De bibliotheek van Kortrijk wordt sinds kort geregeld geconfronteerd met grensoverschrijdend gedrag, diefstal en vandalisme. Dit gaf aanleiding tot de opstart van een werkgroep die bekijkt hoe we moeten omgaan met dergelijke praktijken.
Om tot de nodige inzichten te komen en om het probleem structureel aan te pakken doen we een rondvraag:
Hebben jullie ervaringen, een dienstreglement, best practices of interne afspraken/procedures t.a.v. daklozen, gebruik van alcohol, vandalisme, diefstal, hygiëne, geluidsoverlast, …? Eventueel gebundeld in een document of handboek?
Zo ja, kunnen jullie deze informatie delen of doorsturen naar michiel.coopman@kortrijk.be .
Alvast bedankt!
Tags:
Heel interessante vraag ! Ik denk dat dit probleem op veel plaatsen accuter aan het worden is, en niet alleen in de stedelijke bibliotheken.
Zelf kan ik niet veel als antwoord bijdragen. Ons dienstreglement is op dit vlak hopeloos onvoldoende: "De rust in de bibliotheek dient gerespecteerd te worden. Er mag niet gerookt worden. Met uitzondering van assistentiehonden zijn dieren niet toegelaten." en "Leners die zich niet aan het dienstreglement houden, kunnen door de Beheerraad, op voorstel van de bibliothecaris, uitgesloten worden van het gebruik van de bibliotheek, voor bepaalde of onbepaalde duur. Alle onvoorziene gevallen worden door de bibliothecaris geregeld, eventueel in samenspraak met de Beheerraad."
Ik kijk dus uit naar goede voorbeelden van elders. Misschien kan deze vraag instanties inspireren tot het organiseren van een studiedag of zo?
Annemie Pijcke
Bib Hoeilaart
Dat is soms een gevoelige...
Ons reglement heeft ook een vaste clausule.
"Geluidsoverlast, roken, eten en drinken zijn niet toegestaan in de bib. Dieren worden niet toegelaten tenzij als begeleiding van personen met een beperking."
Ik wend in de meeste gevallen vaak een eigen aanpak aan. Er is geen uitgesproken aanpak die we moeten volgen en als het echt té ver gaat stap ik toch richting bibliothecaris.
Bij geluidsoverlast werk ik persoonlijk met mijn eigen "ik zeg het geen 3 keer"-regel. Bij luidruchtige jongeren/hangjongeren maak ik mij de gewoonte om ze 2 waarschuwingen te geven alvorens verdere stappen te ondernemen. Ik weet niet of alle collega's zo te werk gaan, maar soms maken ze de andere bibgebruikers bang of intimideren ze zodanig dat er op kousenvoeten mensen binnenkomen. Wegsturen is dan soms echt een noodzaak, ook al regent het pijpenstelen buiten, ze gaan maar elders hangen en kabaal maken. Als 3 waarschuwen niet voldoende zijn dan roep ik soms de hulp in van de conciërge of de zoon ervan. En als het echt zou escaleren dan denk ik dat de politie de volgende stap zou zijn...
Alcoholgebruik valt dan onder het niet drinken in de bib. Als er natuurlijk een luidruchtige dronkaard binnenkomt dan heb je weer een ander 'probleem'.
De doorsnee lastige klant benader ik dan steeds met enorme kalmte en soms de (eigen) nodige "tot 10 tellen voor je er op ingaat"-regel. Als ze echt lastig blijven dan verwijs ik door naar de bibliothecaris, iemand die net iets meer autoriteit uitstraalt dan ikzelf.
Vandalisme door jongeren heb ik nog maar één keer meegemaakt en dat was niet aan bibliotheekeigendom, maar aan een kauwgomballenautomaat van de cafetaria...Daar wist ik wie de ouders waren, ik ben toen ook het kind gaan aanspreken met de vraag of hij dacht dat hij dat zomaar allemaal mocht doen. Trappen uitdelen en hopen dat de automaat stuk ging. Bijgevolg kreeg ik een hele "je bent mijn moeder niet uitleg". Daarop zei ik (beetje brutaal van mezelf) dat ik blij was dat ik zijn moeder niet was, ik zou mij schamen met een zoon die dit gedrag vertoonde. En uiteindelijk liep het jongetje wenend weg omdat ik hem niet alleen verbaal "te hard" aangepakt had, maar ook vernederde bij zijn vriendjes...De ouders heb ik nadien ook niet aan mijn deur gekregen, dus het jongetje wist goed genoeg dat hij fout zat in zijn gedrag. Nadien hem enkel nog poeslief meegemaakt...
Een studiedag zou zeker geen overbodige luxe zijn...Veelal kan je al die zaken (overlast, alcoholgebruik, diefstal,...) op een rustige manier wel aanpakken lijkt mij.
In Vilvoorde is dit al een probleem sinds 2005. In 2008 zijn we daar aan beginnen werken én we werken er nog steeds aan. Ik heb daarover een artikel geschreven dat in META werd gepubliceerd (ik denk het voorlaatste nummer).
Wil je nog meer info, mail me dan gerust.
Frank Verreyken
frank.verreyken@bibliotheek.be
Ik heb het artikel teruggevonden in META 2013/2 onder rubriek: de vraag. Alvast bedankt voor de respons en inspiratie. Een studiedag lijkt mij inderdaad ook geen overbodige luxe!
Welkom bij
Kenniskantoor
39 leden
46 leden
52 leden
40 leden
144 leden
165 leden
43 leden
177 leden
© 2024 Gemaakt door Kenniskantoor. Verzorgd door