Dag iedereen,
Ik werk aan een doctoraat over de receptie van de grammofoon en fonograaf in de literatuur van de Lage Landen tussen 1877 en 1950. Mijn onderzoek richt zich voornamelijk op literaire teksten, maar ook opnames van auteurs uit deze periode zouden voor mij zeer interessant kunnen zijn. Het probleem is dat nogal wat van dat materiaal door de mazen van de catalogi glipt omdat het niet echt meer beluisterd wordt of kan beluisterd worden. Tot nu toe heeft mijn zoektocht naar literair geluidsmateriaal uit de periode dus nog niet echt veel opgeleverd. Ik durf niet (meer) hardop te dromen van een depot waarin alle mogelijke opnames van auteurs bewaard zijn gebleven, maar als iemand van jullie mij in de juiste richting zou kunnen sturen of zelf nog ergens grammofoonplaten of ander materiaal liggen heeft, dan zou je mij daar een enorme dienst mee kunnen bewijzen.
Alvast bedankt!
Tom
Tags:
Dag Tom,
Muziekcentrum Vlaanderen al geprobeerd ( www.muziekcentrum.be ). Zij zijn indertijd (toen we onze lp-collectie supprimeerden) een selectie van alle interessante exemplaren komen maken.
Groetjes,
Luc Van Bocxlaer
Antwerpse bibliotheken
Tom, neem eens contact met de openbare bibliotheek van Kortrijk. Daar hebben ze nog een hele collectie vinylplaten. Op vraag worden die gedigitaliseerd en kan je ze op cd laten branden.
Aangezien jouw studie zich richt op opnames van literaire auteurs over de periode 1870-1950, is de kans misschien klein dat de bibliotheek van Kortrijk zelf lp's heeft die aan dit criterium beantwoorden. De audiovisuele afdeling van de bibliotheek werd pas in 1969 opgericht. Maar... de bibliotheek bewaart ook de opnamen van Radio 2, zijnde tienduizenden lp's, singles, maxi-cd's met de bedoeling die publiek beschikbaar te stellen. Dus misschien is er toch wel iets dat voor je onderzoek in aanmerking komt. En zo niet, dan kan de verantwoordelijke van de afdeling je op basis van zijn kennis en ervaring misschien wel doorverwijzen.
Je zou ook nog contact kunnen nemen met Muziekcentrum Vlaanderen, dat is het steunpunt voor de professionele muzieksector in Vlaanderen. Muziekcentrum Vlaanderen is één van de drie partners van Muziekarchief. Een van de projecten van Muziekarchief is de samenstelling van een centrale databank met gedetailleerde informatie over muziekopnames uit Vlaanderen. Men inventariseert ook waar die opnamen fysiek worden bewaard. Dus misschien is dit een insteek om de literaire opnamen op te sporen waar je naar op zoek bent.
Tom,
We hebben ook wel een en ander, dat inderdaad niet allemaal in de catalogus zit. Ik kan je volgende week een lijstje sturen, deze week zijn we gesloten wegens Gentse Feesten. Ik veronderstel dat binnnenkort het Vlaams Instituur voor ontsluiting van het Audiovisueel erfgoed (VIAA) zich hier gaat mee bezig houden..
Groeten
Johan Eeckhout literatuurafdeling
Stedelijke Openbare Bibliotheek Gent
Dag Tom,
In Kortrijk zijn wij waarschijnlijk de enige bibliotheek die grammofoonplaten bijhoudt (ongeveer 25.000 elpees en evenveel singles) maar ik vrees dat er van voor 1950 niets zal inzitten. Wij hebben wel platen van o.a. Joyce, Molière, Brecht, Dylan Thomas en veel andere buitenlandse auteurs maar die zijn allemaal van later en op 33-toeren.
Jij hebt waarschijnlijk 78 toeren platen nodig....
Kijk maar eens op http://kortrijk.bibliotheek.be/
Een deel van die platen komt uit de collectie van de vroegere BRT West-Vlaanderen (+ Radio 2 later) en het vroegere materiaal is naar het Rijksachrief in Kortrijk. Ik weet dat ze daar oriiginele opnames hebben van o.a. Steruvels, André Demedts en andere plaatselijke auteurs maar in welke vorm (audioband, platen...) die bewaard zijn, kan ik je niet onmiddellijk zeggen.
Wel kan ik je een lijst doorsturen, een voorlopige inventaris van dat geluidsarchief.
Stuur me een mailtje op chris.vandenbroucke@kortrijk.be
Dag iedereen,
Bedankt voor jullie uitgebreide reacties. Ik heb nog eens op een aantal deuren geklopt, hopelijk levert dat iets op. Verdere tips blijven natuurlijk welkom!
Tom
Het Letterkundig Museum in Den Haag is misschien ook nog een interessante piste. http://www.letterkundigmuseum.nl/
Beste Tom
In het archief van onze afgevoerde vinylcollectie vond ik mogelijk nog interessante titels voor jou:
1. Bloemlezing uit de Noord- en Zuid-Nederlandse Poëzie, samengesteld en gezegd door Rosa Jonckheere en Teresa Van Marcke. (vanaf de Middeleeuwen tot na de Vijftigers)
2. Staatsprijzen poëzie (na 1945), gezegd door Herman Bogaert, Euforta
3. Als de ziele luistert ... gedichten van Guido Gezelle gezegd door Tine Ruyschaert
4. De regenboog - de stal - het eerste concert, gedichten van Michel van der Plas, gezegd door Tine Ruyschaert
5. Sofokles : Antigone (vertaald door Johan Boonen) produktie en regie Jo Van Eetvelde
Klinkt het als muziek in je oren? Kom ze dan gerust ophalen in de bib van Geel.
Succes met je doctoraat.
Ingrid
Welkom bij
Kenniskantoor
39 leden
46 leden
52 leden
40 leden
144 leden
165 leden
43 leden
177 leden
© 2024 Gemaakt door Kenniskantoor. Verzorgd door