We zorgen er ook voor dat iedereen aan zijn trekken komt. Zoeken iets uit voor beginnelingen en gevorderden.

RSS

© 2024   Gemaakt door Kenniskantoor.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden